Aloja

Pie staiceliešiem viesojas rakstniece Inguna Dimante

Pie Staiceles bibliotēkas lasītājiem, VKKF finansētā projekta “Detektīvžanrs latviešu literatūrā”, ietvaros viesojās rakstniece Inguna Dimante. Viņu mūsu lasītāji iepazinuši caur vairākām grāmatām, kuras izdevušas izdevniecības Latvijas Mediji un Zvaigzne ABC.

 Atbildot uz jautājumu: “Kā sākāt rakstīt? “, sekoja pavisam netradicionāls stāstījums. Rakstīt sākusi burtiski neilgu laiku atpakaļ, kad tika atgūtas lauku mājas un kopā ar ģimeni svinētas spoku naktis. Šajā naktī tikuši stāstīti spoku stāsti. Sākumā kaut kur izlasīti, vēlāk rakstniece pati sākusi tos rakstīt. Tā, pat varbūt neapzināti, tapusi pirmā grāmata “Pilnmēness nakts zieds”. Galvenie vērtētāji un mudinātāji rakstīt bijuši bērni, kuri arī  devuši impulsu dalībai “Latvijas Avīzes” organizētajā romānu konkursā. Tā dienas gaismu ieraudzījusi autores pirmais darbs, pēc tam vēl sekojušas citas grāmatas. Katram darbam pamatā esot kaut redzētais, dzirdētais, saprastais un paņemtais no savas dzīves. Kā rakstniece saka:  “Katrs par savu dzīvi var uzrakstīt romānu, ja vien grib atklāties.”

Ingunai Dimantei izdots arī detektīvromāns “Nāve Kraukļu ciemā”. Romāns, kurā autore ne tikai risina slepkavības izmeklēšanu, bet arī prasmīgi attēlo jūtu mošanos starp advokātu un prokurori un mēģinājumu tās iegrožot darba dēļ. Kā autore pati atzinās, pēc romāna pabeigšanas, nevarējusi atlaist savus varoņus un ir tapis nākošais romāns “Skaistuma impērija”. Tapis kriminālromāns, kura fragmentus visiem klātesošiem  bija iespēja dzirdēt pašas autores lasījumā. Tas radīja intrigu un ar nepacietību tiek gaidīts jaunais romāns.

Anita Strokša, Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja