Aloja

Ceļotāju dienām nacionālajos parkos – jauni datumi un formāts

Ņemot vērā Covid-19 izplatības apturēšanai noteiktos ierobežojumus jauni norises laiki un formāti šogad būs tradicionālajām un plaši apmeklētajām Ceļotāju dienām nacionālajos parkos un Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā.

Daļa no šogad plānotajiem Ceļotāju dienu pasākumiem pārcelti uz vēlāku laiku, daļa notiks neierastākā formātā, bet vēl citi pagaidām tiek plānoti ierastajos datumos, cerot, ka līdz to norisei Covid-19 izplatību jau būs izdevies apturēt un spēkā esošie ierobežojumi tiks atcelti.

Ceļotāju dienas 2020. gadā Latvijas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās atklās Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts (turpmāk – ZBR) 18.aprīlī. Publisko pasākumu vietā, šoreiz ZBR Facebook lapā atrodama informācija interesantiem individuāliem ekskursiju maršrutiem un dalībnieki tiks aicināti dalīties ar gūtajiem iespaidiem sociālajos tīklos. ZBR Ceļotāju dienas notiks arī vasaras izskaņā – 22.augustā. Šajā datumā tās joprojām tiek plānotas kā iepriekš: izzinošām ekskursijām, neparastiem pārgājieniem un velobraucieniem, kā arī vietējo uzņēmēju un lauku saimniecību iepazīšanu.

Katru gadu maija sākumā Ceļotāju diena notiek Ķemeru Nacionālajā parkā – šogad pasākums tika plānots 2. maijā. Ņemot vērā pulcēšanās ierobežojumus, nolemts pasākumu pārcelt uz 3. oktobri, apvienojot ar starptautisko rudens Putnu dienu norisi, tādēļ programma solās būt īpaši bagātīga.

Citādā formātā šogad notiks Slīteres Nacionālā parka Ceļotāju dienas, ko tradicionāli  Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Dundagas novada pašvaldību rīko jūnija pirmajā nedēļas nogalē. Lai arī Ceļotāju dienu ietvaros plānotās Mājas kafejnīcu dienas lībiešu krastā, visticamāk, tiks pārceltas uz citu laiku, aktivitātes dabas iepazīšanai joprojām ir plānots piedāvāt. Tiesa, tā vietā, lai pulcinātu cilvēkus vienuviet konkrētā datumā, visticamāk, sākot ar vasaras otro pusi notiks Ceļotāju dienu pārgājieni gan kājām, gan velosipēdiem, gan laivām nelielām cilvēku grupām kopā ar ekspertu, iepriekš piesakoties. Vairāk informācijas sekos Slīteres Nacionālā parka Facebook lapā un vietnē www.sliteresdiena.lv.

Pagaidām bez izmaiņām notiek gatavošanās Gaujas Nacionālā parka Ceļotāju dienai 19. septembrī. Savukārt Rāznas Nacionālajā parkā, tāpat kā Slīterē, šogad netiek plānoti pasākumi ar lielu cilvēku pulcēšanos. Tā vietā uzsvaru plānots likt uz dažādām aktivitātēm, kas būtu pieejamas nelielām cilvēku grupām, piemēram, specifiskiem pārgājieniem kopā ar ekspertiem, dabas izziņas aktivitātēm u.tml. Plašāka informācija tiks publicēta Rāznas Nacionālā parka Facebook lapā jūnijā.

Ceļotāju dienas un visus tajās ieplānotās aktivitātes izdosies īstenot paredzētajos datumos, tomēr, ņemot vērā esošo situāciju, to norise var tikt mainīta. Aicinām interesentus sekot līdzi informācijai Dabas aizsardzības pārvaldes mājas lapā https://www.daba.gov.lv/ un sociālo tīklu vietnēs.

Plašāka informācija:
Aiga Priede
Dabas aizsardzības pārvaldes
dabas izglītības darba speciāliste
Tālrunis: 29802428
E-pasts: aiga.priede@daba.gov.lv