Aloja

Staicelē atklāts pārbūvētais tilts pār Salacas upi un tranzītielas posms

2.decembrī Staicelē svinīgi atklāja pārbūvēto ceļa P15 Matīši-Ainaži tranzītielas posmu un tiltu pār Salacas upi.

 

Pasākumu atklāja pūtēju orķestris no Salacgrīvas ar jestru muzikālu priekšnesumu. Pēc tam klātesošos uzrunāja Alojas novada domes priekšsēdētāja Dace Vilne: “Daudzus gadus, tuvojoties Staicelei, šoferīši smagi nopūtās, jo priekšā neizbraucamais ceļa posms. Tagad ar lepnumu varam teikt, ka šis ir skaistākais posms visā ceļa garumā no Alojas līdz piejūrai Ainažos. Jebkurš Latvijas un ārvalstu ceļotājs apbrīnos šo skaisto tiltu un brauktuvi. Vēlu, lai šādas būves mūsu novadā būtu vairāk, ne tikai reizi 10 gados!

 

Pamatīgu artavu ceļa atjaunošanā ieguldīja arī VAS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC). Sanākušos staiceliešus, pašvaldības darbiniekus un darba darītājus uzrunāja LVC Valdes priekšsēdētāja padomnieks Guntis Apinis: “Šis ir priecīgs brīdis Alojas novadam, bet visvairāk šodien priecājas staicelieši. LVC, Satiksmes ministrijai un Alojas novada pašvaldībai bija laba sadarbība finansējuma piesaistē, bet galvenokārt vēlos uzteikt darba darītājus, projektētājus un inženierus, kas uzraudzīja projektu. Vēlu, lai izdodas realizēt nākamā posma pārbūves darbus!”

 

Par veiksmīgu sadarbību atgādināja arī uzņēmuma SIA “8CBR” vadītājs Andris Lacbergs, kura vadītais uzņēmums Staicelē veica pārbūves darbus.

 

Pēc lentes griešanas, Profesora stārķa un pūtēju orķestra pavadībā, sanākušie šķērsoja tiltu – cits kājām, cits braukšus. Vēlāk Staiceles kultūras namā mājinieki viesus cienāja ar tradicionālo gardumu – miežu biezputru.

 

Jāatgādina, ka šī gada maijā pēc Alojas novada domes pasūtījuma uzsāka Staiceles pilsētas tranzītielas un tilta pār Salacu pārbūves darbus, kas paredzēja veikt tilta un 1,06 km ceļa posma pārbūvi no Salacas tilta virzienā uz Aloju. Darbus veica SIA “8CBR”. Objekta būvuzraudzību uzņēmās SIA “Jurēvičs un partneri”, bet autoruzraudzība tika uzticēta SIA “Ceļu komforts”.

 

Šo pārbūves darbu izmaksas tiek lēstas ap 1 394 019 EUR apmērā (izmaksas vēl tiek precizētas). Projekta finansēšanai pašvaldība saņēma 774 000 EUR dotāciju no Valsts autoceļu fonda, bet pārējo sedza no Alojas novada pašvaldības budžeta, veicot aizņēmumu Valsts kasē.

 

Vēsture stāsta, ka šis tilts pār Salacas upi Staicelē celts tālajā 1961. gadā.  Veicot pārbūves darbus, tilta pamatos būvnieki atklāja iegravētus datus – 1961. gada 13. oktobris. Šis datums tad arī tiek uzskatīts par būves sākotnējo celtniecības gadu.

 

Liānas Lilenblates-Sipko teksts un foto

E.Bērziņa foto

[Not a valid template]