Aloja

“Kroņa andele” pulcē 50 tirgotājus un priecē novadniekus

Pandēmijas dēļ ikgadējo “Pavasara gadatirgu” nācās atcelt un visas plānotās Alojas pilsētas svētku aktivitātes valdības noteiktās distancēšanās dēļ nebija īstenojamas. Tomēr tā vietā vasaras saulgriežos Alojā tika organizēts gadatirgus “Kroņa andele Alojas novadā”. To papildināja kultūras programma – koncertēja pilsētas svētku zaļumballei nolīgtā grupa “Zēgervaldes trio” un piedalījās novada amatiermākslas kolektīvi.

Lai stāvlaukumā un plašajā zālienā ikvienam būtu nodrošināta obligātā distancēšanās, svētki notika neierastā vietā – Valmieras ielā pie autoostas. Gadatirgus laikā bija pieejami roku dezinfekcijas līdzekļi, un brīvprātīgie palīgi – Alojas novada jaunieši, tirgus laikā atgādināja apmeklētājiem par distances ievērošanu un roku dezinficēšanu.

Tirgoties gribētāju skaits pārsniedza 50 un preču dažādība atbilda ikviena gaumei. Daudzi tirgus apmeklētāji, piedalījās loterijā un ziedoja 1 eiro nākamā gada kalendāra drukāšanai ar fotokonkursa “Mans Alojas novads” labākajām fotogrāfijām. Kopā tika saziedoti 181 eiro. Arī gadatirgū ikviens varēja aplūkot fotogrāfiju izstādi, kas šobrīd apskatāma Alojas kultūras namā.

Gadatirgus apmeklētāji tika aicināti balsot par biedrības “Alojas novada attīstība” organizētajam ikgadējam konkursam pieteiktajiem Jāņu ugunsratiem. Visvairāk balsu (23) un krāšņākā ugunsrata balvu ieguva Zandas Bīviņas ģimenes veikums,  2. vietā atstājot Paulas Treimanes (13), bet 3. vietā – Ingas Mauriņas-Kaļvas (9) ugunsratus.

Kultūras programmu aizrautīgu vadīja Pindaka un Pindacīšas, kuru lomās iejutās Anda un Alvis Bondari. Viņu iedrošināti skatītāju priekam uzstājās Staiceles kultūras nama vokālais ansamblis “Vēlreiz”, Puikules tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs “Ozoli” un amatierteātris, Vilzēnu tautas nama vokālais ansamblis “Heihēra” un deju kolektīvs “Anemone”, Alojas kultūras nama 7.-9.klašu deju kolektīvs “Avotiņš”, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Sānsolis” un jauktais koris “Ale”. Kolektīviem šī bija ilgi gaidīta uzstāšanās pēc vairāku mēnešu mēģinājumiem attālinātā režīmā. Skatītāju interese par notiekošo laukumā pie skatuves neatslāba piecu stundu garumā. Skatuvi ziedu un zaļumu rotā ietērpa Antra un Vēsma Ozolas. Koncertā skaņu nodrošināja SIA “Decibel”.

Ziedu vainagos greznojušās bija daudzas meitas un sievas, bet konkursā piedalīties sadūšojās 18: Elīna Strode, Zanda Bīviņa, Rūta Bārda, Sanita Bārda, Dace Ēķupe, Gunita Rozīte, Sanita Silmale, Judīte Mažeika, Žanna Millere, Zanda Aderniece, Everita Silmale, Evija Pētersone, Vēsma Irbe, Baiba Siktāre, Inese Timermane, Baiba Eglīte, Agnese Rudzīte un Evelīna Rudzīte. Žūrija par krāšņākajiem atzina Elīnas Strodes, Baibas Eglītes, Zandas Adernieces, Evijas Pētersones, Sanitas Bārdas un Baibas Siktāres vītos vainagus. Uzvarētājas saņēma gardas balvas.

Tāpat netrūka drosmīgo, kas kāpa biedrības “Alojas novada attīstība” organizētā un Māra Siktāra ģimenes, un Valda Možvillo gatavotajā umurkumurā.  Balvas šīs aktivitātes dalībniekiem dāvāja atbalstītāji: veikals “Top”, Gatis Endziņš, Arnis Siliņš, Andrejs Šišlo, SIA “Mieriņš”, SIA “Būsi vesels”, SIA “Rudzo”, “Malkas krāsnī cepta pica”.

Svētki noslēdzās vakarā ar itin kuplo lāpu gājienu no autoostas uz Struņķu kalnu. Tika pārbaudīts, cik tālu ripos un spoži degas Jāņu ugunsrati. Ierobežojuma dēļ gan ugunsratus nācās ripināt gaismā, kas laupīja izbaudīt liesmu spožumu. Vistālāk ripoja Paulas Treimanes ugunsrats, galveno balvu – 100 eiro laimēja Paulai. Atnākušie izmantoja iespēju un lēca pāri nelielajam, kalna piekājē iedegtajam ugunskuram. Aktivitātes laikā par muzikālo pavadījumu gādāja Māris Grīnbergs un Normunds Minalto.

“Kroņa andeles” organizatori pasakās  ikvienam, kas palīdzēja un iesaistījās “Kroņa andeles” organizēšanas darbos! 

Sagatavoja: I. Laizāne

Foto: J. Lapšina