Aloja

Barikāžu piemiņas pasākums Alojas Ausekļa vidusskolā

Nevardarbīgajai pretestībai Baltijā ir ne tikai vietēja, bet arī starptautiska nozīme. Šī pretestība, kas savu kulmināciju sasniedza barikāžu laikā 1991. gada janvārī, pierādīja, ka impērijas var sabrukt arī bez asiņaina pilsoņu kara. Nevienam nebija šaubu, ka barikādes nevarētu fiziski apturēt padomju armijas un specvienību uzbrukumu, tomēr fakts, ka tūkstošiem cilvēku apliecināja savu gatavību aizstāvēt Latvijas neatkarību barikādēs, atstāja izšķirošu ietekmi uz padomju varasvīru un armijas rīcību. Neatkarību izdevās nosargāt.

 

Pieminot 1991. gada notikumus, jau otro gadu Alojas muzejs sadarbībā ar Alojas Ausekļa vidusskolas 5.-12. klašu skolēniem organizēja intelektuāli – aktīvās barikāžu rekonstrukcijas spēles, kas ļāva skolēniem izvingrināt gan prātu, gan kājas.

 

Pirms spēlēm jau krietni bija pastrādājuši un savu roku barikāžu celtniecībā ievingrinājuši sākumskolas skolēni. Spēļu dalībnieki varēja pat kādu konstrukcijas elementu “nošpikot”.

 

Šajā gadā piedalījās astoņas komandas. Skolēni, kā ierasts, izskrēja  astoņus kontrolpunktus, kuros bija jāveic kāds uzdevums. Šoreiz jautājumu saturs aptvēra  ne tikai Trešās atmodas laika vēsturi, bet arī literatūru, folkloru, matemātiku un ķīmiju – bioloģiju. Uzdevumu sastādītāju mērķis bija ne tik daudz likt skolēniem reproducēt zināšanas, cik mudināt viņiem būt atjautīgiem, izmantot savu pieredzi. Astoņu kontrolpunktu izskriešana bija pamatīgs pārbaudījums arī skolēnu fiziskajai izturībai. Spēļu laikā bija arī “kritušie”- skolēni , kuru fiziskie spēki bija galā. Tad nu nekas cits neatlika, kā palikt komandas bāzes vietā un atgūt spēkus.

 

Visas komandas un to dalībnieki bija lieliski. Katra komanda parādīja gan mērķtiecību, gan sīkstumu un neatlaidību. Un tomēr kādam vienmēr veicas labāk. Šoreiz uzvarēja astotā komanda, kuras kapteinis bija Kristofers Dalka (9. klase), bet naski skrēja un kontrolpunktu uzdevumus risināja Krista Fiļipova (7.b klase), Elizabete Bukulde (5. klase), Ita Netlova (11. klase), Samanta Ududa (7. a klase), Kristaps Ķirsis (8. klase) un Kristers Bāliņš( 6. klase), otrajā vietā – Azarija Andreičika (10. klase) komanda, bet trešo vietu izcīnīja 5. komanda, kuras kapteine bija Vanesa Ēķupe (10. klase).

 

Kad spēles bijā galā, tad visi draudzīgi atguva spēkus, sildoties pie ugunskura, dzerot tēju un mielojoties ar cepumiem. Sirdi sildīja un labu omu radīja skolotājas Anitas Roļskijas akordeona spēle un spēļu dalībnieku dziedātās dziesmas.

 

Paldies Alojas Ausekļa vidusskolas direktora vietniekam saimnieciskos jautājumos Valdim Pārupam, 12.klases skolēniem Alīnai Baslikai un  Emīlam Konrādam, kā arī 10. klases skolniekiem Azarijam Andreičikam un Mikum Moderniekam par palīdzību spēļu sagatavošanā! Paldies skolotājām Ilonai Vītolai, Aīdai Balgai un Gunai Grigorjevai par uzdevumu sagatavošanu! Paldies  skolotājai Inetai Lopenovai, kas palīdzēja sarūpēt balvas un barikāžu celtniecības materiālus! Tas šogad ļāva skolēniem izveidot interesantākas barikāžu konstrukcijas. Visi kopā patiešām radījām barikāžu laika atmosfēru.

 

Līga Moderniece

Alojas Ausekļa vidusskolas vēstures skolotāja, Alojas muzeja vadītāja

[Not a valid template]