Aloja

Tikšanās ar Arno Jundzi Alojā

Oktobra izskaņā ar Alojas Ausekļa vidusskolas jauniešiem sarunā tikās rakstnieks, kultūras žurnālists, Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze.

Sarunas gaitā A.Jundze vairākkārt mudināja jauniešus labi apgūt valodas un matemātiku, uzsverot, ka visi pasaules ceļi nebūt neatvērsies, ja pietrūks tieši šo dzīvei nepieciešamo zināšanu. Šoreiz viesis vedināja jauniešus uzdot jautājumus, tādējādi gūstot atbildes gan par žurnālista darbu, žurnālistikas veidiem, jo A.Jundze darbojas kultūras žurnālistikā. A.Jundze jauniešiem atzinās, ka par rakstnieku tā īsti nemaz nedomāja kļūt, vienkārši saprata, ka var rakstīt, bet vairāk domāja, ka to darīs tikai sev. Taču darot tikai to, kas patīk, dzīvi īsti nevar nodrošināt.

Atbildot uz jautājumu par dzīves moto, sekoja īsa atbilde – dzīvot, dzīve ir jādzīvo, nedrīkst ļaut tai plūst garām, ir jātiekas ar cilvēkiem, ir jāceļo. A.Jundze ļoti labprāt ceļo, vairāk gan pa Eiropas valstīm, un rakstot grāmatas, īpaši bērniem un pusaudžiem, var droši balstīties uz paša acīm redzēto, ne gluži izdomāto. Viesis izteica arī savas domas par e-grāmatu lasīšanu un audio grāmatām, kā arī atbildēja uz jautājumu, kas top vieglāk, grāmatas bērniem vai pieaugušajiem. Arno Jundze raksta grāmatas gan bērniem (“Ķiparu Ļerpatu Šņirks”, “Ķiparu Ļerpatu Čieps”, “Šušņirks un pazemes bubuļi”, romāns pusaudžiem “Kristofers un Ēnu ordenis”), gan pieaugušiem (stāstu krājums “Gardo vistiņu nedēļa”, romāni “Putekļi smilšu pulkstenī”, “Bergs. Relikviju mednieks”, “Sarkanais dzīvsudrabs”). Autora grāmatas vairākkārt tikušas nominētas kultūras godalgām.

Tikšanās noritēja ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu Alojas pilsētas bibliotēkas projektā jauniešiem Literārās tikšanās «Ieklausīties un sadzirdēt».

Sarmīte Frīdenfelde / Alojas pilsētas bibliotēkas vadītāja