Aloja

“Svētā putna – Pivālind svētki”

svetki (36)

Ir atkal jūlijs klāt, kad mazie stārķēni sāk domāt par pirmo lidojumu, laiks, kad ļaudis atpūšas pie dabas, svin svētkus. Jūlijs – mēnesis, kad tradicionāli Staicelē svin pilsētas svētkus. Šogad svētki Staicelē norisinājās divas dienas un tie sākās ar ekskursiju pa Staiceles pagastu. Pirmais apskates objekts bija Vīķu muiža.  Par šo gleznaino vietu Salacas upes krastā, izsmeļoši pastāstīja daktere Rasma Upmane. Tālāk viesojāmies Staiceles pagasta, Vīķu puses lauku sētas: “Ārgaļi”, “Eži”, “Janīši” un “Virši”, kuru saimnieki mūs ļoti sirsnīgi uzņēma un izrādīja savas saimniecības un skaisti izkoptos daiļdārzus un sakopto Salacas upes krastu. Apbrīnojams ir lauku ļaužu nebeidzamais darba prieks, gan strādājot saimniecībā, gan gūstot prieku dvēselei, nodarbojoties ar sev tīkamiem vaļaspriekiem: pavārmākslu, rokdarbiem, rožu audzēšanu un muzicēšanu. Ekskursijas dalībnieki bija patīkami pārsteigti par redzēto Puršēnu puses “Ģinēnos”, kur kuplo iespaidīgs krūmmelleņu dārzs, mums bija iespēja ne vien cienāties ar šīm veselīgajām ogām, bet arī nobaudīt garšīgu dzērienu ar nosaukumu “Staicelīte”. Paldies visiem par atsaucību un laipno uzņemšanu!

 

Atgriezušies mājās no ekskursijas, mazliet atvilkuši elpu, staicelieši varēja piedalīties nākamajās pilsētas svētku aktivitātēs. TIC (Inese Timermane) sadarbībā ar Jauniešu biedrību “Pivālind” (Anda Timermane) tālākai vakara daļai piedāvāja Orientēšanās pasākumu pa pilsētu – 3 stundu laikā bija jāatrod un jānobildējas pie teju 30 objektiem, daži no tiem bija jāiezīmē pilsētas kartē. Atgriežoties bija jāatbild uz 10 jautājumiem, viktorīnā “Vai pazīsti Alojas novadu”. Orientēšanā pasākumā piedalījās 6 komandas. Visvairāk punktu (no kopējiem 2655) savāca un pirmo vietu ieguva, komanda “Zemenes putukrējumā” (komandas kapteine Irita Neripa). Atpaliekot par 5 punktiem, otro vietu ieguva komanda “Salacas plosts” (kapteinis Vairis Kuzins), bet godpilnā trešā vieta, komandai “Stārķēni” (kapteinis Kaspars Špūle). Vakara noslēgumā baudījām Brīvdabas kino.

 

Sestdienas rīts Staicelē uzausa saulains un jauks. Staiceles pilsētas un pārvaldes vadītājs Einārs Bērziņš, braucot pa Staiceles ielām, mudināja staiceliešus mosties un posties svētkiem. Svētki sākās ar rīta rosmi Tirgus laukumā, kur Inga un Dainārs Konrādi, jautras mūzikas pavadījumā, bija sagatavojuši vingrojumus, kurus varēja izpildīt gan jauns, gan vecs, lai uzņemtu enerģiju visai dienai.

 

Pēc vingrošanas varēja baudīt rīta kafiju un smalkmaizītes. Plkst. 10:00 Staiceles Tirgus laukumā atvērās “Kūkotava”. Staiceles čaklās saimnieces jau bija sacepušas gardas plātsmaizes un nodevušas tās bargās žūrijas un skatītāju vērtēšanai. Konkursā “Mana plātsmaize” piedalījās 10 saimnieces – Inga Neimane, Māra Apiņa, Ieva Apiņa, Indra Jaunzeme, Jautrīte Pelēkā, Vizma Lūse, Jāna Jēruma – Grīnberga, Maruta Rozenberga, Dace Virse un Irēna Graviņa. Žūrijas komisijas priekšsēdētājam Jurim Strokšam kopā ar saviem palīgiem: Ilgu Šmiti, Lailu Līsmani, Baibu Eglīti un Eināru Bērziņu nebija tas vieglākais uzdevums noteikt “Staiceles gardumu 2015”, jo katra no saimniecēm bija pelnījusi šo titulu. Pēc ilgākas apspriešanās, lēmums tika pieņemts, un titulu “Staiceles saldais gardums 2015” ieguva Jāna Jēruma – Grīnberga, bet “Staiceles sāļais gardums 2015” tika piešķirts Daces Virses sāļajām plātsmaizēm. Paralēli žūrijas vērtējumam skatītāji varēja izvēlēties savu gardāko kūku. “Skatītāju Simpātiju” balvu ieguva Daces Virses sāļās plātsmaizes. Par šo konkursu, pasākuma apmeklētāji un konkursa dalībnieki izteicās ļoti pozitīvi un tika nolemts, ka tā turpmāk būs Staiceles pilsētas svētku tradīcija.

 

Svētku turpinājumā visi tika aicināti uz radošajām darbnīcām. Brīvdabas laukumā pie Audēju namiņa, Veltas Kīnes un Irēnas Graviņas vadībā, varēja iemēģināt roku aušanā un ieaust krāsainus dzīpariņus lupatu deķītī. Savukārt, Staiceles Mūzikas un Mākslas skolas skolotājas Ārija Daugule, Ieva Jurka, kā arī Ilze Kalēja ierādīja, kā veidot dažādas māla figūriņas un zīdpapīra – tilla ziedus. Interesentu netrūka, pasniedzējas bija patīkami, pārsteigtas par lielo interesi, un darboties prieku.

 

“Mākslinieku šķūnī” un Staiceles Lībiešu muzejā “Pivālind” bija apskatāma TLMS “Staicele” dalībnieku darbu izstādes, bet pie Staiceles MMS, tēlnieka Kārļa Īles smilšu skulptūras. Atpūtai, kapteinis Vairis, piedāvāja braucienus ar plostu pa Salacas upi.

 

Pie Muzeja, ar biedrības “Staiceles Bebri” atbalstu, bērni varēja piedalīties sportiskajās aktivitātēs. Pele, Pepija, Runcis (Lana, Anita, Kaija) un FK “Staiceles Bebri” futbolisti Alvis un Jānis, aicināja piedalīties dažādās, Jautrītes Pelēkās un Ingas Konrādes, sagatavotajās veiklības stafetēs. Par aktivitātēm sporta laukumā gādāja Dainārs Konrāds, kur pieaugušie varēja mēroties spēkiem volejbolā un strītbolā.

 

Bērnus priecēja “Odziņas” atrakcijas, cukurvate, popkorns, balonu – zvēriņu locīšana, sejiņu apgleznošana un glitter tetovējumi.

 

Kā jau katru gadu pilsētas svētku ietvaros, notiek mazo trīsgadnieku uzņemšana pilsētnieku saimē. Šogad tādi bija 15 bērniņi. No “Stārķu kongresa” ieradās Profesors Stārķis (Monta Plaunova), kurš savā čemodānā atveda Stārķu Pils Rīkojumu un Apliecības. Kopā ar Stārķi bija ieradušies viņa draugi no Disnejlendas – Daks un Deizija. Viņus priecīgi sagaidīja “Stārķu krustmāte” (Indra Jaunzeme) un mazie staicelieši. Svinīgā pasākumā mazie gaviļnieki saņēma “Stārķu Pils” Apliecību un mīksto pūkaino rotaļlietu – Stārķi. Pēc svinīgās daļas sekoja jautra svētku ballīte kopā ar Profesoru Stārķi un viņa draugiem Daku un Deiziju. Pēc jautrās ballītes mazie veldzējās ar saldējuma kokteili, par kuru parūpējās kafejnīca “Milvus”.

 

Vakara turpinājumā staiceliešus apciemoja kaimiņi – Vilzēnu amatierteātris “Man patīk…”, ar izrādi “Kaimiņu būšana” (režisore Aira Lapkovska). Svētku noslēgumā staicelieši un pilsētas viesi varēja lustēties zaļumballē kopā ar “Kokmuižas muzikantiem”.

 

Paldies, visiem, kuri iesaistījās pilsētas svētku organizēšanā, kā arī tiem, kuri ņēma aktīvu dalību svētku norisē! Uz tikšanos nākamajos Staiceles pilsētas svētkos!

 

Inese Timermane, Aira Lapkovska, Indra Jaunzeme