Aloja

Saruna par vēsturi ar rakstnieku Aivaru Kļavi

Tiekoties ar Alojas Ausekļa vidusskolas vecāko klašu skolēniem, rakstnieka Aivara Kļavja saruna galvenokārt ievirzījās vēstures tēmā. Stāstot par savu dzīves ceļu un darbību literārajā jomā, A.Kļavis sarunā vairākkārt uzsvēra, ka uz visām šodienas dzīves situācijām un  jautājumiem atbildes ir atrodamas vēstures notikumos, vēstures gaitā.

A.Kļavis literatūrai nopietni pievērsies vēl mācoties vidusskolā. Pēc vidusskolas, stājoties filologos, palicis drusku zem strīpas. Tā dusmojoties uz sevi ir aizgājis dienēt armijā. Nemaz tik viegls šis laiks Baltkrievijas mežos pie pašas Polijas robežas nav bijis, jo pusotru gadu armijas daļā bija vienīgais latvietis. Taču bija iespēja rakstīt stāstus un sūtīt žurnālam “Literatūra un Māksla” publicēšanai. Arī pati pirmā grāmata “Kafejnīcā zagtas karotītes”, tika uzrakstīta, vēl dienot padomju armijā.

A. Kļavis bija leģendārā padomju gadu norieta žurnāla “Avots” galvenais redaktors, darbojies arī citos preses izdevumos. Žurnāls bija viens no Atmodas laika ietekmīgākajiem izdevumiem, kā spilgta liecība, cik sarežģīts, pretrunīgs bija laiks pirms vairāk nekā 30 gadiem, kad Latvijas neatkarības atgūšana šķita kā tāla ilūzija.

A. Kļavis ir 25 prozas grāmatu autors, 7 no tām ir par vēstures tēmu. Par vēsturisko romānu ciklu “Viņpus vārtiem” autors 2012.gadā saņēmis Baltijas Asamblejas balvu un Latvijas literatūras gada balvas 2012.specbalvu. Tie ir 4 saistoši romāni par latviešu tautas ceļu, sākot ar 11.gadsimtu, padziļināti pievēršoties 18., 19. un 20.gadsimta notikumiem. Tieši pēc šī cikla pabeigšanas, pie kura autors strādāja 10 gadus, radusies ideja uzrakstīt romānu pusaudžiem par mūsu senčiem pirmbaltiem un senvēsturi. Tā tapušas triloģijā “Ceļš uz nezināmo zemi” grāmatas – “Melnais akmens”, “Bēgšana no čūsku valstības” un “Asinis uz dzintara”. Kā uzsvēra autors, grāmatās pieminēto vēsturisko personu un notikumu atspoguļojums ir balstīts uz vēstures avotu izzināšanu. A.Kļavis par triloģiju 2019.gadā saņēma Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā.

Autors aicināja skolēnus uzdot jautājumus, apsolot uz tiem atbildēt, un interesantākā jautājuma autoram uzdāvināt grāmatu “Bēgšana no čūsku valstības” ar autogrāfu. Grāmatu par oriģinālāko jautājumu saņēma 9.klases skolēns Ansis Siliņš.

Tikšanās noritēja ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu Alojas pilsētas bibliotēkas projektā “Radošas tikšanās ar bērnu grāmatu autoriem”.

Sarmīte Frīdenfelde / Alojas pilsētas bibliotēkas vadītāja