Aloja

Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojas profesore Angelika Krūmiņa

Staiceles pilsētas bibliotēkā 1. februārī viesojās Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas ārstniecības direktore, profesore Angelika Krūmiņa. Doktore, kura dzimusi un savu bērnību pavadījusi Staicelē.

Lekcijas tēma bija ļoti nopietna “Infekcijas slimības – cik tas nopietni? “. Pateicoties pasniedzējai, tā bija ļoti atraktīva un prātā paliekoša.

Angelika Krūmiņa savu prezentāciju sāka ar atskatu vēsturē. Pastāstīja, ka infekciju slimību vēsture jau ir mērāma gadsimtos, ka katram laikmetam ir bijušas raksturīgākās slimības. 

Profesore norādīja četrus galvenos cēloņus kā  mēs varam saslimt ar kādu no vīrusa infekcijām – ieelpojot, ieēdot, ieberzējot ādā un seksuālā ceļā. Katrs cēlonis tika ļoti uzskatāmi prezentēts un papildināts ar reāliem, ārsta dzīvē piedzīvotiem, gadījumiem. Norādīja, ka ļoti būtiski zināt slimību pirmās pazīmes.  Tika uzsvērta paša cilvēka  zināšanas kā nesaslimt, kā stiprināt savu organismu cīņai ar vīrusiem. Lektore lika saprast imūnsistēmas lomu visa cilvēka mūžā, neņemot vērā tā vecumu. Lika akcentus uz veselīgu dzīves veidu, veselīgu pārtiku, norādot, ka katram dienā būtu jānoēd četri, pieci Brazīlijas rieksti. Rieksti, kuros ir ļoti liels selēna daudzums, kurš uzlabo imūnsistēmas darbību.

Doktore daudz runāja un stāstīja par vakcīnas iespējām pasargāt gan pašam sevi, gan savus tuvākos, gan apkārtējos. Informēja par jaunākajām vakcīnām, kur dažas pat ir nepieciešamas tikai vienreiz mūžā.

Anitas Strokšas teksts un foto

Ārste Alojas novadu apciemoja, pateicoties Eiropas Sociālā fonda finansētajam projektam “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Alojas novadā” (Nr.9.2.4.2/16/I/028).