Aloja

Jaunie Alojas uzņēmēji Tallinā

Vēl nav aizmirsti iespaidi no Helsiniem septembrī, kā atkal pagājušajā nedēļā trīs Alojas Ausekļa vidusskolas skolēni- Arta Bārda, Klāvs Elsiņš un Emīls Konrāds apmeklēja jau otro inovāciju nometni skolēnu mācību uzņēmumu veidošanā, šoreiz Tallinā. Skola, sadarbībā ar biznesa skolu “Junior Achievement Latvia” piedalās projektā “Central Baltic Enterprise Without Borders”. Projektu no skolas koordinē uzņēmējdarbības skolotāja Dace Vilne. Projekta mērķis ir šajā mācību gadā izveidot četru valstu skolu skolēnu mācību uzņēmumus (SMU). Katru uzņēmumu pārstāv dažādu valstu skolēni, kuri apmeklējot inovāciju nometnes, nodibina jaunus uzņēmumus, sadala pienākumus, domā par sava produkta menedžmentu, reklāmu, ražošanu. Jau februārī  Tallinā notiks pirmais Starptautiskais skolēnu uzņēmumu gadatirgus, kurā katrs SMU prezentēs savu veikumu.

  Šī jau ir otrā skolēnu tikšanās reize. Tallinā satikās 100 skolēni un 20 skolotāji no Igaunijas, Latvijas, Somijas un Zviedrijas. Alojas skolēni kopā ar igauņiem, somiem un latviešiem (no Iecavas vidusskolas, Olaines 1. vidusskolas, Rīgas 3.vidusskolas)jau no septembra darbojas divu uzņēmumu stratēģijas veidošanā. Arta un Klāvs ir viena uzņēmuma grupā, Emīls – otrā. Viens uzņēmums veidos interjera lietu, kurā izmantos otrreizējās izejvielas, otrs- veidos aplikāciju interneta vidē, kura nodrošinās dažādu pakalpojuma sniegšanas informāciju.  Uzņēmumos jau sadalīti pienākumi, amati, iepirktas izejvielas un materiāli, kā arī izgatavoti pirmie prototipi.  Skolēnu sadarbība notiek sociālajos tīklos angļu valodā, tāpēc  informācijas apmaiņa notiek nepārtraukti, kā arī tiek pilnveidotas angļu valodas prasmes.  Tikšanās klātienē ar sava uzņēmuma grupas biedriem notiek inovāciju nometnēs Somijā un Igaunijā. Par uzņēmumu galaproduktiem informāciju varēsim sniegt vēlāk, jo darbs pie tiem vēl tikai notiek.

    Artas iespaidi : “visas lekcijas un nodarbības bija aizraujošas, uzzināju interesantas lietas, ko parasti skolā nemāca”, tāpat Klāvs: “ … brīnišķīgi pavadīts laiks. Projekts ir tā vērts- prezentācijas, lekcijas, satikšanās ar citiem skolēniem- sniedza vērtīgas zināšanas un informāciju par uzņēmējdarbību, kā arī noderīgus padomus dzīvei un ikdienai”. Artas un Klāva iespaidiem pievienojas Emīls: “ Ļoti interesants pasākums. Atkal satikām savus draugus un jaunus cilvēkus no vairākām valstīm. Katras dienas beigās runājām, ko darīsim rīt. Nevar sagaidīt nākamo reizi, kad satiksim savus kolēģus un draugus.”

  Šajā reizē komandu no Alojas pavadīja skolas direktore Inese Mētriņa. Skolotājiem bija iespēja piedalīties lekcijās, izmēģināt savas uzņēmēja  prasmes datorspēlē un darboties skolotāju grupā, plānojot atbalsta pasākumus skolēniem šajā projektā.  I.Mētriņa vēl arvien uzskata, ka skolas attīstība uzņēmējdarbības programmas apguvē un pilnveidē ir pareizā izvēle, jo zināšanas un  prasmes, kuras tiek apgūtas uzņēmējdarbībā ir pamatlietas , kuras būs nepieciešamas katram cilvēkam dzīvei nākotnē, neatkarīgi no profesijas. Ceļojums uz Tallinu dod papildus uzdevumus un jaunas idejas programmas pilnveidē pamatskolas posmā Alojas Ausekļa vidusskolā.

14.11.2016

AAV direktore: I.Mētriņa