Aloja

Ievas Plūmes literārā darbnīca Alojā


Alojas Ausekļa vidusskolas vecāko klašu skolēnus 11.aprīlī uz literāro darbnīcu aicināja rakstniece Ieva Plūme. Mazliet ar sevi iepazīstinot viešņa stāstīja, ka dzimusi Skultes pagastā, skolojusies Ropažu vidusskolā. Savus pirmos dzejoļus sākusi rakstīt jau deviņu gadu vecumā, tagad tos pārlasot siltums pārņem sirdi. Ilgus gadus tikusi rakstīta dienasgrāmata, izveidojušies gandrīz vai kopotie raksti. Draugi  ieteikuši nopietni pievērsties rakstīšanai, mudinot I.Plūmi iesaistīties Literārajā Akadēmijā, kas arī tika darīts.

Izglītību I.Plūme ieguvusi Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes Filozofijas nodaļā. Nodarbojās ar prozas rakstīšanu un literatūras recenziju publikācijām.

Kā teica I.Plūme, nav noslēpums, ka konkursi ir labs motivēšanas veids ikvienā nozarē. Arī radošā vide nav izņēmums. Autorei  bija pietiekami interesanta ideja, kas varētu saistīt pusaudžus, tādēļ nolēma izmantot iespēju un izmēģināt spēkus apgāda Zvaigzne ABC rīkotajā oriģinālliteratūras konkursā bērniem un pusaudžiem. Konkursa darbs ticis uzrakstīts mēneša laikā, taču vispirms iedvesma darbam tika smelta no sarunām ar modeli Māru Sleju (Kampernovu). Par iesniegto darbu 2007.gadā autore saņēma atzinību un 2009. gadā tika publicēts garstāsts „Tauriņpasaule”. Ja man prasa, par ko ir šī grāmata, saku, ka tā ir par jaunas modeles karjeras sākumu, teica I.Plūme.

Stāstu krājums “Rēzus” ir autores otrā grāmata, kas iznāca 2012.gadā. Rēzus nav ne vīrietis, ne sieviete, nav ne labs, ne slikts, taču tiecas pārkāpt ierobežojumus un ir meklējumos savā attīstības gaitā.

Pēc stāsta “Apokalipses. Nav” nolasīšanas autore klātesošos aicināja uz nelielu diskusiju. Šis stāsts 2009.gadā tika publicēts literatūras un mākslas mēnešrakstā “Karogs”.

Pēdējos gados I.Plūme nav saistīta ar literāro darbību un aktīvi neraksta. Radošās iemaņas un prasmes izmanto projektu un semināru vadīšanā par dažādām tēmām (vadība, līderība, interešu aizstāvība, NVO joma, radošo resursu darbnīcas u.c.). Literatūra ir joma, kurā smeļas iedvesmu un jaunas zināšanas. Pašreiz I.Plūme ir nevalstiskās organizācijas “Pulmonālās hipertensijas biedrība” valdes priekšsēdētāja. Viņas vēlme ir mainīt gan sabiedrības, gan varas iestāžu attieksmi pret cilvēkiem ar neredzamo invaliditāti un retām saslimšanām.

Tikšanās noslēgumā sekoja jauniešu darbs projekta grupās ar uzdevumu sagatavot un prezentēt savu reklāmas variantu par kādu no piedāvātajām grāmatām (L.Dreiže. Nepabeigtais skūpsts, Dž. K. Džeroms. Trīs vīri laivā, P.Hēgs. Smillas jaunkundzes sniega izjūta, S.Kings. Mirdzums, L.Nemiera. Septiņi, Jū Nesbē. Sarkankrūtītis, E. Vīrs. Marsietis, B.Leberts. Crazy, Dž.D.Selindžers. Uz kraujas rudzu laukā).

Grāmatas reklāmas uzdevums – izmantojot dažādus komunikācijas līdzekļus pievērst uzmanību, iepazīstināt, radīt interesi un rosināt vēlmi šo grāmatu izlasīt. Jāteic, ka jaunieši ar šo uzdevumu tika lieliski galā, jo prezentācijas pēc izpildes veida ietvēra gan kustību, tekstu, skaņu (klavierspēle), vizuālos attēlus un pat videoklipu.

Tikšanās noritēja Alojas pilsētas bibliotēkas un VKKF atbalstītā projektā “Literārās tikšanās “Ieklausīties un sadzirdēt””.

Sarmīte Frīdenfelde / Alojas pilsētas bibliotēkas vadītāja

Foto S.Frīdenfelde