Aloja

Būvniecības nozares profesionāļu un ekspertu žūrija izvirza būves skates „Gada labākā būve Latvijā 2016” otrajai kārtai

Skates „Gada labākā būve Latvijā 2016” žūrija 26. janvārī izvirzīja skates otrajai kārtai 28 patiesi labas Latvijā pērn ekspluatācijā nodotas būves. Skates otrajā kārtā, lai novērtētu būves klātienē un tiktos ar būvniekiem un pasūtītājiem, žūrija dosies piecos braucienos pa visu Latviju.

 

Žūrijas sastāvā ir 35 eksperti no Latvijas Būvnieku asociācijas, Latvijas Būvinženieru savienības, Latvijas Arhitektu savienības, Latvijas Būvkonstrukciju projektētāju asociācijas, Būvmateriālu ražotāju asociācijas, Latvijas siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju inženieru savienības, Latvijas Ainavu arhitektu biedrības, biedrības “Latvijas Ceļu būvētājs”, Latvijas Būvinspektoru un būvuzraugu asociācijas, Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas, Latvijas Ģeotehniķu savienības, Latvijas Inženierkonsultantu asociācijas, Transportbūvju inženieru asociācijas, Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomes, Latvijas Pašvaldību savienības, Būvniecības valsts kontroles biroja, Rīgas Tehniskas universitātes un Latvijas Lauksaimniecības universitātes.

Nominācijā „Publiskā jaunbūve” uz otro kārtu tiek virzītas sešas būves, nominācijā „Pārbūve” uz otro kārtu tiek virzītas astoņas būves, nominācijā „Restaurācija” – sešas būves, nominācijā „Inženierbūve” – sešas būves, bet nominācijā „Ainava” – divas būves. „Šogad paši būvnieki ļoti atbildīgi izvēlējās būves, kuras pieteikt, un tika pieteikti paši labākie darbi no labākajiem. Priecē, ka būvnieki un žūrija augstu tur kvalitātes latiņu,” vērtē skates „Gada labākā būve Latvijā 2016” žūrijas komisijas priekšsēdētājs Normunds Grinbergs. 

 

Skates otrajā kārtā, lai novērtētu būves klātienē un tiktos ar būvniekiem un pasūtītājiem, žūrija dosies piecos braucienos pa visu Latviju. Latvijas Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume iezīmē skates dalībnieku ģeogrāfiju: Rīga, Olaine, Babītes novads, Jūrmala, Ventspils, Talsu novads, Dundaga, Kuldīga, Jēkabpils novads, Rēzekne, Daugavpils, Kocēnu novads, Ainaži, Alūksne, Ādažu novads, Alojas novads.

 

Valsts mēroga skate „Gada labākā būve Latvijā 2016” notiek jau deviņpadsmito gadu. Skate notiek trīs kārtās pēc skaidri definētiem kvalitātes kritērijiem. Pirmajā kārtā žūrija izvērtē iesniegto būvju dokumentus, īpašu uzmanību pievēršot būvju drošības pārbaudei, otrajā kārtā žūrija izvērtē objektus dabā un tiekas ar būvniekiem un pasūtītājiem, bet  skates trešajā kārtā finālisti prezentē savu veikumu žūrijai un sabiedrībai, lai apliecinātu, kāpēc tieši viņu būve ir pelnījusi titulu – „Gada labākā būve Latvijā 2016”.

 

Skates „Gada labākā būve Latvijā 2016” mērķis ir noteikt un popularizēt labi projektētās un uzbūvētās būves Latvijā 2016. gadā, veicināt profesionālo izaugsmi un darba kvalitāti nozarē, izteikt atzinību un motivēt nozares pārstāvjus profesionāliem izaicinājumiem. Skate popularizē labākās būves Latvijā un mudina sabiedrību lepoties ar tām, tāpēc jau otro gadu skatē tiek iesaistīti arī bērni un jaunieši, kuri ir aicināti zīmēt sava novada jaunās būves. Šos zīmējumus vērtēs jaunie mākslinieki no Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas, zīmējuma konkursa uzvarētāji tiks godināti skates noslēgumā un viņu darbi tiks publicēti īpašā, skatei par godu izdotā gadagrāmatā „Gada labākā būve Latvijā 2016”, kura tiks svinīgi atvērta skates noslēgumā organizētajā „Būvniecības dienā”.

 

Lai uzsvērtu Latvijas jauno būvju unikalitāti, organizatori ikvienu no skates piecām nominācijām ir pielīdzinājuši kādam no dārgakmeņiem:

–        Publiskā jaunbūve. Dod enerģiju un ir optimisma avots. Akmens – sarkanais rubīns.

–        Pārbūve. Ļauj atgūt spēku un pārtapt, piešķir izlēmību. Akmens – dzeltenais cirkons

–        Restaurācija. Saudzē skaisto un unikālo. Akmens – brūnsarkanais granāts.

–        Inženierbūve. Palīdz sadarboties un piešķir saprātu. Akmens – zilais safīrs.

–        Ainava. Veicina auglību, mieru un harmoniju. Akmens – zaļais smaragds.

 

Skati „Gada labākā būve Latvijā 2016” un “Būvniecības dienu” organizē Latvijas Būvnieku asociācija un Latvijas Būvinženieru savienība sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību, Latvijas Būvkonstrukciju projektētāju asociāciju, Būvmateriālu ražotāju asociāciju, Latvijas siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju inženieru savienību, Latvijas Ainavu arhitektu biedrību, biedrību “Latvijas Ceļu būvētājs”, Latvijas Būvinspektoru un būvuzraugu asociāciju, Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociāciju, Latvijas Ģeotehniķu savienību, Latvijas Inženierkonsultantu asociāciju, Transportbūvju inženieru asociāciju, Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomi, Latvijas Pašvaldību savienību, Būvniecības valsts kontroles biroju, Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, Biznesa augstskolas “Turība” Komunikācijas fakultāti, kā arī Ekonomikas ministriju, Satiksmes ministriju, Finanšu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, nozares žurnālu „Būvinženieris”, ziņu aģentūru LETA, portāliem nozare.lv, tvnet.lv, būvlaukums.lv, būvniecības abc.lv, building.lv, buvbaze.lv un laikrakstiem „Dienas Bizness” un „Latvijas Avīze”.

 

Skates „Gada labākā būve Latvijā 2016” sponsori: ERGO, KNAUF, KÄRCHER, RAMIRENT, MAPEI, HILTI.

Informācija pa Latvijas Būvnieku asociācijas tālruni: 67228584, vai e-pastu: lba@latnet.lv

www.latvijas-buvnieku-asociacija.lv

www.facebook.com/gadabuve

www.twitter.com/GadaBuveLV

www.gadabuve.lv

Sagatavoja: Aija Zūle, Latvijas Būvnieku asociācija