Aloja

Baznīcas dārzā pieminēja 1949. gada deportācijā cietušos alojiešus

25.martā ar ziediem un svecēm pieminēt komunistiskā genocīda upurus pie piemiņas akmens baznīcas dārzā pulcējās alojieši. Viņus uzrunāja Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda. Par izsūtīto alojiešu gaitām pastāstīja Alojas muzeja vadītāja Līga Moderniece (runa pieejama šeit).

 

Pieņemt atšķirīgo citos cilvēkos un citādākus uzskatus, viņus neatgrūžot un nenodarot pāri, aicināja Alojas evanģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Andis Smilga. Latviešu tautas melodijas izpildīja Alojas Mūzikas un mākslas skolas 1.eifonija klases audzēknis Sīmanis Siliņš (pedagogs Jānis Ansons). 

 

Pēc piemiņas brīža visi devās uz Alojas kultūras namu, kur noskatījās dokumentālo filmu “Lidija”. Tās režisors un scenārija līdzautors Andrejs Verhoustinskis izvēlējies neparastu un ļoti emocionālu pieeju savas filmas varones Lidijas Lasmanes –Doroņinas portretēšanai – vissmagākajos pārbaudījumos rūdītais, gandrīz gadsimtu ilgais mūžs skatītājam atklājas vienā 35 minūšu tuvplānā.

 

“Sekojot Lidijas kundzes mūžam, kura ir tikai nedaudz jaunāka par Latvijas Republiku, mēs izstāstām arī Latvijas kā neatkarīgas valsts vēsturi, skatītu caur viena konkrēta cilvēka mūža gājumu. Turklāt tāda cilvēka, kurš nav baidījies un locījies svešas varas priekšā, bet bijis gatavs upurēt savu personisko brīvību,” saka režisors.

 

Pēc filmas pasākuma dalībnieki pie kafijas tases turpināja sarunas par pavadīti laiku izsūtījumā un šodienas aktualitātēm.

 

Ineta Laizāne

Inga Mauriņas-Kaļvas foto

Baznicas_darzs_Aloja