Aloja

Alojas koka auto uzvara Kārķu Meža dienās

5.maijā notika nu jau par tradīciju kļuvušās Meža dienas Kārķos. Tās tiek organizētas jau 14.gadu. Meža dienu atklāšana sākās ar tradicionālām uzrunām un talkošanas  vietu sadali. Pēc tam visi talkot gribētāji, kas sabraukuši no malu malām, kā parasti ap 400 cilvēki,  devās uz vairāk nekā 10 darba objektiem. Vienlaicīgi  darbojās Zaļā koka darbnīca, kur katrs varēja sameistarot amatu meistara Viļņa Kazāka vadībā kādu koka meistarstiķi. Darbojās arī Rūķa Dabas bodīte. Ikviens  Kārķu Meža dienu dalībnieks tika aicināts gatavot vēja zvanus, lai piedalītos izstādē un iegūtu pārsteigumu balvas.  Ap pusdienlaiku pamatdarbi bija apdarīti, un katra grupa varēja ziņot par paveikto. Mēs, no Alojas Ausekļa vidusskolas, palīdzējām atjaunot tiltu pār Ķires upi. Pienesām  dēļus un brusas amatniekiem. Pulksten vienos sākās kopīgs mielasts un atpūta ar alpīnisma un citām atraktīvām aktivitātēm.

Pats svarīgākais šīs dienas notikums sākās pēc pusdienām – 6. starptautiskās koka auto sacensības. Pasākumu vadīja TV šovu un raidījumu vadītājs Armands Simsons.

Koka auto tiek darbināts ar  koka elastības spēka palīdzību. Lai to pagatavotu, vajag laiku, zināšanas, materiālus, labus darba rīkus un pacietību.  Paldies Naukšēnu novada uzņēmuma „Skaistas atvadas” īpašniekam Andrim Ziemanim par nesavtīgo atbalstu skolām. Viņa dotie materiāli palīdzēja mums uzbūvēt koka auto un piedalīties sacensībās. Alojā tapa divi koka auto, bet diemžēl līdz sacensībām nonāca tikai viena mašīna, jo zēniem pietrūka pacietības novest darbus līdz galam. Sacensībās piedalījās koka auto, kuras tapšanā roku pielika Digna un Eva Bitmanes, Katrīna Lība Mētriņa, piepalīdzēja arī mājturības skolotājs Juris Alps.

Visi auto tiek sadalīti klasēs, atkarībā no dzinēja garuma un konstrukcijas. Alojas skolas auto tika otrajā starta klasē. Pēc nolikuma jāpārvar kvalifikācija un jāiekļūst finālā.  Labāko rezultātu nosaka pēc diviem braucieniem, ņemot vērā veikto tālāko nobraukto attālumu. Meiteņu komandai gāja jautri. Pirms pirmā brauciena, nospriegojot dzinēju, nolūza dzinēja gals. Sekoja asaras un izmisums. Tika dotas 3 minūtes problēmas novēršanai. Skolotājs devās palīgā un varēja doties uz starta līnijas. Mašīna savu paveica lieliski, uz to brīdi, veicot garāko attālumu no visām startējušajām mašīnām – 26, 70m. Tā jau bija liela uzvara un pieteikums uzvarai savā klasē. Prieka asaras  un smaidi. Tātad esam finālā, starp labākajiem, kuri sacenšas par EP deputāta Arta Pabrika dāvāto braucienu uz Briseli.

Arī fināla brauciens neiztika bez kurioziem. Atkal atkārtojās iepriekšējā problēma. Klāt izmisums, tiek dotas 3 minūtes, lai mašīna būtu kārtībā. Viss padevās lieliski un jauns šīs mašīnas rekords savā klasē – 27,90m. Tā bija uzvara pār sevi, ķibelēm, tā bija uzvara savā klasē. Meitenes Digna Bitmane (8.kl.), Eva Bitmane (5.kl.) un Katrīna Lība Mētriņa (5.kl.) paveica neiespējamo. Aizbrauca, pieveica visus zēnus, studentus un pieaugušos, izcīnot uzvaru savā klasē 6. starptautiskajās koka auto sacensībās  Kārķos. Malači! Meiteņu komanda saņēma sponsoru sarūpēto balvu un atzinības rakstus.

Prieks arī par Alojas vēja zvanu gatavotājiem. Tos varēja darināt individuāli vai arī kopā ar draugiem un ģimeni. Gadiem nebija nozīmes – šajās nodarbēs varēja iesaistīties sākot no bērnudārza vecuma līdz 100 gadiem, jo padoms, dzīves pieredze un radošums te lieti noderēja. Visi saņēma pārsteiguma balvas. Paldies!

Milzīgs paldies visiem sponsoriem, kuri palīdzēja ar materiāliem un instrumentiem. Paldies Alojas Ausekļa vidusskolas direktorei par labajiem bērniem un laiku, ko veltīja, pavadot šo komandu uz koka auto sacensībām un līdzi jušanu. Paldies līdzjutējiem.

Juris Alps, Alojas Ausekļa vidusskolas mājturības/ mājsaimniecības skolotājs