Aloja

Slēgts gājēju tilts pār Salacu Staicelē. Gaidāms lēmums par tā turpmāko izmantošanu.

Pēdējās dienās sociālajos tīklos vairāki staicelieši ievietojuši fotogrāfijas, kurās redzamas gājēju tilta Lielā ielā 2 fotogrāfijas. Attēlos redzams, ka gājēju tilts pāri Salacai ir kritiskā stāvoklī. Vairāki fotogrāfiju komentētāji satraukti brīdina par to, ka pārvietošanās pa tiltu ir bīstama un jautā, ko pašvaldība lietas labā gatavojas darīt.

 

2015.gadā pašvaldība tiltu ieguva savā īpašumā. Tas bija tehniski sliktā stāvoklī un gājējiem tika slēgts. Tiltam ir stipri bojāti ne tikai ietves klājuma koka dēļi, metāla margas, bet arī konstrukcijas saturošie balsti. Objekta sakārtošanu apgrūtina arī fakts, ka zeme otrpus Salacai nepieder pašvaldībai. Pašreiz tiek risināts jautājums par zemes atgūšanu. Tuvākajā laikā objektu apmeklēs Būvvaldes speciālisti, lai sniegtu savu atzinumu. Gadījumā, ja tiks pieņemts lēmums, ka konstrukcija nav atjaunojama, tiltu nāksies demontēt. Pagājušajā gadā tilts tika apsekots kopā ar profesionāliem būvniekiem, kuri, izvērtējot tilta stāvokli, ieteica tiltu nojaukt un būvēt to jaunā vietā. Tilta pamati un atsaites, kā arī metāla konstrukcijas palu laikā ir pārāk cietušas, lai mēģinātu tās restaurēt. Tādā gadījumā izdevumi būtu līdzvērtīgi jauna tilta būvniecībai. Pašvaldības speciālisti konsultējās ar tiltu un hidro būvju projektētājiem SIA “Kurbada tilti”, kuri norādīja uz nepieciešamo dokumentāciju un iespējamām projektēšanas izmaksām. Projektēšanas un būvniecības izmaksas ir augstas. Diemžēl šī gada pašvaldības budžetā šādas izmaksas nav iekļautas.

 

Līdz lēmuma galīgai pieņemšanai lūdzam iedzīvotājus ievērot aizlieguma norādes, izvēloties citu tuvāko un drošāko tilta šķērsošanas vietu.

 

Sagatavojusi Liāna Lilenblate-Sipko

Pētera Kuzmenko foto