Aloja

Saeimas deputātes Lolitas Čigānes tikšanās Staiceles pilsētas bibliotēkā

IMG_7827

Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne

Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās 12 Saeimas deputāte, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne. Galvenā sarunas tēma bija “Latvijas problēmas bēgļu jautājumā”. Sarunas sākumā deputāte vienkāršiem vārdiem izskaidroja, kas ir patvēruma meklētājs, kas ir bēglis un kas ir alternatīvo statusu saņēmusi persona. Skaidroja, ar ko katrs termiņš atšķiras viens no otra un kādas sociālās garantijas pienākas katrai šai imigrantu grupai. Daudz tika runāts par Austrumu robežu, par tās pārkāpējiem, pārsvarā vjetnamiešiem, par to prasībām un vēlmēm. Pastāstīja, ka tās ir daudz piezemētākas nekā imigrantiem, kuri pie mums atbrauc no Itālijas, Grieķijas.
Diskusijas laikā tika uzsvērta mūsu robežsargu loma, kuri aizbraukuši uz Grieķiju palīdzēt vietējai varai noteikt imigrantu identitāti un nokomplektēt uz Latviju sūtāmās imigrantu grupas. Deputāte skaidroja galvenos kritērijus imigrantu atlasei, kā arī minēja svarīgākos iemeslus, pēc kuriem nelegālie ieceļotāji tiek deportēti atpakaļ uz savām mītnes zemēm.
Kaut mēdijos ir izskanējuši negatīvi viedokļi par bēgļu iesaistīšanos algotā darbā, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne minēja vairākus pozitīvus darbā iesaistīšanās piemērus. Vairākus veiksmes stāstus, kur bēgļi iesaistījušies vairākos sociālos projektos.
Uzklausījām arī deputātes viedokli par hidžābu, burku, parandžu nēsāšanu musulmaņu sievietēm un par to iemeslu, kādēļ šī likuma ieviešana pašreiz atlikta.
Noslēgumā tika uzdoti daudz jautājumi ne tikai par bēgļu tēmu, bet arī par Eiropas stāvokli pēc brexit Lielbritānijā, kā veidosies attiecības ar jauno ASV prezidentu, vai tiešām atkal esam jaunas teritoriālās reformas priekšā un kas ir atbildīgais lielās naudas tērēšanā Latvijas simtgadei. Paldies deputātei, kura tiešām centās uz katru jautājumu atbildēt savas kompetences līmenī, bieži pat izsakot tikai savu viedokli.

Anita Strokša
Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja