Aloja

Pieredzes brauciens uz Jaunpils vidusskolu

8. aprīlī Alojas novada sākumskolas un matemātikas metodiskās apvienības skolotāji devās uz Jaunpili un Jelgavu. Jaunpils vidusskolā mūs laipni sagaidīja Jaunpils vidusskolas direktors Jānis Liepiņš un matemātikas skolotāja Irēna Liepiņa. Direktors pastāstīja par skolas vēsturi un pašreizējo dzīvi skolā. Jau skolā ieejot, varēja sajust, ka skola ir vērsta uz izaugsmi, ar pašvaldības atbalstu skola var lepoties ar atremontētām, renovētām telpām, moderni aprīkotiem kabinetiem un laboratorijām. Informātikas skolotāja lepojās ar vismodernāk aprīkoto informātikas kabinetu. Jaunpils vidusskola pēc skolēnu daudzuma līdzinās Alojas Ausekļa vidusskolai, kur arī kopējais skolēnu skaits ir 240.

Pēc vidusskolas apmeklējām Livonijas ordeņa celto Jaunpils pili – kas ir viena no retajām viduslaiku pilīm, tā lieliski saglabājusi savu ārējo izskatu un mūsdienās ir Jaunpils sabiedriskās dzīves centrs. Kopā ar pils atslēgu glabātāju piedalījāmies  teatralizētā uzvedumā par viduslaiku dzīvi pilī.

Tālāk ceļš veda uz Jelgavu, kur galamērķis bija Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīca. Tā bija pirmā mūra ēka Jelgavā, kas piedzīvojusi dažādus laikus. Liktenīgs izrādījās II Pasaules karš, kad dievnams tika pamatīgi izpostīts. To, kas palika pāri, uzspridzināja 1954. gadā, atstājot vienīgi zvanu torni. Pašlaik tas ir rekonstruēts un atvērts apmeklētājiem. Tornī atrodas Tūrisma informācijas centrs, iekārtotas vēstures ekspozīcijas par Zemgali un Jelgavu, ierīkota izstāžu zāle un skatu laukums.

Jelgava var lepoties ar mūsu novadnieka tēlnieka Kārļa Īles darināto pieminekli dziedātājai Norai Bumbierei, kas ir vairāk kā sešus metrus augsta tērauda skulptūra ar bronzas kļavu lapām, bet piemiņas zīmes pamatne veidota no granīta.

 Jauks laiks, patīkama sabiedrība un vēlme redzēt un saskatīt vairāk par to, kas ir mums apkārt ļāva Alojas novada skolotājiem pilnvērtīgi pavadīt šo dienu un atgriezties mājās ar jaunām idejām.

                                          Alojas novada sākumskolas MA vadītāja Inatra Vaļicka