Aloja

Vedinas Valeines grāmatas atvēršana Alojas bibliotēkā

Sestdien, 30. janvārī pie alojiešiem ieradās cienījama viešņa, visiem mums labi zināmā ārste ftiziopneimonoloģe Limbažu poliklīnikā – Vedina Valeine. Cienījamā Vedina ļāva klātesošajiem ieskatīties savā dzīves gājumā, savā bagātajā mūžā, kas pēc mazmeitu Elīnas un Esteras pamudinājumiem, ir tapis uzlikts uz papīra un apkopots atmiņu grāmatā ar nosaukumu “Sietā ūdeni nesanesīsi”.

Jāteic, ka šīs atmiņu grāmatas vairāku nodaļu lappuses ir atpazīstamas arī alojiešiem. Viena no tām ir – “Cīņā pret tuberkulozi”, jo kādu noteiktu laika posmu Limbažu tuberkulozes slimnīca atradās tieši Alojas “Kaķīšos”.

Otra lappuse gan ir gaužām skumja, runājot par vissāpīgākajiem dzīves zaudējumiem. Dēla Jāņa ģimenes dzīves vieta bija Alojā, kā arī Jānis un Ruta Valeiņi bija alojiešiem labi zināmi ārsti.

Klātesošajiem Vedina pastāstīja, kādēļ gan grāmatai ir tieši šāds nosaukums. Vedinas tēva savulaik teiktais – sietā ūdeni nesanesīsi – allaž attiecies, ja runa bijusi par kaut ko neģeldīgu, sīkumainu. Pēc šī pasākuma alojietis Gunārs Ozols Vedinai sacīja: “Cik bezgala precīzs ir grāmatas nosaukums “Sietā ūdeni nesanesīsi”, jo patiesi viss nevajadzīgais, liekais taču izlīst cauri sietam, sietā paliek vieta vien tikai zelta tīrradņiem – lepnumam par ģimenes kuplo pulciņu, patiesam darba un dzīves priekam”.

Runājot par savu mūža darbu Vedina sacīja, ka ftiziatres darbs tuberkulozes dispanserā bija kārtējais pierādījums likumam – nekad nesaki “nekad”. Studiju laikā plaušu slimību mācību cikls bijis bezgala īss, lāgā pat nepatika. Vedinai bija skaidrs, ka plaušu slimībās viņa nespecializēsies. Autore grāmatā rakstījusi “galveno uzdevumu dzīvē mēs saņemam no Dieva. Man ir likts stāties pretī smagai, nāvējošai slimībai, un šo ceļu esmu gājusi.”

Tikšanās laiks aizritēja nemanot, klātesošie varēja izbaudīt salacgrīviešu – viesnīcas Brīze darbinieku sarūpēto gardo cienastu, kopīgi izdziedāt vairākas Vedinai mīļas dziesmas un tikšanās noslēgumā katrs saņemt grāmatu “Sietā ūdeni nesanesīsi” ar autores ierakstu.

Arī Alojas bibliotēkas krājumā ir pieejami Vedinas Valeines grāmatas “Sietā ūdeni nesanesīsi” vairāki eksemplāri, kurus interesenti var saņemt lasīšanai.

Sarmīte Frīdenfelde
Anetes Frīdenfeldes foto