Aloja

Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās rakstniece Andra Manfelde

Staiceles pilsētas bibliotēkā VKKF finansētā projekta “Dokumentālās prozas kaleidoskops” ietvaros viesojās rakstniece, dzejniece Andra Manfelde. Saruna ar Staiceles jauniešiem bija nopietna, jo tika pārrunāts viņas romāns “Adata”.  Romāns, kurš ir autobiogrāfisks vēstījums par jaunas meitenes atkarību no alkohola un narkotikām, par smago atkarību pieveikšanas ceļu.

Skarbi un patiesi autore atcerējās tos laikus, kad pati tās lietoja. Skatoties no šodienas redzesloka, autore norādīja trīs galvenos iemeslus, kuri viņu noveda pie narkotikām. Iemeslus, kas pilnībā savijas kopā. 90 – tie gadi, kad vecākiem liela neziņa, vai būs darbs rīt vai nebūs, nav laiks domāt par bērniem, kur nu vēl ar tiem parunāties. Sirds siltuma trūkums, kas tika meklēts pie draudzenēm. Pirmā mīlestība, kas izrādījās tikai izmantošana. Viss kopā veidojis rakstnieces pirmos uzskatus par dzīvi.

Pāršķirstot grāmatu un lasot citātus, autore nekautrējās reāli stāstīt par personisko elli, ejot cauri narkotiku atkarības postošajiem lokiem, par bezizejas situāciju un vairākiem nesekmīgiem atdzimšanas mēģinājumiem. Viņa bieži attēloja sajūtas, kādas rodas narkotiku iespaidā, norādīja cik mokoša un gadiem ilga ir bijusi atveseļošanās.  Skuma par pazaudētajiem gadiem. Priecājās par atgriešanos dzīvē un to laiku atceras kā kino filmu, kuras daudzie personāži ir miruši.

 Romāns “Adata” ir pārtapis libretā, un, pateicoties Zigmāra Liepiņa radītajai muzikālajai drāmai “Adata”, autore iemantoja popularitāti ar vārdiem dziesmai “Ja tu man esi”. Rakstniece uzsvēra, ka tā tiešam esot dziesma par mīlestību, jo tas ir bijis īstas mīlestības mirklis, kuru tiešām ir gribējies apturēt.

Noslēgumā autore uzsvēra, ka par savu dzīvi mēs esam atbildīgi paši! 

 

Anita Strokša / Staiceles pilsētas bibliotēka