Aloja

Publicists Otto Ozols tikās ar jauniešiem Alojā

 Jau iesācies novembra mēnesis, ko mēs pārliecinoši dēvējam par svētku mēnesi. Divas Latvijai nozīmīgas svinamās dienas – 11. novembris, Lāčplēša diena, un 18. novembris, Latvijas 100.dzimšanas diena, šo mēnesi padarīs īpašu.

6.novembris Alojas Ausekļa vidusskolas jauniešiem bija īpaša diena, tiekoties sarunā ar interesantu personību – rakstnieku, publicistu, žurnālistu Otto Ozolu, īstajā vārdā Mārtiņu Barkovski.

Rakstnieks sarunu ar jauniešiem uzsāka, vaicājot kādu literatūru, kādus autorus jaunieši ir iecienījuši un vairākkārt uzsvēra, ka jālasa ir grāmatas jo tās ir labs izaicinājums. Tās pārspēj pat vislabākās Holivudas filmas, jo tu pats galvā uzbur tās ainas, iedarbini un attīsti visas iztēles un fantāzijas, attīsti radošo domu, kļūsti par režisoru un scenāristu. Grāmatas arī uzlabo izteiksmes veidu un valodu. Tie, kas lasa grāmatas, prot analizēt arī informāciju internetā.

Par pseidonīma lietošanu publiskajā telpā, rakstnieks pasmaidīja, ka to izvēlējās rakstot pirmo grāmatu “Latvieši ir visur” (2010). Grāmatas varonis ir pats autors un saliekot kopā atmiņas gan par padomijas laiku, kuru ļoti labi atceras, gan nofiksējot savas atmiņas, dzīvojot brīvajā valstī, Eiropā, kā arī pievienojot klāt izaicinošus un trakulīgus stāstus par latviešiem, ja grāmata būs rakstīta ar īsto vārdu Mārtiņš Barkovskis, ko tad par viņu padomās lasītājs. Ja izdošu grāmatu un izrādīsies, ka tur ir suņa murgi, teikšu, ka nepazīstu Otto Ozolu, pasmēja rakstnieks.

Tikšanās laikā rakstnieks visvairāk stāstīja par savu grāmatu “Latvieši ir visur”, kas ir stāsts par mums pašiem, par latviešiem, par Latvijas vēsturi. Grāmata sākas ar to, ka Zviedrijā ierodas desmit ļoti dusmīgi latvieši, kuri gatavi nolaupīt Zviedrijas karali, lai prasītu izpirkuma maksu, kas kompensētu zviedru banku nodarītos zaudējumus Latvijai. Grāmatas galvenais varonis klīst pa pasauli, iepazīst daudz ietekmīgu cilvēku, kuri visi kā viens zina, kas ir latvieši un zina, ka latvieši ir bijuši klāt visos svarīgākajos XX gadsimta pasaules notikumos. Līdz grāmatas noslēgumā galvenais varonis prasa patvērumu Dānijā.

Pēdējās rindas šajā grāmatā vēsta – Mūsu senči reiz sapņoja par savu zemi un valsti. Mēs to nedrīkstam pamest. Varbūt nav tik būtiski, ka latvieši ir visur. Svarīgākais, lai viņi ir mājās.

Rakstnieks jauniešiem daudz stāstīja par savas garīgās iedvesmas avotu – tā ir Katalonija (Spānijā).
Otto Ozols ir pārliecināts, ka cilvēkiem visā pasaulē galvenās šķiet četras pamatvērtības: drošība, labklājība, stabilitāte un brīvība.

Tikšanās noritēja Alojas pilsētas bibliotēkas un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā projektā “Literārās sarunas ar jauniešiem Alojā”.

Sarmīte Frīdenfelde
Alojas pilsētas bibliotēkas vadītāja
Foto: S.Frīdenfelde