Aloja

Labdarības akcija aicina kļūt atbildīgiem un vairot labo, atbalstot dzīvniekus

Aizvadītajā piektdienā Alojas kultūras nama zāli pārpildīja visu novada skolu audzēkņi, viņu pedagogi un citi dzīvnieku mīļi. Visus vienoja Alojas novada biedrības “Dzīvnieku atbalsts” jau otro gadu rīkotais labdarības pasākums, kura sauklis arī šoreiz palika nemainīgs – mēs nevaram palīdzēt visiem, bet katrs varam palīdzēt kādam!

 

Biedrība šogad iecerējusi patversmē izveidot profesionālu voljeru, kurā uz laiku ievietot patversmē nonākušus suņus, lai tie, būdami satraukti un nobijušies, nesavainotu sevi vai kopējus. Šo ieceri Alojas novada dome atbalstījusi arī NVO projektu konkursā un par tajā piešķirtajiem līdzekļiem biedrība iegādāsies voljera sienas jeb sētu, automātiskas durvis, ēdamtrauku, kas pats iebīdās un izbīdās voljerā tā, lai cilvēkam nav jāiet pie satrauktā dzīvnieka. Voljera izveidošanā būs nepieciešamas veikt arī zemes darbus, tāpēc tā ierīkošana plānota vasarā.

 

Šogad pasākums tika rīkots sadarbībā ar labdarības biedrību “Lurda”, piedaloties “Cilvēcības stundu” vadītājai, žurnālistei un dzīvnieku patversmes “Ulubele” pārstāvei Zandai Radziņai ar vīru Jāni un rakstniecei, bērnu grāmatu par dzīvniekiem autorei Dacei Priedei. Galvenais uzsvars tika likts uz bērnu un jauniešu izglītošanu par atbildību pret dzīvniekiem.

 

Novada biedrības aktīviste Inga Mauriņa – Kaļva akcijas ievadā uzrunāja klātesošos, pateicoties ikvienam, kurš ar savu sirdsdarbu palīdz patversmei. Paldies tika teikts ziedotājam un Alojas novada pašvaldībai, tās darbiniekiem, bet īpašu pateicību saņēma Skaidrīte Tinkuse, kura ik dienu nesavtīgi velta savu laiku, lai pabarotu, izvestu pastaigās, apkoptu un apmīļotu patversmes iemītniekus. Pēc tam I.Mauriņa-Kaļva klātesošajiem sniedza nelielu prezentāciju par biedrības un patversmes vēsturi un darbību, kā arī bijušajiem un esošajiem iemītniekiem. Šogad biedrība palīdzējusi jau septiņiem suņiem un pirmoreiz arī astoņiem kaķiem, kuri ir vakcinēti, sterilizēti un pagaidu mājas atraduši patversmē, taču gaida savus saimniekus.

 

Visu gaidītākais notikums bija tikšanās klātienē ar patversmes iemītniekiem Džeku, Reksi, Roju, Rūdi un dažiem jau adoptētajiem suņiem – Džeinu, Fredi un Maksi. Lai gan nedaudz satraukti, dzīvnieki sevi godam demonstrēja lielajai auditorijai, kāpjot uz skatuves. Par drosmi katrs saņēma uzslavas un kārumus. Drošākie pat izstaigāja skatītāju rindas un ļāvās glaudīšanai un bužināšanai. Pasākumā piedalījās arī mazs, vien nepilnu gadu vecs Alojā atrasts suņuks, kas uz pāris dienām kļuva par patversmes jaunāko iemītnieku. Šonedēļ viņš devās pie saviem jaunajiem saimniekiem uz Vilzēniem.

 

“Cilvēcības stundā” rakstniece D.Priede lasīja fragmentus no savām grāmatām “Mana mīļā Latvija” un “Mums vienas asinis. Tev un man”, kuras pilnas ar sirsnīgiem, bet arī gana smeldzīgajiem stāstiem, kas dažus pasākuma apmeklētājus, klausoties fragmentus, pat aizkustināja līdz asarām. Viena no emocionālā stāsta varonēm, kādreiz saukta par Vilceni, tagad Lote, visu pasākuma laiku atradās zālē. Lotes jaunā saimniece Z.Radziņa pastāstīja, ka cilvēki sunīti atrada Mežaparkā, īsā pavadā piesietu pie koka, kur viņa bija pavadījusi aptuveni trīs nedēļas. Bada dēļ bija sākusi ēst pati sevi. – Šādam sunim būtu visas tiesības ienīst cilvēkus, bet tieši otrādi – Lote mīl cilvēkus, – sacīja Zanda. Strādājot “Ulubelē”, viņa radījusi “Cilvēcības stundu” un jau četrus gadus kopā ar Loti dodas stāstīt par atbildību pret dzīvniekiem. Zanda un Lote bērniem skaidro, ka kucītes un kaķenes, ja vien tās nav paredzētas šķirnes vairošanai, jāsterilizē, lai nedzimtu nevienam nevajadzīgi kucēni un kaķēni. Tāpat abas māca nepamest savus vecos draugus. – Patversmēs divas trešdaļas dzīvnieku ir gados. Varbūt tie saslimuši, bet saimnieki negrib tērēt naudu ārstēšanai. Un dzīvnieki vienkārši tiek izsviesti laukā kā kāda lieka manta. Viņa pastāstīja arī mazu kucēniņu vārdā Poga, kurai par godu tapusi Zandas un viņas vīra, komponista Jāņa grāmata “Poga – pasaka maziem un lieliem. Sirds dziesmas”. Ciemiņi bērniem sarīkoja arī konkursu ar vairākiem grūtiem jautājumiem par suņiem un kaķiem.

 

Akcijā saziedots 8 kg mīkstās, 42,5 kg sausās suņu barības, suņu cepumi, 3,3 kg kaķu barības, sega, spilvens, 3 dvieļi, 3 palagi, 2 barības bļodas, kakla siksna, 6 spēļmantiņas un 3 graužamas kurpītes. Kāds kungs akcijā ziedoja arī 100 eiro, taču kopējais ziedojumu kastītēs atstātās naudiņas apjoms tiks skaitīts vēlāk.

 

Zanes Landsmanes

teksts un foto