Aloja

Veselības nedēļā Staicelē norisinājās Stipro skrējiens

IMG_9171_1Maijā divas nedēļas pie Staiceles vidusskolas aktīvi rosījās sporta aktīvisti un entuziasti no Alojas novada sporta skolas, Staiceles vidusskolas un Staiceles Sporta profesionālās vidusskolas, lai sagatavotu trasi Stipro skrējienam Staicelē, kas norisinājās  24. maijā. Tika ravēts dīķis, attīrīta trase, izpļautas aizaugušās vietas, sagatavoti šķēršļi. Pēdējās dienas vakarā atlika iezīmēt trasi, atvest un izvietot šķēršļus. Pēc padarītā visi bija gandarīti, jo sacensību rītā atlika tikai pārstaigāt trasi un ierīkot pēdējos šķēršļus, ko ātrāk nedrīkstēja darīt, lai netraucētu iedzīvotājiem un tūristiem izstaigāt gleznainākās Salacas upes vietas.

 

Stipro skrējiens Staicelē norisinājās jau trešo gadu, bet pirmo gadu tajā bija uzaicināti startēt ne tikai skolēni no Alojas novada, bet arī visi interesenti no plašākas apkaimes. Šogad sacensības organizēja Alojas novada sporta skola sadarbībā ar Jaunsardzes un informācijas centru un Staiceles Sporta profesionālo vidusskolu. Balvu fonds bija papildināts ar daudzām garšīgām balviņām, jo sacensības sponsorēja arī SIA “Aloja – Starkelsen”. Balvas noderēja kā stimuls spēku izsīkumā neizstāties no trases, bet veikt distanci līdz galam.

 

24. maijā no agra rīta pie vidusskolas pulcējās sportisti no tuvākām un tālākām vietām. Kā parasti, sacensībās startēja novada jaunsargi un skolēni no Ozolmuižas pamatskolas un, protams, mājinieki – Staiceles vidusskolas skolēni un skolotājas. Pirmo gadu ieradās skolēni no Alojas vidusskolas, lai izmēģinātu savus spēkus un iepazītos ar šādām sacensībām. No Carnikavas ieradās ne tikai sportot gribētāji, bet arī Piejūras internātskolas sportisti, līdzjutēji un pedagogi. Īpašs prieks bija par pieaugušo grupu, jo darba dienas vidū uz milzīgu atbalstu necerējām. Bijām ļoti priecīgi pie starta līnijas redzēt kuplu skaitu dalībnieku ne tikai no Alojas novada, bet arī no Limbažiem un pat no Carnikavas un Rīgas.

 

Trasē visus sportistus gaidīja ne tikai skrējiens pa apvidu un dažādi šķēršļi dabā- nogāzes, krauja, ieleja, koku saknes un grāvji, bet bija jāpārvar arī speciāli veidotie šķēršļi –  labirints, zirnekļa tīkls, ūdens šķērslis, pontonu tilts, līdzsvara laipa augšup un lejup, riepu skrējiens, siena ruļļi,  riepas celšana, koka siena, šķēršļu josla dubļu vannā un siena zārds. Šķēršļus trasē, izvietojām tā, lai arī skatītājiem ir interesanti –  no starta  un finiša vietas var redzēt daudzu šķēršļu pārvarēšanu. Pateicoties Staiceles skaistajam reljefam, skatītājiem pavērās gleznains skats uz Salacu un iespēja no augšas vērot notikumus distancē. Tāpēc sacensības pulcēja ne tikai daudz sportistus, bet arī kuplu skaitu skatītājus.

 

Pieaugušo grupas dalībnieki pirmie devās trasē. Viņiem bija jāveic garāka distance – divreiz jāpārvar pontonu tilts un jāveic distance arī otrā Salacas krastā.  Ļoti ātri un viegli distanci veica staicelietis Mareks Migliņš, atstājot otrajā vietā Mārtiņu Zverevu, bet trešajā vietā Robertu Kalnieti. Šajā grupā kopā startēja 16 dalībnieki.  Īpaši gribas izcelt ne tikai uzvarētājus, bet arī daudzus citus, jo mums prieks bija par katru drosminieku un stiprinieku, kas devās distancē. Nevaram neizcelt Alojas Ausekļa vidusskolas (AAV) četrinieku – Mārci Trauliņu, Valteru Roļskiju, Rūdi Bīviņu un Helmutu Bondaru, kuri bija īpaši sagatavojušies sacensībām. Viņiem bija interesanti galvas apsēji un izcēlās ar komandas garu – visi draudzīgi reizē veica distanci un finišēja vienlaicīgi.

 

Pieaugušo grupā startēja arī sešas dāmas un jaunietes no 19 gadu vecuma, veicot tikpat garu distanci, cik vīrieši.  Lai arī pieaugušo grupa izveidota pirmo gadu, nevaru neatzīmēt, ka jau trešo gadu uzvaras laurus plūca Sanija Ozola (līdz šim, startējot pie skolēniem).  Otrā vieta Baibai Apanasevičai un trešā Aigai Baslikai.

 

Nākamie startēja vidusskolas grupas dalībnieki (16 – 18 g.), kuriem vajadzēja šķērsot upi un veikt garo distanci. Visātrāk no 8 jauniešiem finišēja Gusts Roļskijs, atstājot otrajā vietā Emīlu Konrādu un trešajā atkal staicelietis Roberts Kalnietis (jau otro reizi devās distancē). Jāteic, ka dienā viņš noskrēja 7 kilometrus. Reizē ar jauniešiem uz starta līnijas stājās arī 6 jaunietes un veica to pašu distanci. Visātrākās un stiprākās skrējējas šajā grupā: 1. vieta Zanei Konstantinovai, 2.vieta Laumai Lenorai Ustrisovai un 3.vieta Samantai Proskurinai.

 

Skaitliski vislielākā bija 10 – 11 gadus sasniegušo vecuma grupa. Startēja 16 zēni un 17 meitenes, tāpēc šīm grupām tika doti atsevišķi starti. Viņiem otrā Salacas krastā nebija jādodas, tāpēc distance bija īsāka, tomēr nevar teikt, ka daudz vieglāka. Siena ruļļu izvietojums tika pārmainīts, lai piemērotos vecumam. Bija jāceļ arī mazāka riepa, bet  pārējie šķēršļi bija tikpat sarežģīti un augsti kā vecākajām grupām. Tāpēc, mums, organizatoriem un tiesnešiem bija īpašs prieks par katru no dalībniekiem, kurš ar cīņas sparu metās iekšā šajos pārbaudījumos. Sīvajā konkurencē  starp zēniem  1.vietu ieguva Kārlis Veinbergs, 2.vieta Rihardam Staģim un 3.vieta Armandam Gremzdam. Meiteņu grupā uzvarēja  Paula Reide, 2. vieta Ritai Šestakovai un 3.vieta Amandai Konrādei.

 

Nedaudz mazāka bija 12 -13 gadu vecuma grupa, kurā startēja 15 zēni un 8 meitenes. Līdz šim vērojuši citu startus un cīņas sparu distancē, visi dalībnieki bija gatavi startam un enerģijas pilni. Rezultātā visātrākie un stiprākie skrējēji zēnu grupā: 1. vieta Danielam Zariņam, 2.vieta Helvim Veinbergam, 3.vieta Gatim Lukševicam, savukārt meiteņu grupā: 1.vieta Ievai Loretai Reidei (kura gandrīz līdz pašam finišam bija priekšā ātrākajiem zēniem), 2.vieta Kristai Fiļīpovai, 3. vieta Rēzijai Bartkēvičai.

 

Vislielākā konkurence uz godalgotajām vietām zēnu konkurencē bija 14-15 gadu vecuma grupā, jo piedalījās 18 dalībnieku.  Arī šai vecuma grupai nebija jāšķērso upe. Tas daļai no viņiem būs jāveic nākošajā gadā – vidusskolas vecuma grupā. Kaut gan, redzot viņu rezultātus, mēs nešaubījāmies, ka viņi arī šogad spētu veikt garāko distanci.  Visātrāk distanci veica Emīls Sorokins, atstājot 2. vietā Mārci Skrīveli un 3. vietā Andri Jērcīti.

 

Savukārt meiteņu vidū situācija gluži pretēja – šajā vecuma grupā bija vismazāk dalībnieku – tikai divas. Tomēr tas nemazināja viņu cīņas sparu – jo tikai pirmspēdējā  šķēršļa pārvarēšana ļāva noteikt, kura dalībniece uzvarēs. Rezultātā 1. vieta Agnesei Mednei, bet otrā Danai Maksimovai.

 

Pēc startiem iztaujājot dalībniekus par emocijām un iespaidiem trasē, uzzinājām, ka visi aptaujātie ir gandarīti par to, ka sevi pārvarējuši un startējuši (un arī finišējuši) šajās sacensībās. Daudziem ļoti patika sacensību gaisotne, kurā galvenais ne vienmēr bija uzvarēt citus, bet uzvarēt sevi. No šķēršļiem par visgrūtāko tika atzīta kraujas pārvarēšana, kura paņēmusi daudz spēka, bet visvairāk patikusi dubļu vanna.

 

Sacensību organizēšanā, tiesāšanā un sagatavošanas darbos Alojas novada sporta skolai ļoti daudz palīdzēja jaunie tiesneši no Staiceles Sporta profesionālās vidusskolas.  Aktīvi tiesāšanā palīdzēja arī Staiceles vidusskolas skolēni skolotājas Vizmas Tiltiņas vadībā.  Pasākumu atbalstīja Jaunsargu un informācijas centrs, SIA „Aloja –Starkelsen”  un Piejūras internātskola. Kā katru gadu, sagatavošanas un novākšanas darbos ļoti palīdzēja Staiceles vidusskolas saimnieks Ģirts Ģederts un Staiceles sporta metodiķis Dainārs Konrāds. Liels paldies visiem mūsu atbalstītājiem, jo bez viņu atbalsta nebūtu tik skaists un interesants pasākums.

 

Kopumā Stipro skrējienā Staicelē piedalījās 110 dalībnieku. Noslēgumā distanci izskrēja arī daži entuziasti, tāpēc varam teikt, ka pasākumā piedalījās 117 dalībnieku. Sacensībās tika noskrieti 147 kilometri, bet, pieskaitot entuziastu veikto, – kopā 160 kilometri. Tāpēc varam teikt, ka uz Stipro skrējienu Staicelē bija ieradušies tiešām stipri dalībnieki.

 

Inga Konrāde, Alojas novada sporta skolas direktores vietniece

Z.Landsmanes un E.Bērziņa foto

 

[Not a valid template]