Aloja

Origami meistarklase un izstāde Puikulē

SANDRAS BIRZGALES ORIGAMI IZSTĀDE

(12. aprīlis – 26.maijs)

 

DSC_0762Origami ir mākslas veids, kurā no papīra tiek izlocīti dažādi priekšmeti. Parasti tiek izmantotas kvadrātiskas papīra loksnes. Mērķis ir iegūt estētiski skaistas figūras. Origami radās 17.gadsimtā Japānā, ārpus Japānas popularitāti ieguva 19.gadsimta vidū. Tiklīdz vairs nenotiek tikai papīra locīšana, bet arī tā griešana un līmēšana, tas ir kirigami. Iespējams, vislabāk zināmais origami modelis ir papīra dzērve.

 

Iedvesmu šim mākslas veidam 2012.gadā Sandra Birzgale ieguva, aplūkojot kolēģes darbus, kura savukārt bija devusies uz Salacgrīvas sieviešu kluba organizētajiem origami kursiem. Idejas katram darbam bieži vien rodas, naktīs sapņojot.

 

S.Birzgale ir ļoti paškritiska. Ja viņai iesāktais darbs nepatīk, māksliniece to pārtaisa un nekad cilvēkiem nedāvina to, kas pašai nepatīk. Laika gaitā cilvēki lūguši palīdzību dāvanu gatavošanā dažādiem dzīves gadījumiem – gan ballītēm, gan dzimšanas dienām, kāzām un citiem notikumiem. Ir iemūžinātas pat laicīgas vērtības, jo kāds pāris vēlējās origami tehnikā attēlot savus mīļotos mājdzīvniekus un tā radās papīra kaķi.

 

Katra darba izgatavošanā tiek izmantoti vidēji 700 papīriņu, bet autorei mājās atrodas 5000 papīriņu liels gulbis. Mīļākās figūras autorei nav, visās ir ielikta viņas sirds un dvēsele. Viens eksponāts – pelīte, tika uzdāvināts Mazsalacas novada peļu muzejam. Darbi ir aizceļojuši arī uz ārvalstīm: Orhideja uz Somiju, Ķengurs uz Vāciju, bet Pūcīte devās uz Maskavu. Puikulē rīkotā Sandras Birzgales darbu izstāde kopš 2012.gada ir jau septītā Latvijā.

 

SANDRAS BIRZGALES ORIGAMI MEISTARKLASE PUIKULES KOPIENAS CENTRĀ TIKS RĪKOTA MAIJA BEIGĀS! VISI LAIPNI AICINĀTI!

 

Izstāde aplūkojama bez maksas.

 

Kontakttālrunis atsauksmēm: 26496087 (S.Birzgale)

Par vēlmi aplūkot izstādi laicīgi zvanīt uz tālr. M.Melderei – 25627896