Aloja

Alojas novada seniori iepazīst Latgali

IMG_5168

Jūlijā aktīvie Alojas un daži Staiceles pensionāri devās divu dienu ekskursijā uz Latgali, lai iepazītu turienes skaistās un interesantās vietas. Vispirms viņi apmeklēja Līvānu mākslas un amatniecības centru, viesojās Stikla muzejā, kur lūkoja, kā notiek stikla pūšana. Tālāk braucēji mēroja ceļu uz vīngliemežu audzētavu Preiļos. – Saimnieks par tiem saistoši prata stāstīt, piemēram, atklāja, kā viņš tos “ganot”. Tāpat varējām nogaršot gliemežus – pagatavotus gan marinādē, gan šmakovkas uzlējumā. Tie gan ir diezgan bezgaršīgi, vairāk atgādināja marinētas sēnes, – secināja Alojas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja Inese Timermane. Seniori Preiļos apmeklēja arī Leļļu muzeju jeb miniatūro leļļu karaļvalsti, bet Aglonā viesojās Baltijā vienīgajā Maizes muzejā. Bija arī ekskursija pa Aglonas Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baziliku, kur pavadīja ļoti atraktīvs gids. Pēc tam Aglonas Svētavotā padzērušies un paņēmuši ūdeni arī līdzi. Patiešām aizraujoša apskates vieta bijusi koka skulptūru komplekss par godu Dievam – Kristus karaļa kalns. – Skaista, sakopta vieta daudzu hektāru platībā. Teritorijā gan izrakti dīķi, gan izveidota tāda kā paradīzes sala. Dažādi tēli iedzīvināti koka skulptūrās, attēlojot Bībeles stāstus. Interesanti stādījumi, kuru veidošanā piedalījušies ainavu arhitekti Kazaki no Balt­ezera kokaudzētavas, – teica sarunbiedre. Pirms došanās pie miera ekskursanti vēl piestāja pie Velnezera jeb Čertoka. Šo ezeru apvij dažādi mistiski notikumi, tāpat tas ir savdabīgs savas zaļās krāsas dēļ, lai gan tā ūdens ir dzidrs.

Ekskursijas otrās dienas rītu seniori sāka ar Naujenes pagasta apmeklējumu. – Devāmies uz Slutišķu vecticībnieku sādžu, lūkojām, kā viņi kādreiz dzīvojuši. Vēlāk izbraucām gar Daugavas lokiem un uzkāpām 25 metrus augstajā Vasargelišķu skatu tornī, no kurienes uzņemta ainava, kas redzama uz desmit latu banknotes. Tas bija skaisti! – stāsta sarunbiedre. Ekskursanti gida pavadībā iepazina arī Daugavpili, apmeklēja cietoksni. Aizraujoša bija ekskursija uz Skrošu rūpnīcu.

Tās bija divas piepildītas dienas, kurās nesteidzīgi paguvām daudz apskatīt, – atzina Alojas novada TIC vadītāja. Ekskursijas maršrutu viņa plānoja pati. Sākotnēji gan bija bažas, kā viss izdosies, bet rezultāts bija labs.

 

Līga LIEPIŅA (laikraksts “Auseklis”)

Foto no Ineses TIMERMANES albuma