Aloja

Veselības projekta aktualitātes

Angļu rakstnieks un filozofs Tomass Mors ir teicis: “Gudrais drīzāk ir tas, kas izvairās no slimībām, nevis tas, kas prasmīgi ārstējas.”

Ir noslēgusies rudens/ziemas sezona ar dažādām sportiskām un veselīgām aktivitātēm projektā “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Alojas novadā”. Šī sezona bijusi ļoti bagātīga, ik mēnesi vidēji notikušas ap 80 aktivitātēm. Sekojot teicienam, ka viens grams profilakses ir labāk nekā viens kilograms zāļu, novada iedzīvotājiem ir bijusi iespēja bez maksas izmēģināt daudz un dažādu veselīga dzīvesprieka avotu un kas zina, pievērsties arī nopietnākai veselīga dzīvesveida paradumu maiņai.

Alojas novada skolās ir notikušas lekcijas par seksuālo audzināšanu, atkarību profilaksi, jaunāko klašu skolēni izgājuši peldētapmācību nodarbību kursu. Vecākā paaudze aktīvi izmantoja iespēju vingrot Ainažu slimnīcas baseinā fizioterapeites Žanetes Šmites vadībā. Iedzīvotāji aktīvi izmantojuši iespēju bez maksas lietot projektā iegādāto slēpošanas inventāru. Tāpat ir notikuši slēpošanas pārgājieni un nodarbības, aktīvi aizvadīta Sniega diena.

Ļoti pieprasītas bijušas vingrošanas nodarbības sporta treneres Alises Putraimas vadībā. Par ļoti nozīmīgu un labu darbu Alojas novada iedzīvotāju labā, pievēršot novadniekus veselīgam dzīvesveidam, vadot vingrošanas nodarbības un piedaloties veselības veicināšanas projektos, Alise ir ieguvusi balvu “Par ieguldījumu Alojas novada sportā 2018. gadā”.

Lielu iedzīvotāju atsaucību ir guvušas lekcijas par dažādām tēmām. Novadā ciemojušies – vēdiskais psihologs Uģis Kuģis, fitoterapeits Artūrs Tereško, psihoterapeite Aina Poiša, infektoloģe Angelika Krūmiņa, urologs Vilnis Lietuvietis.

Vēl joprojām notiek vingrošana stājas un mugurkaula koriģēšanai novada pirmsskolas izglītības audzēkņiem.

Turpmākie plāni

25. maijā Puikules muižā un Ungurpils “Salā” plānotas uztura speciālistes Ineses Liepiņas veselīga uztura meistarklases.

Inese par sevi: “Esmu kvalificēta uztura speciāliste, ikdienā konsultēju klientus, vadu dažādas lekcijas un meistarklases par veselīgu uzturu, kā arī rakstu par uzturu facebook lapā “Zini, ko tu ēd”. Es uzskatu, ka veselīgam uzturam nav jābūt nekam sarežģītam, un tas ir pa spēkam ikvienam, vajag tikai vēlmi to darīt. Paēdis cilvēks ir laimīgs cilvēks, bet veselīgi un garšīgi paēdis cilvēks ir vēl laimīgāks, tāpēc mācīsimies, kā ēst gan garšīgi, gan veselīgi.” 

Maija beigās visā novadā notiks sportiskās kustību prieka aktivitātes, 28. maijā paredzēts Stipro skrējiens Staicelē. Tūlīt arī atsāksies nūjošanas un riteņbraukšanas sezona (nūjas un veloķiveres, iepriekš vienojoties, bez maksas var aizņemties Puikules muižā un Alojas dienas centrā). Sadarbībā ar tūrisma informācijas centru tiek veidots buklets ar maršrutiem aktīvā tūrisma mīļotājiem – nūjotājiem, riteņbraucējiem.

Rudenī novada iedzīvotājiem notiks divas veselības dienas, kas veltītas slimību profilakses pasākumiem. 28. septembrī plānota Veselības diena sievietēm, 5. oktobrī – diena, kas veltīta sirsniņai. Pasākumos piedalīsies attiecīgās nozares ārsti, uztura speciālisti, iedzīvotāji varēs veikt dažādus mērījumus, noteikt ķermeņa kompozīciju ar bioimpendances svariem (kas tas ir, uzzināsiet rudenī!).

Tāpat atsāksies peldēšana, fizioterapija un vingrošana, notiks lekcijas skolēniem.

Projekts noslēgsies 2019. gada 31. decembrī, tāpēc aicinām iedzīvotājus aktīvi iesaistīties!

Nobeigumā Ainas Poišas vēlējums no lekcijas: “Novēlu atrast tās lietas, kas jūs dara mierīgu, kas savāc, jebko – vai tā ir fiziskā aktivitāte nūjojot vai staigājot pa mežu, vai iešana pirtī, vai iet ar draudzenēm izrunāties. Atrast kaut ko, ko esat pārbaudījuši, ka to darot, pēc tam jūtaties labāk. Citreiz ir grūti saņemties un skriet, bet cilvēki, kas tajā skriešanas procesā ir iekšā, jūt, kā tie endorfīna hormoni pamostas. Daži tikai tāpēc var pārvarēt savu slinkumu, ka es zina to sajūtu, kas ir pēc.

Novēlu atrast pozitīvus sānsoļus no ikdienas pienākumiem un rutīnas, tādējādi uzlādējot savu akumulatoru, kas varbūt jau ir pa pusei nosēdies, kuru mēs nejūtam, ka tas tūlīt atslēgsies. Izņemt sevi ārā no tām ikdienas rutinētajām darbībām un atnākt mājās uzlādētai”.

Aktivitātes tiek organizētas Eiropas Sociālā fonda finansētā projekta “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Alojas novadā”, Nr.9.2.4.2/16/I/028 ietvaros.

Projekts tiek finansēts no Eiropas Sociālā fonda (85%) un valsts budžeta (15%) finansējuma.

Informāciju sagatavoja Jana Mošura