Aloja

Ar bērniem tiekas rakstniece Vita Štelmahere un viņas uzticamais draugs Rafī

Staiceles pilsētas bibliotēkā ar skolu jaunatni tikās rakstniece Vita Štelmahere. Rakstnieci pavadīja literāro darbu iedvesmas avots, četrkājainais draugs čau–čau šķirnes suns Rafī un praktisko darbu darītājs  – dzīvesbiedrs Zintis. Rakstniece bija sagatavojusi stāstījumu gan par sevi, gan par saviem darbiem.

Bērnībā nav īpaši domājusi rakstīt. Vēl šobrīd neuzskata savi par ļoti romantisku sievieti, bet praktisku, tāpēc arī jaunībā izvēlējusies studijas Rīgas Tehniskajā universitātē un pabeigusi to ar kvalifikāciju – inženieris, mehāniķis.

Savā prezentācijā rakstniece pastāstīja par savām grāmatām, uzsvaru liekot uz galveno varoņu piedzīvojumiem, pārdzīvojumiem un viņu detektīvu spējām. Tie ir sivēns Pigla, krupis Kraupe, suns Reko, trusis Sārtacis. un citi. Tās ir mīļas, jautras un sirsnīgas grāmatiņas, kuras zemtekstā dod lielu informācijas devu.

Kā pati autore atzinās, tad daudz nācies darboties pie trešās grāmatas sērijā  Piglas stāsti “Piedzīvojumi ar kartupeļiem”. Tā kā šīs grāmatu sērijas varoņi ir mājdzīvnieki, kurus nu nekā nevar ielaist kartupeļu pārstrādes cehos, tad nācies izdomāt jaunu varoni – Kartupu,  Grāmata bijusi pasūtījums no SIA “Aloja Starkelsen”. Par šīs grāmatas tapšanu lielu paldies autore saka Andrejam Hansonam, kurš rūpīgi sekojis, lai netiekot sarakstītas muļķības.

Īpaša loma literātes daiļradē, ka uzsvēra pati Vita Štelmahere, ir sunim Rafī. Viņš, ienākot Štelmaheru ģimenē, automātiski, ar savām draiskulībām un zinātkāro uzvedību, ienācis arī rakstnieces daiļradē un kļuvis par vairāku grāmatu varoni. Tikšanās reizē Staiceles bērniem bija dota tā unikālā iespēja iepazīt ar šo varoni klātienē un ieraudzīt viņa spējas un apķērību.

Rakstniece savu roku ir iemēģinājusi arī fantastikas žanrā. Par šī  žanra grāmatām autore saka : “Ir domāta grāmatu triloģija “Nežēlīgās gadsimtnieku spēles”. Pagaidām triloģijā ir iznākušas divas grāmatas “AnneMarija” un “Albīns”. To pamatā ir aprakstītas bērnības vietas, kuras savijas ar mistisku pasauli  un noslēpumainiem notikumiem, gadsimtnieku brālību, kuras galvenais jautājums mūžīgas dzīvības noslēpums.”

Noslēgumā tika dotas atbildes uz bērnu jautājumiem, tika dalītas Rafi detektīva vizītkartes. Bibliotēka saka lielu paldies Vitai Štelmaherei par savu grāmatu dāvinājumu Staiceles lasītājiem. Paldies!

Tikšanās noritēja VKKF finansētā projekta “Detektīvu žanrs latviešu literatūrā”.