Aloja

Ziemeļvidzemē uzsākta elektrolīnijas “Igaunijas – Latvijas trešais 330 kV starpsavienojums” projekta izstrāde

Turpinot darbu pie projekta “Igaunijas – Latvijas trešais 330 kV starpsavienojums” realizācijas, uzsākti jaunās 330 kV elektrolīnijas projektēšanas darbi un to ietvaros pēc AS “Augstsprieguma tīkls” (AST) pasūtījuma tiek veikta īpašumu apsekošana Ziemeļvidzemē – Rūjienas, Mazsalacas, Burtnieku, Alojas un Limbažu novados.

Jauna elektropārvades līnija aptuveni 20 kilometru garumā tiks būvēta no Igaunijas robežas līdz esošajam elektropārvades līnijas koridoram posmā Rūjiena-Aloja, tālāk to turpinot pa esošās 110 kV līnijas koridoru gar Aloju, Limbažiem un Skulti līdz Saulkrastiem. Savukārt tālāk līnija tiks izvietota blakus topošajam “Rail Baltica” dzelzceļam un pēdējais posms 2 km garumā līdz TEC-2 būs paralēli plānotajai autoceļa E22 trasei.

Zemes īpašniekiem, kuru īpašumos tiks izveidots apgrūtinājums vai tas tiks paplašināts gar jau esošo līniju, vai arī īpašumā būs nepieciešams veikt atmežošanu, paredzēta atlīdzība. AST saskaņā ar MK noteikumiem “Kārtība, kādā aprēķināma un izmaksājama atlīdzība par energoapgādes objekta ierīkošanai vai rekonstrukcijai nepieciešamā zemes īpašuma lietošanas tiesību ierobežošanu” veiks atlīdzības aprēķinu un vērsīsies pie zemes īpašniekiem, lai vienotos par apgrūtinājuma līguma noslēgšanu un atlīdzības izmaksāšanu.

Projekta ietvaros paredzēts izbūvēt 330 kV augstsprieguma elektropārvades līniju 180 kilometru garumā no Rīgas TEC-2 līdz Igaunijas robežai, savukārt Igaunijas pārvades sistēmas operators “Elering” izbūvēs šīs līnijas daļu Igaunijas teritorijā līdz apakšstacijai Kilingi-Nōmme. Kopējās projekta izmaksas Latvijā tiek lēstas ap 74,3 miljoniem EUR, no kuriem 48,3 miljoni EUR tiks segti no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumentu (Connecting Europe Facility) līdzekļiem.

Projekts ir realizējams līdz 2020.gadam un ir iekļauts Latvijas un Eiropas pārvades sistēmas attīstības plānā. Ņemot vērā projekta nozīmīgumu, Ministru kabinets ir noteicis tam nacionālo interešu objekta statusu. Nacionālo interešu objekta statusa piešķiršana ir veids, kādā valsts realizē politisko izšķiršanos saistībā ar plānoto valsts attīstību enerģētikas jomā un uzņemto starptautisko saistību izpildi.

STARPSAVIENOJUMS

Par AS “Augstsprieguma tīkls”

AS “Augstsprieguma tīkls” ir neatkarīgs elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades pakalpojumu, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, un nodrošina brīvu trešās puses pieeju pārvades tīklam. Veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu elektroenerģijas pārvadi.

Papildus informācija:

Aija Ikstena

Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja

Tālr. +371 29174571