Aloja

Apbalvojumam “Laiks Ziedonim 2017” izvirzīta Anita Strokša

1_2015_Laiks Ziedonim_Ģirts Raģelis_statuete

“Laiks Ziedonim” statuete

Imanta Ziedoņa fonda dibinātāju un vizionāru sanāksmē noskaidroti apbalvojuma “Laiks Ziedonim 2017” nominanti kategorijā par dzīvi literatūrā „Bize”. Uz laureāta titulu pretendē četri bibliotekāri no dažādiem Latvijas novadiem: Anita Strokša no Staiceles, Sarmīte Radiņa no Madonas, Mārtiņš Lagzdons no Kursīšiem un Laima Liepiņa no Grobiņas pagasta. Laureāts tiks paziņots cildināšanas ceremonijā 3.maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā.

 

Apbalvojums nominācijā par dzīvi literatūrā “Bize” tiks pasniegts izcilam bibliotekāram, kas ar savu darbu ir piemērs un iedvesmas avots pārējiem. Šī gada žūrijas vadītājs, žurnālists Aivars Berķis darbojas komandā ar kompetentiem vizionāriem – žurnālisti Līgu Blauu, literatūrkritiķi Ievu Kolmani, Rīgas Juglas vidusskolas direktori Aiju Melli, Latvijas 100.gades biroja reģionālo projektu vadītāju Jolantu Borīti, 2015.gada laureāti, rakstnieci Inesi Zanderi, 2016.gada laureāti, latviešu valodas un literatūras skolotāju Daigu Zirnīti, fonda “Viegli” dibinātāju Ināru Kehri un dzejnieci Māru Zālīti.

 

Šogad apbalvojumam “Laiks Ziedonim” saņemti vairāk nekā 200 pieteikumi, no tiem nominācijā Dzīve literatūrā pieteikti 56 bibliotekāri (daži pat vairākas reizes). Vizionāri rūpīgi vērtēja pieteikumus, kuru autori bija bibliotēku apmeklētāji, reģionu iedzīvotāji, un tikās ar vairākiem klātienē, iedziļinoties viņu darbā.

 

Nominācijas “Bize” vizionārs Aivars Berķis skaidro: – Izskatot pieteikumus, analizējot masu informācijas līdzekļos atrodamo un vizionāru rīcībā esošo informāciju, izvēlējāmies pretendentus, ar kuriem tikāmies klātienē. Bibliotekāri, kurus esam izvēlējuši par apbalvojuma “Laiks Ziedonim” “Bizes” nominantiem, ir atšķirīgi, bet visi ir izcili, un viņu darbošanās ir daudz plašāka par bibliotekāra tradicionālo pienākumu loku. Viņi veic kultūras aktivitāšu organizēšanu, sociālas aktivitātes, piemēram, visiem par ikdienišķu pienākumu kļuvusi palīdzība gados vecākiem ļaudīm nokārtot maksājumus internetbankā, rakstīt pieteikumus un dažādas atskaites atbalsta maksājumu saņemšanai.

 

Anita Strokša – Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja. Zinoša, izpalīdzīga, eleganta, atraktīva kultūrvides veidotāja Staicelē, kur bibliotēka ir vietējā Gaismas pils. Tajā Anita organizē dažādas mākslas un fotoizstādes, izzinošas un izglītojošas lekcijas par dažādām tēmām. Gandrīz ik mēnesi bibliotēkas lasītājiem bijušas tikšanās ar Latvijā populārām personībām, it īpaši ar rakstniekiem. Anitas vadītā bibliotēka ir iekļauta katalogā “Latvijas mazās gaismas pilis” un ir iesaistījusies UNESCO “Stāstu bibliotēku” tīklā. Jau 15 gadus Anita vada arī biedrību “Staiceles Radošo sieviešu klubs “Stazele””.

Mārtiņš Lagzdons – Kursīšu bibliotēkas vadītājs “cilvēks – orķestris” – viens, kas darbojas kā desmit, un veido tik saistošus pasākumus, izstādes un aktivitātes, ka pie viņa ar saviem lasošajiem bērniem, ieinteresētajiem kolēģiem brauc arī no citām Saldus un Latvijas novadu bibliotēkām. ka pie viņa ar saviem lasošajiem bērniem brauc arī no citām Saldus novada bibliotēkām. Stažējies ASV, bet Kursīšu bibliotēka jau vienpadsmito gadu ir viņa vienīgā darba vieta. Tā atrodas pielāgotās telpās, bet ir pārdomāti un gaumīgi iekārtota. Mārtiņš ir arī Latvijas Bibliotēku biedrības Kurzemes nodaļas vadītājs un vada Kursīšu attīstības biedrību “Kabata”. Pagasta un bibliotēkas patriots un dvēsele.

Laima Liepiņa – Grobiņas novada Grobiņas pagasta bibliotēkas vadītāja. Apkalpo apmeklētājus ne tikai bibliotēkas telpās, bet arī ar bibliobusu, kas ir Laimas lielākais īstenotais projekts un jau astoto gadu reizi mēnesī pa katru no četriem maršrutiem dodas pie cilvēkiem visattālākajos Grobiņas novada nostūros. Pateicoties bibliobusam daudzi iedzīvotāji atraduši ceļu uz bibliotēku un izbauda lasītprieku. Saikne ar lasītājiem izveidojusies aktīva. Bibliobusā pieejami arī papildus pakalpojumi. Sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Liepājas filiāli bibliotēka nodrošina klausāmās (audio) grāmatas iedzīvotājiem ar pasliktinātu redzi. Un vēl – bibliobusā var veikt komunālos maksājumus.

Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre – piesaista lasītājus ar tematiskiem pasākumu cikliem, regulāri rīko sarunas ar rakstniekiem, rīko jauno grāmatu atvēršanas svētkus, aktuāliem notikumiem veltītas dzejnieku un mākslinieku izstādes. Viņa ir lielisks ideju ģenerators. Sarmīte ir sešu dzejas grāmatu autore, novadnieku – autoru kopā turētāja un kopīgu pasākumu organizatore. Arī viena no vietējās literārās lappuses “Pieskāriens” veidotājām. Sirsnīga un izpalīdzīga ikvienam bibliotēkas apmeklētājam.

 

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” apbalvojumu “Laiks Ziedonim” izveidojis 2014.gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības – izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau trešo gadu tiek meklētas ikviena pretendenta personībās. Tā ir iespēja ikvienam pamanīt un izcelt kādu savu novadnieku, darba devēju, kolēģi vai aktīvu jaunieti.

 

Arī šogad apbalvojums tiks pasniegts piecās nominācijās. Laureātus atbalsta mecenāti Boriss un Ināra Teterevi, nodrošinot katras nominācijas laureātam naudas balvu 3 000 eiro apmērā.

 

Apbalvojuma sadarbības partneri – Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, ziņu portāls Delfi, žurnāls Ieva, Sestdiena un draugiem.lv. Apbalvojumu organizē Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” sadarbībā ar Ziedoņa muzeju, atbalsta apdrošināšanas sabiedrība ERGO, Rēzeknes pilsētas dome un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

Par Imanta Ziedoņa fondu „Viegli”

Imanta Ziedoņa fonds „Viegli” dibināts 2010. gada pavasarī, lai īstenotu fonda patronam – dzejniekam Imantam Ziedonim tuvu misiju: „Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties”. Fonda mērķis ir atbalstīt un veicināt jaunradi Latvijā, veicinot Imanta Ziedoņa ideju īstenošanos un vērtību turpināšanos, atbalstot radošas, neparastas idejas un, veidojot sabiedriskus projektus, kas atklāj Latvijas skaistumu.

 

Papildu informācijai:

Kristīne Tjarve

Imanta Ziedoņa fonds „Viegli”

Komunikācijas projektu vadītāja

Tālr.: 29296617

e-pasts: kristine.tjarve@fondsviegli.lv

www.laiksziedonim.lv

Ģirta Raģeļa foto