Aloja

Tikšanās ar mākslinieci Signi Ērmani Alojas Ausekļa vidusskolā

20.martā ar Alojas Ausekļa vidusskolas sākumklašu skolēniem tikās māksliniece Signe Ērmane, lai bērniem pastāstītu, kā top ilustrācijas grāmatām.

 

Māksliniece ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu, specializējoties grāmatu mākslā. Cieša sadarbība māksliniecei ir izveidojusies ar dzejnieku Uldi Ausekli, ilustrējot jau vairāk kā desmit dzejnieka grāmatas bērniem.

 

Lai nokļūtu līdz grāmatas ilustrācijām, vispirms māksliniecei ir jāiepazīst un jāizlasa dzejoļi, kas domāti ilustrēšanai. Tad tiek zīmēti neskaitāmi zīmējumi, iesākumā ar parasto zīmuli, līdz tie iegūst krāsu, izmantojot guašu, akvareli vai pasteļkrītiņus. Tālāk māksliniece domā, kā izkārtot dzejoļu rindiņas grāmatas lappusēs, lai ilustrācijām tiktu atvēlēta pietiekama vieta, un kā rezultātā realizējas galvenā ideja. Ar lielu interesi bērni aplūkoja mākslinieces līdz paņemtās skices, zīmējumus, ilustrētās grāmatas un kartiņas.

 

Tikšanās turpinājumā arī klātesošie varēja iemēģināt roku ilustrāciju veidošanā, izmantojot dzejnieka Ulda Ausekļa alfabētdzejoļa “No Ainas Ainažos līdz Ženijai Žīguros” divrindes, no dzejoļu grāmatas “Zīlītes pīlītes pūš”.

 

Māksliniece par bērnu radošumu ļoti priecājās un tikšanās noslēgumā apsolīja bērniem, ka ar visiem zīmējumiem iepriecinās alfabētdzejoļa autoru Uldi Ausekli.

Tikšanos ar mākslinieci Signi Ērmani organizēja Alojas pilsētas bibliotēka.

 

Sarmītes Frīdenfeldes teksts un foto