Aloja

Gaujas Nacionālā parka Ceļotāju dienā – pārgājieni, piedzīvojumi, velobraucieni un aktivitātes dabā

Dabas aizsardzības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) sadarbībā ar vietējām pašvaldībām un uzņēmumiem sestdien, 19. septembrī aicina uz Gaujas Nacionālā parka (GNP) Ceļotāju dienu, kas pārgājienos, velobraucienos un ekskursijās aicina iepazīt GNP dabu un kultūrvēsturi.

Ceļotāju dienas plašais pasākumu klāsts apliecina, ka nacionālais parks iemieso ne tikai dabas vērtības vien, bet arī plašu kultūrvēsturisko mantojumu, cilvēka un dabas kopdarbību un dod iespēju dažādās aktivitātēs veselīgi pavadīt laiku dabā.

Visas dienas garumā GNP ceļotāju dienā pasākumi notiks teju visos novados, kas ietilpst nacionālā parka teritorijā, dodot iespēju izbaudīt dažādus piedāvājumus, kas ikdienā ne vienmēr ir pieejami. Piemēram, Pārgaujas novads Ceļotāju dienas dalībniekus gaida Lielstraupes pilī, kur visas dienas garumā norisināsies plaša programma- ekskursijas noslēpumainajos pils mūros,   tekstilā un gleznās  atveidoto Lielstraupes vārnu izstādes atkāšana, bet pils pagalmā būs klausāms Latvijas universitātes kora koncerts.

Veselavas muiža Priekuļu novadā aicina ciemos un piedāvā vairākas ekskursijas,  lai viesi savām acīm redzētu labi saglabājušos muižu un tās tuvējo apkārtni, kā arī klausītos ar Veselavas muižu saistītos nostāstus. Pārgājiena “Rudens noskaņas dabā un viesos pie kalēja”  dalībniekiem būs iespēja redzēt, kā “Autines” kalvē top pasaulē novērtēti darba rīki, kā arī izbaudīt rudens noskaņas Vaives un Rauņa upes gleznainos krastos.

Siguldas novadā interesenti varēs iepazīt GNP Jauno reindžeru kustību, darbojoties radošajās darbnīcās un izpildot uzdevumus par Gaujas Nacionālo parku, tādējādi iejūtoties Jauno Reindžeru lomā. Siguldā plānota arī ekskursija “Siguldas pils kvartāla jaunā elpa”, kuras laikā varēs uzzināt unikālo sudraba mākslas darbu rašanās stāstu un iepazīt sudraba dažādās īpašības, kā arī piedalīties sudraba ūdens degustācijā. Pēc ekskursijas muzejā apmeklētāji varēs paviesoties Siguldas vēsturiskajā centrā un izbaudīt speciāli Gaujas Nacionālā parka Ceļotāju dienā ekskursiju Siguldas pils kvartālā un Livonijas ordeņa pilī un izspēlēt spēli “Dzirnavas” senatnīgajos pils mūros.

Tradicionāli plaša programma plānota Līgatnes novadā, kur ar atlaidēm būs iespēja apmeklēt Dabas aizsardzības pārvaldes Līgatnes dabas takas, bez maksas piedalīties orientēšanās spēlē “Papīrfabrikas ciemata noslēpumi” un apmeklēt vēsturisko papīrfabrikas strādnieku dzīvoklīti.

Velobrauciens 20 kilometru garumā aktīvos Ceļotāju dienas dalībniekus gaidīs Amatas novadā, kur  maršruts vedīs pa leģendām apvītām novada vietām Āraišu apkārtnē. Būs iespēja skatīt Ezerpili, Zviedru priedi, Drabešu muižu, nobaudīt svaigi ceptu maizi Āraišu Vējdzirnavās, iepazīt vecā dzelzceļa posmu un pārbaudīt Amatas upes ūdens līmeni.

Iepazīties ar GNP ceļotāju dienas programmu un izvēlēties sev interesējošo pasākumu var Pārvaldes interneta vietnē. Lūdzam ņemt vērā, ka daudzos pasākumos vietu skaits ir ierobežots, tādēļ nepieciešams iepriekš pieteikties.

Gaujas Nacionālais parks ir lielākais un vecākais nacionālais parks Latvijā. Tam raksturīga liela bioloģiskā daudzveidība, reljefa formu dažādība, avoti, smilšakmens atsegumi, gleznainas ainavas un savdabīgi dabas un kultūrvēstures pieminekļi.  Gaujas Nacionālais parks izveidots 1973. gadā. Tas vairāk nekā 90 tūkstošu hektāru platībā aizsargā Gaujas senielejas krāšņāko posmu no Valmieras līdz Murjāņiem.

Plašāka informācija:
Maija Rēna
Dabas aizsardzības pārvaldes
sabiedrisko attiecību speciāliste
maija.rena@daba.gov.lv
Tālr.: 29272365