Aloja

Atzīmēta Alojas vārda 570. gadskārta un nosvinēti pilsētas svētki

Jūlija pirmā nedēļa ik gadu paiet Alojas pilsētas svētku zīmē. Arī šovasar, spītējot mainīgajiem laika apstākļiem, godam tika atzīmēts 570. gads kopš Alojas vārds pirmoreiz minēts rakstos.

Svētkus 3. jūlija vakarā Alojas Mūzikas un mākslas skolā ieskandināja koncerts “Stīgas saulrietā” ar ģitāristu Reiņa Jaunā, Aleksandra Jasjukēviča, Edgara Roļskija, Mārtiņa Elsiņa, Alojas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu un Annijas Miezes uzstāšanos.

Nākamā diena bija veltīta prātam, intuīcijai un erudīcijai, jo pievakarē Alojas kultūras namā pulcējās vairāk nekā 100 dalībnieku, lai piedalītos biedrības “Prāta spēles” rīkotājās Latvijas prāta spēļu Alojas kausa sacensībās. Erudīcijas konkursam bija reģistrējušās 19 komandas. Desmit no tām bija vietējās, ko pārstāvēja Alojas novada cilvēki. Komandas bija domājušas par noformējumu – ģērbušās vienas nokrāsas vai īpaši marķētos tērpos. Spēļu vadītāji katrai komandai piedāvāja izspēlēt 10 raundus jeb posmus, kuros bija āķīgi 5 jautājumi. To klāsts bija ļoti raibs un gana sarežģīts. Spēlētāju spicie prāti tika asināti tādās tēmās kā Austrālija, mūzika, kinofilmas, lauksaimniecība, sports un citas. Alojiešiem par godu, spēļu organizētāji bija sagatavojuši arī 5 jautājumus par Alojas novadu, ar ko lielākā daļa tika galā itin labi. Spraigā cīņā otro vietu izcīnīja Alojas novada domes izveidotā komanda “Domnīca”, kurā startēja domes priekšsēdētājs Valdis Bārda, viņa vietnieks Jurģis Rācenis, nodokļu administratore Iveta Virse-Liepiņa, Alojas pārvaldnieks Rihards Būda, izpilddirektors Māris Beļaunieks un jaunatnes lietu speciāliste Monta Meldere. Nolikums paredz, ka 1.līdz 3.vietas ieguvēji turpinās cīņu rudenī, kad visi tiksies pusfinālā Rīgā. Lai alojiešiem veicas!

Piektdiena bija aizvadītās nedēļas lietainākā un vējainākā diena, bet nebūt mierīgākā un klusākā pilsētas svētku laikā. Tā pagāja jauniešu un viņu rīkoto aktivitāšu zīmē.

Alojas novada Jaunatnes lietu speciāliste Monta Meldere kopā ar Alojas novada Jauniešu domes aktīvistiem izdomāja pasākuma programmu, kura bija ideāli piemērota siltai un saulainai vasaras dienai. Laika apstākļu dēļ viss pasākums bija jāpiemēro iekštelpām, taču vietas maiņa neliedza spēlēt pludmales volejbolu, strītbolu, draudzīgo dvieļbolu (dvieļbolā spēkiem mērojās Jauniešu domes un Alojas novada domes komandas). Tāpat notika atraktīvās orientēšanās spēles, radošās darbnīcas un muzikāla ballīte. Radošajās darbnīcās tika apgleznoti 60 kokvilnas maisiņi, kuru īpašnieki turpmāk dosies iepirkties bez plastmasas maisiņiem, to vietā izmantojot savējus, pašu darinātos. Draudzības dvieļbolā ar rezultātu 2 pret 0 uzvarēja Jauniešu dome, novēlot deputātiem turpināt trenēties un gatavoties nākamajam mačam. Strītbolā pirmo vietu sieviešu grupā izcīnīja komanda “KP6”, bet vīriešu konkurencē labākie izrādījās komanda “O.P.U.” Pludmales volejbolā sieviešu starpā uzvaru guva komanda “M.V.”, bet starp vīriešiem labākie bija “O.P.U.” Savukārt, sacensībās IZ:KEDO ALOJU uzvarētāja komanda ar nosaukumu “Stiga”. Pasākumu finansēja Alojas novada dome, bet dāvanas sportistiem sarūpēja SIA “Aloja- Starkelsen”. Jaunieši vēlas teikt paldies visiem, kuri piedalījās spēlēs, neskatoties uz sliktajiem laika apstākļiem! Jaunatnes lietu speciāliste milzīgu paldies saka Jauniešu domes lieliskajiem jauniešiem, kuri veica reģistrāciju, vadīja darbnīcas, fotografēja, tiesāja pasākumu, apbalvoja uzvarētājus, bija kontrolpunktos orientēšanās spēlē un darīja citus mazos, bet svarīgos darbiņus! Paldies jauniešu vecākiem, ka audzinat tik lieliskus cilvēkus! Paldies Inetai Laizānei par iesaistīšanos un palīdzību pasākuma organizēšanā, paldies Liesmai Rudzinskai par telpu uzturēšanu un apavu kontroli, paldies Imantam Dalkam, kurš atbildēja uz visiem jautājumiem un izlīdzēja ar inventāru! Paldies Rihardam Būdam, kurš jebkurā mirklī bija gatavs iesaistīties! Paldies Sergejam Fiļipovam par inventāru! Paldies Inai Šternfeldei, ka atvēlēja skolas telpas. Paldies Dacei Tauriņai un Valdim Melbārdim par palīdzību transporta organizēšanā, paldies Lailai Ulmanei par otiņām, paldies Kristai Kreišmanei par māksliniecisko konsultāciju, paldies Sarmītei Frīdenfeldei par bibliotēkas telpām, paldies arī Gunai Krūmiņai par Dienas centra inventāru! Paldies Ilzei Kapmalei, kas palīdzēja ar sacensību nolikuma izstrādi un nepagurusi deva padomus! Paldies Sabīnei Stūrei par idejām un palīdzību! Paldies Normundam Šultam un viņa kolēģim par kārtības uzturēšanu! Milzīgais paldies SIA “Aloja Starkelsen” par pasakainajām dāvanām! Tik daudzi cilvēku ir turējuši roku uz pulsa, lai pasākums izdotos!

Svētku galvenā diena, 6. jūlijs, atnāca bez lietus un saulaina. Tas priecēja svētku rīkotājus un arī apmeklētājus. Diena iesākās ar tirdziņu un aktivitātēm bērniem Rīgas ielā. Ar atraktīvu spēli un loteriju ciemos ieradās un alojiešus uzmundrināja apdrošināšanas kompānija “Balta”.

Pusdienas laikā Stacijas un Jūras ielas krustojumā pulcējās svētku gājiena dalībnieki, lai sveiktu velotūristu grupu, kas Alojā ieradās pa Limbažu ielu. Pirms gājiena velotūristi pateicās savai koordinatorei Ingai Mauriņai-Kaļvai. Jāatgādina, ka velotūristu grupa 1. maijā sāka iniciatīvu „Alojai – 570”, kuras mērķis bija par godu Alojas pilsētas jubilejai un Alojas vārda 570. gadadienai 12 ceļa posmos nobraukt 570 kilometrus. Viņiem tas arī godam izdevās.

Svētku gājienā visi devās uz Alojas kultūras namu, kur norisinājās dienas koncerts. Sanākušos uzrunāja Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda. Koncerta apmeklētājus priecēja skanīgās balss īpašniece Agita Liniņa-Tinkuse, jauktais koris „Ale”, Staiceles kultūras nama vokālais ansamblis „Vēlreiz”, Vilzēnu tautas nama deju kopa „Anemone”, Alojas kultūras nama deju kopa „Rasas” un Māris Grīnbergs. Pirmās daļas noslēgumā pateicības saņēma ikviens velobrauciena dalībnieks. Koncerta otrajā daļā skatītājus priecēja Puikules tautas nama amatierteātris ar izrādi „Tēva meitas”.

Par godu Alojas novada 10. gadskārtai, Alojas svētku laikā interesenti varēja doties ekskursijā pa Alojas novada interesantākajām vietām. Braucienā apskatīja Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centru-bibliotēku „Sala”, devās uz Vīķu muižu, aplūkoja SIA “Aloja Agro ” ziedošā kartupeļu dobi, Braslavas parku un bioloģisko z/s “Vīksnas” Brīvzemnieku pagastā.

Vakara daļā alojiešus skanīgā un harmoniskā koncertā priecēja dziedātāja Vita Balčunaite un Ģirts Alsters, bet ballē deju mūziku spēlēja muzikanti no Jūrmalas.

Svētku laikā ikviens varēja piedalīties nelielā aptaujā par nosaukuma došanu jaunizveidotajam laukumam Rīgas ielā 2A. Pavisam tika iesniegtas 47 atbildes ar ļoti interesantiem ierosinājumiem. Pavisam drīz aptauja tiks piedāvāta arī elektroniskā formātā, kur savus ierosinājumus varēs izteikt arī citi novadnieki.

Sagatavoja Liāna Lilenblate-Sipko, Monta Meldere

Foto: Liāna Lilenblate-Sipko, Kristers Vaivode