Aloja

SALU un Purezera dabas taku apmeklēja pasīvo māju nozares eksperti no Holandes

Pagājušajā nedēļas nogalē Alojas novadu apmeklēja uzņēmēji, pasīvo ēku eksperti, arhitekti, kontruktori un pasīvo ēku būvkonstrukciju ražotāji no Holandes. Viesi devās uz Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centru-bibliotēku “SALA”, lai raudzītu, cik veiksmīgi Latvijā darbojas pasīvā ēka. Pēc tam interesenti devās uz SIA “i2” Salaspils novadā, kur ražo logus, durvis un fasāžu sistēmas ilgtspējīgām un energoefektīvākām ēkām. Jāpiebilst, ka arī SALAS ēku rotā šajā uzņēmumā ražotie logi.

Holandieši baudīja arī mūspuses dabas krāšņumu. Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda ciemiņus aizveda uz Brīvzemnieku pagasta Purezera dabas taku, kas ir viena no skaistākajām purva takām Latvijā. Tā 4 km garumā ved apkārt ainaviskam augstā purva ezeram. Taka ir viegli ejama gan pa meža celiņu, gan koka laipām, pie ezera ierīkotas divas peldošas atpūtas platformas, kur pasēdēt, atpūsties un baudīt meža un purva smaržas.

Par Purezera taku un pētījumiem, kas saistīti ar Latvijas purviem, tāpat kūdras izmantošanu un Purezera dabas bagātībām stāstīja ģeoloģijas doktore, Ezeru un purvu izpētes centra valdes priekšsēdētāja vietniece Ilze Ozola.

 

Sagatavojusi Liāna Lilenblate-Sipko

V.Bārdas foto