Aloja

Alojas un Limbažu novada jaunieši dodas kopīgā pieredzes apmaiņas braucienā

2020. gada 12. septembrī tika organizēts pieredzes apmaiņas brauciens uz Latvijas novadiem, kuros veiksmīgi tiek organizēts mobilais un digitālais darbs ar jaunatni, projekta “Tālāk kopā” (identifikācijas nr.  VP2020/1.2.-1) ietvaros. Pieredzes braucienā devās 9 jaunieši, Alojas novada domes Dienas centra vadītāja Guna Krūmiņa un jaunatnes lietu speciāliste Monta Meldere no Alojas novada, un 6 jaunieši no Limbažu novada kopā ar Limbažu jauniešu centra vadītāju Madaru Skrastiņu , jaunatnes darbinieku Renāru Peksi un Sporta un kultūras centra “Vidriži” vadītāju Rūdolfu Pelēko. Pirmā pieturvieta bija Brocēnu jauniešu centrs “Kopā” ar Jaunatnes lietu speciālistu Ēvaldu Kārkliņu. Brauciena dalībnieki tika cienāti pie kafijas tases ar dažādiem labumiem, un devās apskatīt jauniešu centra telpas. Interesanti, ka šis jauniešu centrs atrodas divos stāvos, augšstāvā ir iekārtota mājīga virtuve, un divas lielas telpas, lai pavadītu brīvo laiku ar galda tenisu un dažādām spēlēm. Pirmajā stāvā atrodas divas telpas, vienā paredzēts spēlēt galda spēles, bet otrā ir  neliela skatuve, uz kuras regulāri notiek dažādi pasākumi. Vasaras laikā, jauniešiem visvairāk patīkot izmantot mīkstos matračus un atrasties brīvā dabā jauniešu centra zālienā. Pēc jauniešu centra apskates, Ēvalds pastāstīja par mobilā darba izbraucieniem, kuros devās divas reizes nedēļā uz novada attālākajām vietām. Katrā pagastā nodarbības tika pielāgotas jauniešu interesēm.

Pēc prezentācijas un garā ceļa, dalībnieki devās uz bistro “Ūdensrozes stāsts”, kur galdā tika likta garda maltīte.  Pēc pilsētas aplūkošanas, ceļš veda uz Brocēnu pludmali, kurā notika Tēvu dienas aktivitātes. Tika piedāvāts plašs aktivitāšu klāsts gan komandām, gan individuāli, tāpat bija iespējams piedalīties radošajās darbnīcās, vērot strītbola turnīru un bmx un skeitborda sacensības.

Brocēnu pašvaldība pārsteidza ar Gaisa takām kokos, kuras tika izveidotas projekta ietvaros un vēl divus gadus būs pieejamas visiem interesentiem bez maksas.

Ierodoties Jūrmalas jaunatnes iniciatīvu centrā, pieredzes apmaiņas dalībniekus sagaidīja jaunatnes darbiniece Laura Lazdāne ar pārstāvjiem no Jūrmalas jauniešu domes. Viesi tika aicināti mājīgajā jauniešu centrā, un cienāti ar vietējās kafejnīcas sagatavotajiem našķiem. Laura pastāstīja par to, kā tika veikts digitālais jaunatnes darbs, laikā, kad sākās pandēmija, un kā tas turpinās šobrīd. Jaunatnes darbiniece dalījās ar jauniešu pieredzi rakstot un īstenojot iniciatīvu projektus, kuri šogad Jūrmalas pašvaldībā esot veseli seši un katram no tiem piešķirti 100 eiro īstenošanai. Tika pārbaudītas viesu zināšanas dažādās Kahoot viktorīnās –  par jauniešu domi, jauniešu centru un Jūrmalas pašvaldību. Brauciena dalībnieki izmantoja izdevību aplūkot Dzintaru mežaparku un uzkāpt 33,5 m augstajā skatu tornī. Tāpat jaunieši devās uz mierīgo jūrmalu, lai aplūkotu kāda izskatās pludmale, kas atrodas pilsētā.  

Projekta īstenošanas komanda saka milzīgu paldies Brocēnu jaunatnes lietu speciālistam Ēvaldam Kārkliņam par interesanto stāstījumu un piepildīto dienas daļu, un Jūrmalas jaunatnes iniciatīvu centra darbiniecei Laurai Lazdānei, par dalīšanos pieredzē, silto sagaidīšanu un jauko ekskursiju. Tāpat paldies jauniešiem, kuri celās pirms saules gaismas un parādīja Limbažu un Alojas novadus no labākās puses.

Projekta “Tālāk kopā”  ietvaros jau šī gada oktobrī tiks organizēts jauniešu forums. Bet nākamā gada vasarā Alojas un Limbažu novadu jaunieši varēs piedalīties Ideju naktī, kas palīdzēs jauniešiem sadraudzēties un līdzdarboties, lai 2021. gadā varētu kopīgi doties  mobilā darba braucienos, kuriem saturu un programmu būs izdomājuši paši jaunieši.

Sagatavoja: Monta Meldere

Projekts īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2020. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros