Aloja

Salacas upes sadarbības pašvaldību tikšanās reizē iezīmē svarīgāko dalībai vides kvalitātes uzlabošanas programmā LIFE

Pirmdien, 12. martā, Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centrā-bibliotēkā “SALA” notika kārtējā sadarbības pašvaldību – Alojas, Burtnieku, Mazsalacas un Salacgrīvas – pārstāvju tikšanās. Sanāksmē piedalījās arī nodibinājuma “Vides risinājumu institūts”, tāpat Dabas aizsardzības pārvaldes, Valsts vides dienesta un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” pārstāvji.

 

Sanāksmi atklāja un sadarbības partnerus uzrunāja Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda. Tikšanās mērķis bija pārrunāt iespējamo pašvaldību iesaisti Eiropas Komisijas (EK) finanšu instrumenta programmā LIFE, kas vērsta uz vides kvalitātes un klimata pārmaiņu inovatīvu un ilgtspējīgu uzlabošanu.

 

Sadarbības pašvaldību pārstāvji iezīmēja svarīgāko, kas būtu īstenojams programmas ietvaros konkrētā pašvaldības teritorijā. Burtnieku pašvaldība lika uzsvaru uz vides kvalitātes uzlabošanu Burtnieku ezerā, savukārt Mazsalacas pašvaldības pārstāvji ieteica atjaunot biotopu visās pašvaldību teritorijās, bet Alojas novads vēlas risināt papīrfabrikas dambja un notekūdeņu attīrīšanas iekārtu radītās problēmas. Tāpat vērtēja iespēju visā Salacas upes garumā strādāt pie upes krastu un gultnes tīrīšanas. Iesaisti programmā apstiprināja arī institūts BIOR un Dabas aizsardzības pārvalde.

 

Sanāksmes otrajā daļā Mazsalacas un Alojas novada pārstāvji kopā ar AS “Latvijas Valsts meži” Rietumvidzemes reģiona Meža apsaimniekošanas plānošanas vadītāju Vilmāru Katkovski pārrunāja jautājumus, kas skar bijušo dzelzceļa līniju izmantošanu projektā “Zaļais dzelzceļš”.

 

Staiceliešu veidoto projektu – ceļojošo izstādi “Lielās ielas stāsts” par Lielās ielas pārvērtībām cauri laikiem prezentēja Alojas novada tūrisma speciāliste Inese Timermane.

 

Iecerēts, ka nākamā sadarbības pārstāvju tikšanās notiks aprīlī.

 

Alojas, Burtnieku, Mazsalacas un Salacgrīvas novadu pašvaldību sadarbība aizsākās 2014. gadā, kad tika noslēgts sadarbības līgums, lai veicinātu pašvaldību attīstību tūrisma, vides un dabas aizsardzības, kopīgas infrastruktūras, uzņēmējdarbības atbalsta, NVO, kultūras, sporta un citās jomās.

 

Sagatavoja:

Liāna Lilenblate-Sipko

Alojas novada domes

sabiedrisko attiecību speciāliste

prese@aloja.lv, t.29339917

[Not a valid template]