Aloja

Alojā rīko zaļā dzelzceļa atklāšanas svinības

Logo

Sestdien Alojā ne tikai svinēja pilsētas svētkus, bet arī oficiāli atklāja zaļā dzelzceļa posmu jeb videi draudzīgu tūrisma maršrutu novadā. Sarīkojums pulcēja daudz interesentu, viņu vidū bija arī allaž aktīvā Alojas senioru velogrupa. Sanākušos uzrunāja gan novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda, gan Vidzemes Tūrisma asociācijas (VTA) vadītājs Raitis Sijāts, paužot gandarījumu par paveikto. R. Sijāts arī norādīja, ka projektam būs turpinājums – VTA cer, ka izdosies piesaistīt finansējumu, lai nākotnē veloceliņam izveidotu cietāku segumu. Pagaidām veikta trases planēšana un izlīdzināšana.

Kad bija pārgriezta velomaršruta atklāšanas lente, klātesošie devās to iemēģināt. Kopā ar pārējiem velobraucējiem un gājējiem R. Sijāts un V. Bārda mēroja 300 m garo, t.s. goda, posmu pa jauno veloceliņu. Vēlāk interesenti mēroja šo posmu jau visā garumā.

Alojas novada Tūrisma informācijas centra (TIC) vadītāja Inese Timermane stāsta, ka atklāšanas notikumā sanākušajiem bija sagatavots arī interesants uzdevums – gar veloceļa trasi izliktas aplok­snes, kurās katrā ielikta lapiņa ar vārdu. Kad aploksnes bija atrastas, no tiem visi kopā izveidoja vēlējumu zaļajam dzelzceļam: – Lai vēsturiskais dzelzceļa tīkls atgūst otru elpu un ilgus gadus saglabājas kā vērtīgs mantojums turpmākajām paaudzēm, padarot to dzīvu uz daudziem gadiem! Trases sākumā izvietoti arī četri stendi (kopā tie veido vilciena maketu), kuros apkopota Alojas dzelzceļa vēsture gan faktos, gan foto. Interesenti var uzzināt, kā pilsētā izveidojās dzelzceļš, cik ilgi tas pastāvēja un kādi bijuši svarīgākie notikumi.

I.Timermane ir gandarīta par jauno tūrisma maršrutu Alojas novadā, jo tas piesaistīs vēl vairāk tūristu, īpaši riteņbraukšanas entuziastus vai garu pastaigu mīļotājus. Aktīvās atpūtas cienītāji jau iepriekš zvanījuši uz TIC un interesējušies, vai pa novada teritorijā esošo kādreizējā dzelzceļa līniju iespējams izbraukt. Pavisam nesen to ievērtēja velogrupa no Rīgas. Alojā izveidojusies tradīcija – 1. maijā doties pārgājienā. Sarunbiedre teic, ka pērn kopā ar aktīvajiem iedzīvotājiem pa velotaku bija pārgājiens no pilsētas līdz kādreizējai Īģes stacijai, bet šogad līdz Purezera stacijai.

Zaļais dzelzceļš Alojas novadā tapis saistībā ar Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projektu Zaļie dzelzceļi – bijušo dzelzceļa līniju pielāgošana videi draudzīgā tūrisma maršrutā. Tā vadošais partneris ir VTA, projektā piedalās 24 partneri no Latvijas un Igaunijas. Kopējais izveidotā tūrisma maršruta garums abās valstīs ir 364 km. Trases garums Alojas novadā ir 40,35 km.

IMG_6674

Vidzemes Tūrisma asociācijas vadītājs Raitis Sijāts (vidū), asistējot Alojas novada domes priekšsēdētājam Valdim Bārdam, griež zaļā dzelzceļa atklāšanas lenti

 

Sagatavoja Līga LIEPIŅA

Zandas ADERNIECES foto

Šī publikācija atspoguļo autora viedokli. Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.