Aloja

Alojas novadā dodas pārgājienā Lūsim pa pēdām

Sestdien Alojas novadā norisinājās viens no fonda 1836 rosinātajiem gājieniem Lūsim pa pēdām gar Igaunijas robežu un Kodaja purvu. Dalībai šajā aktīvajā pasākumā atsaucās 25 interesenti – gan Alojas novada iedzīvotāji, gan ciemiņi no citām vietām.

Kā gājiena sākums tika izraudzīta vieta netālu pie Kodaja ezera. No turienes kājām tika mēroti aptuveni 11 km pa meža takām līdz Latvijas–Igaunijas robežai, kādu brīdi gāja pa to un tad šķērsoja purvu, atgriežoties sākumpunktā. Alojas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja Inese Timermane atzīst, ka arī viņai pašai ļoti paticis šis pasākums un bijis interesanti. Sākotnēji gan bažījusies, kāda būs purva šķērsošana, bet iepriekšējā naktī uzsalis, un purvs vairs nebija tik mīksts. Tiesa, dažs tāpat pamanījies piesmelt apavus. Daudzi ekskursanti bija laimīgi par iespēju staigāt pa purvu, jo tādā biotopā bijuši pirmoreiz. – Mums bija ļoti labi taku zinātāji un ceļa rādītāji – vietējais mežsargs Vilnis Andersons un mednieks Udo Gustavsons. Viņi mūs ļoti veiksmīgi izveda cauri purvam, –
stāsta Inese. Gan viņa, gan takuziņi šo posmu mēroja pat divreiz – vispirms izpētīšanas nolūkā un sestdien jau kopā ar citiem pasākuma dalībniekiem. U. Gustavsons piebilda, ka gājiena laikā lūša pēdas tomēr negadījies redzēt. Tāpat netika manītas arī lāču pēdas. Pēdējās viņš un kolēģis Mārtiņš Žīgurs ierasti dodas meklēt pēc 8. marta.

Noslēgumā, iznākuši purva malā, pārgājiena dalībnieki pasildījās pie ugunskura un baudīja tajā ceptus kartupeļus un desiņas. Vēlāk I. Timermane viņus izvadāja ekskursijā pa Staiceli, jo daudzi pilsētā bija pirmoreiz. Tur viņi arī ieturēja sātīgas vakariņas, ko bija pagatavojušas vietējās saimnieces.

Šis bija jau ceturtais publiski organizētais 1836 gājiens Alojas novadā fonda īstenotajā projektā Aplido, apceļo, apmīļo Latviju!. Pirmais pārgājiens veda no Vīķu muižas līdz Mazsalacai, nākamais – no Staiceles līdz Mazsalacai, bet pērn divu dienu pārgājienā tā dalībnieki pa dažādiem celiņiem devās no Ainažiem līdz Rozēniem un tālāk līdz Staicelei.

Līga LIEPIŅA

Viļņa ANDERSONA foto