Aloja

Staiceles kapos uzstādītas piemiņas zīmes Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem

Piektdien Staiceles kapos par godu Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas 97. gadadienai  atklātas un mācītāja Māra Sarmas iesvētītas piemiņas zīmes četriem Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem. Staicelē apglabāti šo ordeni ieguvušie Roberts Kalniņš, Jānis Ozoliņš, Rihards Katlaps, Pēteris Ārenss. Biedrība Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļas vadītājs Gunārs Grīnbergs uzskata, ka bez šiem četriem kavalieriem Staiceles kapos varētu būt vēl kāds, jo vairāk nekā tūkstotim karavīru un virsnieku apbedījumu vietas nav zināmas. – Pirms diviem gadiem Skultē bija trīs piemiņas plāksnes, vēlāk atklājās, ka  ir vēl viens apbedījums, –  sacīja G. Grīnbergs.

 

Staiceles vidusskolas vēstures pulciņa vārdā Indra Jaunzeme savā uzrunā pauda prieku – vairs nebūs tāda situācija, ka 11. novembrī, atzīmējot Lāčplēša dienu, skolēniem nav zināms, kur apglabāti vietējie Latvijas varoņi. Tagad tos varēs sameklēt pēc piemiņas zīmēm. Pasākuma dienā tuvinieki, paziņas bija ieradušies godināt un pieminēt kavalierus, noliekot ziedus viņu kapuvietās. J. Ozoliņa mazdēls Ilgonis atzina, ka ne katru gadu dodas 11. augustā uz kapiem, bet mājās kopā ar ģimeni pārrunā un piemin vēsturiskos notikumus un vectēvu.

 

Staiceles kapos noslēdzās 17 gadu ilgušais Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļas projekts. Tā laikā apzināti cīnītāji, kuru apbedījumu vietas ir zināmas un uzstādītas piemiņas plāksnes. Bijušajā Limbažu rajonā šādas zīmes iepriekš atklātas arī Limbažu pilsētas, Alojas, Liepupes, Skultes, Salacgrīvas, Pāles un Stienūžu kapos. Idejai par varoņu apzināšanu aizsākās Limbažos, kad blakus Latvijas himnas autora Kārļa Baumaņa kapavietai pirms vairāk nekā 17 gadiem restaurēja pirmo Brīvības cīņu kareivja pieminekli un turpināja plāksnīšu uzstādīšanu arī pārējiem zināmajiem karavīriem.

 

Lai gadu gaitā uzstādītu piemiņas zīmes, finansējums gādāts dažādos veidos. G. Grīnbergs atzina: – Par laimi, pēdējos trīs gadus esam saņēmuši finansējumu no politiskās partijas “Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!” – „Tēvzemei un Brīvībai/LNNK””, ko iedalīja no valsts budžeta. Tas ļāva uzstādīt plāksnītes Staiceles un Skultes kapos. Sākotnēji organizācija piemiņas zīmes veidoja par saviem līdzekļiem un savāktajiem ziedojumiem, taču Nacionālās apvienības pārstāvis Jānis Dombrava pauda viedokli, ka finanšu lietas šādiem gadījumiem vajadzētu risināt valstiskā līmenī, un tas arī izdevās. Neskatoties uz visām grūtībām, organizācijai izdevies atgādināt iedzīvotājiem par Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem.

Pasākums turpinājās Staiceles Lībiešu muzejā Pivälind, kur kavalieru tuvinieki bija aicināti uz kopīgu pasēdēšanu pie tējas tases un mielastu.

 

Dita Kažoka

E.Bērziņa foto