Aloja

Dzejas dienas Staiceles pilsētas bibliotēkā

Ir atkal septembris, ir atkal dzejas dienas un atkal skan dzeja Staiceles pilsētas bibliotēkā. Skan! Jau ceturto gadu pēc kārtas dzejas rindas tiek ne tikai lasītas, bet arī izdziedātas. Šogad dzejas pasauli iepazinām un sirdi sildošus mirkļus guvām no māsām Raimondas Vazdikas un Elitas Veidemanes. Bibliotēkā tika skandēta gan Raiņa, gan Mirdzas Ķempes, gan Imanta Ziedoņa, gan Jāņa Petera, gan citu autoru dzeja. Galvenais akcents tomēr bija uz pašu sarakstīto dzeju.

 Raimonda Vazdika savos krājumos bija atradusi savu pirmo dzejoli, kuru bija rakstījusi trīspadsmit gadu vecumā, skumstot par aizgājušo bērnību. Dzeja viņai bijusi tuva visu laiku. Ir iznākušas divas grāmatas – dzejas krājums “Rētas. Zelts.” un  stāstu un dzejas krājums “Neremdināmi”.

Elita Veidemane mums visiem zināmāka kā vairāku grāmatu autore. Viņa ir sarakstījusi grāmatas par aktieri Eduardu Pāvulu, par komponistu Raimondu Paulu, mūziķi Aivaru Brīzi, arī par pašu. Kopā septiņas grāmatas. Elita dzeju rakstījusi agrā jaunībā. Māsa bija saglabājusi viņas pirmo dzejoli, datētu ar 1977. gadu, īstu mīlestības dzejoli. Mums bija dota tā iespēja to noklausīties Raimondas izpildījumā. Elita pati savu dzeju lasīja no grāmatas “Dzelzsgriezējs un dūja”.

Abas māsas, viena otru papildinot, dziedot mums visiem mīļas un zināmas dziesmas: “Apsoli man neko”, Mēmā dziesma”, “Tikai nesaki nevienam” un citas, pasākuma apmeklētājiem sniedza dzīves mācības – No dzīves jāpaņem viss un jādzīvo nost! Dzīves krustcelēs nekad neskaties atpakaļ! Dzīve vienlīdz skaista, vienlīdz briesmīga, tas atkarīgs tikai no mums pašiem. Galvenais Mēs viens otram esam zelts un to novērtēsim! Pasākums noslēdzās ar kopēju tautas dziesmu ”Ziedi, ziedi rudzu vārpa”, kuru abas māsas, kuru dzimtene ir Latgale, veltīja savai novadniecei Gundegai Rancānei, kuras darbi pašlaik skatāmi bibliotēkā.