Aloja

Jaunajam pianistam staicelietim Kultūras ministrijas balva

RuslansAndrejevsBalvaa2018_krasa

Aprīļa beigās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā talantīgākie kultūrizglītības nozares audzēkņi, viņu skolotāji un koncertmeistari saņēma Kultūras ministrijas apbalvojumu par īpašiem sasniegumiem 2017. gadā. Apbalvoto 45 audzēkņu un 51 pedagoga vidū bija arī Staiceles mūzikas un mākslas skolas 5. klases audzēknis, jaunais pianists Ruslans Andrejevs un viņa pedagoģe Aira Rulle.

 

– Man ir patiess prieks sekot līdz mūsu jauno talantu izaugsmes ceļam. Daudzi no šodien apbalvotajiem jauniešiem starptautisku atzinību iekarojuši pirmo reizi, citi augstu novērtējumu ārvalstu konkursos ieguvuši jau vairākkārt. Esam patiesi lepni, ka ikviens no viņiem kopā ar savu talantu nes Latvijas vārdu pasaulē, pārliecinoši un spilgti pauž valsts simtgades moto «Es esmu Latvija», – akcentēja kultūras ministre Dace Melbārde. Apbalvošanas pasākuma laikā ministre aicināja jauniešus tiekties un sasniegt arvien jaunas virsotnes, nenogurstoši pilnveidojot savu meistarību. D. Melbārde arī atgādināja glezniecības vecmeistara Vilhelma Purvīša formulu, ka māksliniekam nepieciešams 1% ģēnija un 99% darba.

 

Ruslana mamma Valentīna Andrejeva atzīst, ka ielūgums uz apbalvošanas ceremoniju abiem bijis patīkams pārsteigums. Ruslanu konkursam bija pieteikusi Staiceles mūzikas un mākslas skolas vadība. – Sajūtas, ielūgumu saņemot, bija vārdos neaprakstāmas! Acīs bija asaras un rokas trīcēja. Tas ir bērna, skolotāja un arī mammas kopīgs veikums. Esmu pateicīga Ruslana skolotājiem, saviem kolēģiem, vadībai skolās Staicelē un Alojā, ka varu būt kopā ar dēlu visos viņam nozīmīgos pasākumos! Bērnam ir svarīgi, ka mamma visam seko līdzi un interesējas, – teic sarunbiedre. Lieli viņu atbalstītāji visos konkursos ir arī Ārija un Jānis Bakmaņi. Starp citu, nedēļu pirms šīs apbalvošanas ceremonijas Ruslans piedalījās starptautiskajā jauno pianistu konkursā Baltkrievijā, kur bija vienīgais Latvijas pārstāvis. Savā vecuma grupā zēns ieguva 2. vietu. – Guvām atzinīgus vārdus, ka dēla priekšnesums bija ar augstu muzikālo kultūru.

 

Andrejeva stāsta, ka dēls šajā mācību gadā piedalījies jau septiņos konkursos gan Latvijā, gan ārzemēs. Izvērtēt, kurš no visiem pērnajiem Ruslanam bijis nozīmīgākais, ir grūti: – Jebkurš konkurss ir jauna pieredze, domas un atziņas gan bērnam, gan mammai. Katram gatavojamies nopietni, ir mēģinājumi, protams, arī uztraukumi. Patīkams notikums bija Gruzijas vēstniecības Latvijā pērn rīkotais konkurss visu mūzikas instrumentu spēlētājiem. Savā vecuma grupā jaunais pianists saņēma Grand Prix. Pieredze gūta arī oktobrī, startējot 6. Starptautiskajā jauno pianistu konkursā Rīgā. Valentīna ir iepriecināta un lepna, ka šogad gaidāmā 7. Starptautiskā konkursa afišā attēlots Ruslans, spēlējot klavieres.

 

Sagatavoja Līga LIEPIŅA (laikraksts “Auseklis”)

Valentīnas ANDREJEVAS foto