Aloja

Aloja atzīmējusi pilsētas svētkus

Vasaras vidū Alojā tradicionāli svin pilsētas svētkus. Šogad tie notika no 20. līdz 22.jūlijam.Piektdienas vakarā muzikālā gaisotnē vienlaicīgi tika atklāti pilsētas svētki un festivāls “Let’s go to Aloja “, kas veltīts Alojas luterāņu baznīcai. Atklāšanas runas teica Alojas pašvaldības vadītājs Valdis Bārda un festivāla saimnieks Mariuss Okunevas. Gods pirmajiem kāpt uz svētku skatuves un sveikt mājiniekus un viesus tika dots Alojas mūziķu grupai “Rockin’ June”, kas apvieno Mārtiņu Elsiņu, Edgaru Roļskiju un Aldi Mercu. Pēc viņiem uzstāšanos uzsāka Kaspars Ezeriņš un draugi ar kristīgās mūzikas programmu.

Alojiešu īpaši gaidīta bija koncertprogramma “100 skūpsti Latvijai”, kas solīja  tikšnos ar tautā mīlētiem aktieriem un dziedātājiem. Un tā arī notika – uz skatuves kāpa Dailes teātra premjers Atis Robežnieks, dziedātāji  Žoržs Siksna un  Andris Skuja, aktieri Guntis Skrastiņš un Dainis Porgants. Viņiem pievienojās komponists un daudzu programmas dziesmu autors Gaitis Lazdāns. Koncerta turpinājumā mīlestības vārdus Alojai un alojiešiem izteica un muzicēja Patrik Brandes (Nīderlande).

Vakara izskaņā Alojas vidusskolas parku pieskandināja un vairākus simtus dejotāju iepriecināja grupa “Apvedceļš”.

Sestdienas rītā čaklākie alojieši steidza uz tirgus laukumu, lai  svētku tirgū iegādātos saimniecībā noderīgas lietas, bet pārējos modināja šavienu troksnis, kas vēstīja, ka Alojas mednieku kluba rīkotajam atklātajam Latvijas čempionātam medību šaušanā “Reišmlīšos” ir dots starts. Šogad mednieki sacentās divās disciplīnās – skrejošais alnis ( 100 m) un skejošā mežacūka ( 35 m). Sacensību trofejas bija īpaši vērtīgas, jo tika izcīnītas  Alojas mednieku biedrības 95 gadu jubilejas gadā! Īpaša šī diena medniekiem bija arī tāpēc, ka tika atklāts vides objekts – burts Š, kas ir otrais projektā “Alojas alfabēts”, ko, veltītu Latvijas simtgadei, rosināja biedrība “Alojas novada attīstība”. Burta veidotājs ir Mārtiņš Jenčs  pēc mākslinieces Ilzes Magones idejas un izmantojot Ivo Martinsona mežā atrastos ragus.

Tikmēr vidusskolas parkā saimniekoja bērni. Vispirms Alojas pirmsskolas izglītības iestādes “Auseklītis” grupas “Bitītes” bērni parādīja uzvedumu “Nezinītis Ziedu pilsētā”, kuru iestudēja grupas audzinātāja Zanda Bīviņa, iesaistot tajā arī kolēģes un bērnu vecākus.

Esam jau pieraduši presē lasīt par alojiešu panākumiem karatē sacensībās, bet iespaidīgie paraugdemonstrējumi, ko svētkos parādīja “Vidzemes karatē kluba” Alojas treniņu grupas audzēkņi un viņu treneris Maksims Halatins pārsteidza un sajūsmināja visus klātesošos. Pēc priekšnesumiem bija laiks ari skatītājiem iesaistīties un uz vairākām stundām parku piepildīja lielie ziepju burbuīi, kuru veidošanā un ķeršanā varēja iesaistīties ikviens bērns un pieaugušais. Notika arī čiekuru mešanas čempionāts un citas aktivitātes.

Volejbola laukumā pie vidusskolas karstajā saulē spēkiem mērojās pludmales volejbola komandas Alojas novada atklātā čempionāta 2.posmā.

Diemžēl tradicionālo autobusa ekskursiju pa Alojas apkārtni tehnisku iemeslu dēļ nācās  aizstāt ar vēsturi izzinošu pastaigu pa Aloju. Taču Alojas muzeja vadītājas Līgas Modernieces izvēlētā tēma – vietas kur vēsturiski Alojē svinēti dažādi svētki un stāstījums kā allaž bija aizraujošs.

Pēcpusdienā Jūras un  Limbažu ielu krustojumā tika svinīgi atklāts velomaršruts projektā “Zaļais dzelzceļš”. sanākušos uzrunāja Vidzemes tūrisma asociācijas valdes priekšsēdētājs Raitis Sijāts un Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda. Izmēģinājuma brauciena laikā kopīgām pūlēm tika sameklēts vēlējums: “Lai vēsturiskais dzelzceļa tīkls atgūst otru elpu un ilgus gadus saglabājas kā vērtīgs mantojums turpmākajām paaudzēm, padarot to dzīvu uz daudziem gadiem.” un palaisti gaisa balonos.

Sestdienas vakars rimti noslēdzās Alojas luterāņu baznīcā ar festivāla “Lets’s go to Aloja” Slavēšanas vakaru, kur atklāšanas koncertā dzirdētajām mūziķiem pievienojās vēl citi.

Svētdien lielais karstums nerimās un ar karstumu dabā mērojās sportiskais azarts un līdzjutēju emopcijas “Jaunzemnieku” moto trasē Retro motokrosā. Braucēju kā allaž netrūka un arī līdzjutēji neatpalika.

Pusdienlaikā baznīcā notika dievkalpojums, kuru kopā ar  Alojas draudzes mācītāju Andi Smilgu vadīja Davgavpils bīskaps Einārs Alpe.

Paldies par lieliskajiem svētkiem mūsu sadarbības partneriem: Mariusam Okunevas un Alojas luterāņu baznīcas draudzei,  Līgai Moderniecei, Inesei Timermanei, Mārītei Petruševicai, Zandai Bīviņai un PII”Auseklītis”, Maksimam Halatinam un karetē Alojas treniņuu grupai ,Rūtai Stumpei un Zanei Adienei, Aigaram Rumbergam un Alojas mednieku klubam, Mārim Miezītim un viņa komandai, kafejnīcai “Mieriņš”, SIA “Alojas novada saimniekserviss” un  Alojas Ausekļa vidusskolai!

Paldies alojiešiem, kas pie savām mājām  svētku laikā pacēla Alojas vai Latvijas karogus!

Nākamvasar svinēsim 570 gadus kopš Alojas vārds minēts rakstos. Aicinām alojiešus, organoizācijas un uzņēmumus jau sākt gatavošanos šienm svētkiem un ar idejām un aktivitātēm papildināt svētku programmu, lai pietiktu visai nedēļai!

ALOJIEŠI SVINĒJA, SVIN UN SVINĒS SVETKUS!

 

Ineta Laizāne, Alojas kultūras nama direktore

Foto Zanda Aderniece