Aloja

26. marta Staiceles pilsētas bibliotēkas viesis – LATO LAPSA

Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās daudzu grāmatu autors, žurnālists, publicists Lato Lapsa. Cilvēks, kurš ir ļoti zinošs un nebaidās paust savu viedokli par daudziem Latvijā notiekošiem procesiem, kurš ir apceļojis lielāko pasaules daļu un atkal ir jaunu izaicinājumu priekšā.  

 

Rakstnieka kontā ir ļoti daudz grāmatu gan enciklopēdiska rakstura, gan par Latvijā labi pazīstamiem politiķiem, gan ceļojumu grāmatas. Ceļojumu grāmatas, kuras nav tikai ceļojuma apraksti, bet tajās autors dod padziļinātu izpratni par redzēto, dzirdēto un piedzīvoto. Šajās grāmatās autors, bez ceļojuma iespaidiem, ir izpētījis konkrētu valstu vēsturi, kultūru, tradīcijas un ticību. Ceļošana, kā pats autors uzsvēra, ir viņa dzīves nepieciešamība. Ceļot, bet ne pa tūristu maršrutiem. Ceļot, bet ne uz tūristu kūrortiem. Viņa izaicinājums ir ceļot uz pasaulēm maz iepazītām vietām, tāpēc īpaši interesanti bija klausīties Lato lapsas stāstījumu kā tiek izvēlēts ceļojuma, ko gribētos saukt par ekspedīciju, galamērķis, kā tiek rasti kontakti ar vietējiem izdzīvotājiem, kā tiek pārvarētas valodu barjeras. Tā kā mūsu saruna galvenokārt raisījās ap viņa pēdējām divām grāmatām, kuras ļoti cieši atspoguļo Tuvo Austrumu zemju dzīvesveidu, paražas, ticību un saspīlēto stāvokli, tad mums bija svarīgi uzzināt viņa domas un secinājumus par imigrantiem. Šajā sarunā guvām atbildes uz jautājumiem, kāpēc vispār ir tik liels imigrācijas vilnis, kāpēc imigrantu vidū ir galvenokārt vīrieši, kāpēc šajā apvidū miers vēl ilgi nebūs sagaidāms. Šīs atbildes mūs aizveda pie nākošās Lato Lapsas darbības jomas – žurnālistikas.

 

Klātesošos interesēja viņa redzējums uz faktiem kas tagad Latvijā notiek banku sistēmā. Žurnālists pauda savu viedokli par valsts nostāju ABLV bankas likvidācijas lietā, Rimšēvica drosmi meklēt taisnību Eiropas Savienības Tiesā, par čekas maisu publiskošanu.

 

Noslēgumā uzzinājām, ka rakstnieks ir atkal ceļa jūtīs – šoreiz maz iepazīto Āfriku, bet nākošo grāmatu sagaidīsim rudenī – par neiepazīto Japānu.

 

Anita Strokša, Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja