Aloja

Pagarināta Jauniešu garantijas uzņemšana 21 profesijā

Līdz 30. septembrim vēl turpinās Jauniešu garantijas papildu uzņemšana jauniešiem vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri ir bez darba. Pieteikšanās mācībām pagarināta 18 profesionālās izglītības iestādēs visā Latvijā, kuras piedāvā apgūt 21 darba tirgū pieprasītu profesiju 1 gada laikā.

 

Piedāvāto profesiju klāstā ir pārdevējs, apdares darbu strādnieks, lietvedis, autoatslēdznieks, lokmetinātājs, konditora palīgs, pavāra palīgs, frizieris, aprūpētājs, manikīra un pedikīra speciālists un citas profesijas.

 

Piesakoties profesiju apguvei, jaunieši vienlaikus var mācīties vakarskolā, iegūt vidējo izglītību tālmācībā vai studēt nepilna laika studiju programmās augstskolā. Potenciālie audzēkņi var būt reģistrējušies arī Nodarbinātības valsts aģentūrā kā darba meklētāji vai bezdarbnieki un vienlaikus saņemt bezdarbnieka pabalstu.

 

Jāņem vērā, ka jaunieši nevar būt nodarbināti, atrasties akadēmiskajā vai bērna kopšanas atvaļinājumā, kā arī būt pilna laika studenti. Lai pieteiktos, nepieciešama pamatizglītība, vidējā izglītība vai vidējā profesionālā izglītība, var būt iegūta arī augstākā izglītība.

 

Mācību laikā jaunieši saņem stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī, ja ir sekmīgi, kā arī mācību līdzekļus un bezmaksas vietu dienesta viesnīcā. Savukārt kvalifikācijas prakses laikā programma apmaksā ceļa izdevumus un naktsmītni, ja tas nepieciešams.

 

Pieteikšanās norit 18 profesionālās izglītības iestādēs visā Latvijā līdz 30. septembrim. Ar visām Jauniešu garantijas profesijām, izglītības iestādēm, uzņemšanas noteikumiem un priekšrocībām var iepazīties VIAA mājaslapā: www.viaa.gov.lv/jauniesugarantija.

 

Jauniešu garantija Latvijā norit kopš 2014. gada, un projekts noslēgsies 2019. gadā. Absolventu aptaujas liecina, ka Jauniešu garantijā iegūtā izglītība palīdz atrast darbu – pusgadu pēc izlaiduma 72% aptaujāto absolventu strādā, puse no viņiem – iegūtajā profesijā. 

 

Projekta Jauniešu garantija aktivitāti “Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros” finansē ar ES Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas un Eiropas Sociālā fonda atbalstu, kā arī no Latvijas valsts budžeta.

 

Papildu informācija:

Kristīne Keiča
VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67785461,

Mob.: 28628088
e-pasts: kristine.keica@viaa.gov.lv