Aloja

Kokapstrādes uzņēmumu “Alewood” spēcina izaicinājumi

Ar Violu Ķikuti tiekamies uzņēmuma SIA “Alewood” telpās Alojā, Jūras ielā 2A. Viola ir uzņēmuma projektu vadītāja. Saspringtā darba grafika dēļ, uzņēmuma īpašnieks Egils Viļumsons šai dienā nav uz vietas, jo devies pēc kokmateriāliem jaunajam pasūtījumam.  Iesākumā Viola pastāsta nedaudz par uzņēmuma vēsturi: “Uzņēmums dibināts 2013.gada 29. janvārī. Tā nosaukums ir veidojies no diviem vārdiem- vēsturiskā Alojas nosaukuma “Ale” un vārda “wood”, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē koks. Savienojot abus vārdus kopā, tapis uzņēmuma nosaukums “Alewood”. Nosaukums atspoguļo nozari, kurā darbojas uzņēmums-kokapstrādi un tā ģeogrāfisko  atrašanās vietu. Rezultātā uzņēmuma nosaukuma idejiskais tulkojums – SIA “Alewood” ir kokapstrādes uzņēmums, kas atrodas Alojā.”

Pēcāk Viola pastāsta par uzņēmuma darbības sfēru: “Uzņēmumā pamatā tiek izgatavoti koka logi, durvis, kleidas, aplodas un  palodzes. Kopumā 60% no kopējiem pasūtījumiem veido tieši koka logi, 10% apdares materiāli, bet 30% nestandarta pasūtījumi (lapenes, dārza mēbeles, mājiņas, vides objekti un celtniecības koka konstrukcijas u.c.). Uzņēmums necenšas ražot standarta izmēra logus, tie vienmēr tiek veidoti pēc individuāla pasūtījuma. Mūsu produkcija nu jau ir atpazīstama gandrīz visā Latvijā, kā arī Eiropas valstīs- Zviedrijā, Francijā, Šveicē. Klientus ārpus valsts robežām uzņēmums iegūst, pateicoties Latvijas klientiem, jo tieši viņi iesaka izvēlēties SIA “Alewood” eksporta klientam.”  Viola turpina stāstīt par produkciju: “No dēļa līdz gatavajam produktam ir garš ceļš, sākot ar materiālu sagarināšanu, zeimerēšanu, ēvelēšanu, garināšanu, frēzēšanu, līmēšanu, slīpēšanu, pirmskrāsošanas apstrādi, krāsošanu, furnitūras montāžu, stiklošanu, ķitēšanu, noblīvēšanu ar gumijām un beidzot ar hermetizāciju. Izejmateriālus un komplektējošās daļas uzņēmums iepērk no ilggadējiem sadarbības partneriem, kuri principā ir nemainīgi un uzticami. Līmētās koka sagataves iepērk no uzņēmuma Viļķenē, stiklus un stikla paketes pasūta Cēsīs , furnitūru un krāsas arī iepērk no Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem. Visi šie uzņēmumi sniedz nepieciešamos sertifikātus, kas nepieciešami, lai SIA “Alewood” varētu izgatavot un apmierināt pat visprasīgākos klientus.”

Pašreiz uzņēmumā strādā 5 darbinieki. Trīs no tiem strādā cehā, tai skaitā uzņēmuma īpašnieks Egils. Uzņēmumā ir arī darba drošības speciālists un Viola, kura ir projektu vadītāja. Viņa arī atbild par uzņēmuma grāmatvedību.

Uzdodu jautājumu, kāpēc tieši kokapstrādes uzņēmums izvēlēts biznesam. Viola stāsta: “Egils agrāk mācījies Limbažu profesionālajā vidusskolā, kur apguvis būvgaldnieka amatu. Ar kokapstrādi  saistīta visa Egila bērnība. Egila tēvs strādāja galdniecībā Staicelē, tur Egils pavadījis teju katru vasaru, palīdzot tēvam. Arī mājās abiem bijusi kopīga galdniecība, kur tika izgatavoti dažādi pasūtījumi.  Tā kokapstrāde Egilam kļuvusi par hobiju, kurš laika gaitā pārtapis par nopietnu biznesu , izveidojot savu uzņēmumu SIA “Alewood”.”

Jautāju, kāpēc uzņēmuma veidošanai tika izvēlēta tieši šī vieta ,  Viola atbild: “ jo šī ēka ir ar plašām telpām un tā tika iegādāta 2005. gadā.  Vēsturiski ēka celta, kā maizes ceptuve. Laika gaitā telpas tika pielāgotas galdniecības vajadzībām. Ir izbūvēts  ražošanas un montāžas cehs, kā arī krāsotavas telpa, kurā  vienlaicīgi var nokrāsot pat līdz 10 logu rāmjiem. Laika gaitā uzņēmums plāno attīstieties, paplašinot ražošanas telpas.”

Runājot par uzņēmuma klientiem, Viola stāsta, ka tie ir gan vietējie alojieši, gan arī novada un Vidzemes reģiona ļaudis. Taču apjomīgākos pasūtījumus uzņēmums saņem no saviem sadarbības partneriem , kuri uzticas un novērtē  sniegto pakalpojumu kvalitāti un savlaicīgos pasūtījuma izpildes termiņus. SIA “Alewood” lepojas ar savu labo reputāciju un atpazīstamību klientu vidū.

Kad jautāju par konkurenci, Viola stāsta, ka Alojas novadā nav otrs šāda profila un lieluma uzņēmums. Protams, skatoties Latvijas mērogā, konkurenti ir. Piemēram, SIA “Staļi”, SIA “Flora”, SIA “Mežmaļi” u.c. Katrs uzņēmums ir nedaudz atšķirīgs, tāpēc konkurence nav tik sīva, taču tas nenozīmē, ka to nevar izjust. Ir bijuši gadījumi, kad klients veic cenu aptauju un uzņēmuma piedāvātā cena neatbilst klienta vēlamajai cenai, līdz ar to SIA “Alewood” zaudē savu potenciālo klientu, taču tas ir tikai normāli. Lai nezaudētu vecos klientus un piesaistītu jaunus, uzņēmums piekopj klientu individuālo apkalpošanu. Tā ir viena no uzņēmuma priekšrocībām, kāpēc klienti izvēlas tieši SIA “Alewood”. Alojas uzņēmums ļauj klientam justies īpašam, klients var apskatīt savu produkciju arī ražošanas laikā, lai pārliecinātos, kas ar pasūtījumu notiek ražošanas procesa stadijās.

Runājot par iespaidīgākajiem uzņēmuma projektiem un izaicinājumiem, Viola ar degsmi acīs un aizrautību sāk stāstīt: “Izaicinājums bija projekts, kas noritēja sadarbībā ar uzņēmumu SIA “Warss +”. Tas bija AS “Latvijas Valsts meži” pasūtījums. Projektā bija jāizgatavo rūķu mājiņas bērniem Tērvetes dabas parkam. Mājiņas bijušas miniatūras, taču tās izgatavotas pēc visiem būvnormatīviem un ir tik pat stabilas kā parastās mājas. Tās bija dažādās krāsu gammās, dažādu formu logiem un durvīm. Šis process bija milzīgs izaicinājums. Kopumā tika izgatavotas 4 mājiņas, kā arī tapa logi un durvis vēl 18 citām mājiņām. Vienas mājiņas izgatavošanai bija nepieciešami 1 līdz 1,5 mēnesis. Kopumā tika izgatavotas čertras , dažāda lieluma un formas “rūķu mājas”. Otrs lielākais izaicinājums bija AS “Latvijas Valsts meži” projekts, kurā tika veidota piebūve atpūtas un tūrisma centam “Ezernieki”. SIA “Alewood” piebūvei izgatavoja durvis, kurām ārpusē tika izveidota pilnstikla fasāde bet iekšpusē stiklots koka karkass, kā arī divas lielas piecu sekciju bīdāmās durvis. Šeit viss bija jāizrēķina līdz pat mazākajai niansītei. Kā vēl viens izaicinājums jāmin, kāda īpaša logu restaurācija. Reiz tika restaurēti logi, kuri piederēja stikla rūpnīcas īpašniekam no Zviedrijas. Ļoti svarīgi bija saglabāt stiklojumu, logi bija ļoti sliktā stāvokli, taču puiši pieņēma izaicinājumu un atjaunoja tos. Gala rezultātā īpašnieks bija ļoti apmierināts un patecīgs  par kvalitāti kādu nodrošināja “Alewood”. Runājot par ikdienas izaicinājumiem var teikt, ka ikdienas darbs tiek plānots nemitīgi, katrs darbinieks zina kas jādara, no projekta sākuma līdz beigām. Iekšējā uzņēmuma sistēma ir sakārtota. Tā darbojas kā pulksteņa mehānisms. Protams, liels izaicinājums ir iegūt jaunu nestandarta pasūtījumu un izdomāt,  kā to realizēt.”

Viola stāsta, ka pašreiz procesā ir Mazsalacas mūzikas un mākslas skolas jauno koka logu izgatavošana, paralēli tiek uzsākts darbs pie Valmieras Viestura vidusskolas koka ārdurvīm, kurām ir sarežģīta konstrukcija un interesants dizaina risinājums. Durvis tiks izgatavotas no ozolkoka, ko kā materiālu ikdienā izmanto reti. Tās sastāv no daudzām detaļām,  tās būs smagas un ir svarīgi izvēlēties ļoti labu furnitūru, lai skolēni tās varētu viegli atvērt.

Runājot par nākotnes plāniem, Viola saka, ka SIA “Alewood” mērķis ir kļūt lielākiem un atpazīstamākiem plašajā pasaulē. Uzņēmums aktīvi sevi reklamē sociālajā vietnē Facebook.com, kā arī uzņēmumam ir arī sava mājas lapa, kas gan vēl ir tapšanas stadijā. Taču, kā saka Viola: “Nav labākas reklāmas par veco un labo “no mutes mutē”. Tā ir efektīva reklāma! ”.

Protams, uzņēmums vēlas arī paplašināties. Daļa uzņēmuma pelņas, tiek ieguldīta attīstībā un iekārtās, lai darbs būtu ātrāks un kvalitatīvāks. Uzņēmuma plānos ir izbūvēt jaunu krāsotavu un sakārtot noliktavas sistēmu, lai noliktavā būtu pieejami materiālu krājumi.

Tuvojoties intervijas noslēgumam, jautāju Violai, kā ir būt uzņēmējam Alojas novadā un kādi ir šīs vides plusi un mīnusi.  “Alojas novads, kā vieta uzņēmējdarbībai tika izvēlēta, jo Egils dzīvo Alojas novadā un iegādājās šeit nekustamo īpašumu. Alojā dzīvot ir labi, jo šeit ir kluss un mierīgs. Tavu mantu neviens neaiztiek, kaimiņi viens otru uzmana, kas rada drošības sajūtu. Alojas novada reģionālais plānojums, manuprāt būtu bijis veiksmīgāk , ja mūsu novads būtu pie Vidzemes, nevis Rīgas reģiona. Tas nestu vairāk ieguvumu biznesa attīstībai, ne kā pašreiz. Taču runājot par ģeogrāfisko novietojumu, tad šeit viss ir labi. Visi lielākie sadarbības partneri ir rokas stiepiena attālumā, jo, kas gan mūsdienās ir 100 km? Mūsu uzņēmums saviem klientiem  piedāvā piegādi un uzstādīšanu.” – sarunas beigās stāsta sarunbiedre.

Sabīnes Stūres teksts un foto