Aloja

Alojas jauniešu saruna ar rakstnieci Gundegu Repši

24.aprīlī Alojā viesojās pazīstamā latviešu rakstniece un žurnāliste Gundega Repše, lai tiktos ar Alojas Ausekļa vidusskolas jauniešiem. Rakstniece, sarunu par dzīvi, dzīves mērķiem, grāmatām un literatūru, aicināja  jauniešus veidot abpusēju, lai abas puses no sarunas būtu ieguvēji.

 

Rakstnieci pazīstam kā īso stāstu, eseju, romānu, literatūras un mākslas kritiku, publicistisku rakstu autori, kuras rakstītie teksti raisa diskusijas, tiem ir savi kritizētāji un atbalstītāji.

 

Jaunieši rakstnieci iztaujāja par grāmatu sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” idejas dzimšanu, uzzinot, ka Gundega Repše uzrunājusi un pulcinājusi latviešu autorus kopīgam darbam par Latvijas 20. gadsimta vēsturi. Projektam piekrituši trīspadsmit latviešu rakstnieki, uzņemoties katrs savu nosacītu Latvijas 20. gs. vēstures periodu. Rakstnieki līdz šim savu interpretāciju par Latvijā notikušo nebija pauduši. Romānu sērijas kopējā vadlīnija ir rūpīga laikmeta dokumentu, liecību un citu pieejamu avotu un materiālu izpēte, kas kalpo par pamatu katra autora individuālajam literārajam redzējumam, necenšoties to iegrožot. Kā teica rakstniece, katrs no autoriem drīkstēja ceļot kaut vai uz Marsu vai vispār rakstīt, piemēram, farsu. Tomēr rakstniece uzsvēra, ka romāna rakstīšana ir laikietilpīgs darbs, jo tas nav tikai iztēles auglis, proti, autoram pirms tam ir krietns laiks jāpavada bibliotēkā, arhīvos un tamlīdzīgās vietās, lai izpētītu attiecīgo vēstures laika posmu. Uz jauniešu jautājumu, kura no sērijas grāmatām rakstniecei liekas labākā,  kura noteikti jāizlasa, saņēma atbildi, ka ieteicams ir izlasīt pilnīgi visas grāmatas, secībā pa aprakstītajiem Latvijas vēstures laika posmiem, lai varētu iegūt kopainu kā vienu veselu gobelēnu.

 

Jaunieši uzzināja kā norit rakstīšanas process, par to, ka rakstniece vislabprātāk raksta gaišajā diennakts laikā, jo viņai ļoti nepieciešama saules gaisma, lai radoši iedvesmotos.

 

Tikšanās noslēgumā Gundega Repše diskutēja ar jauniešiem par dzīvi, novēlot ikvienam izmantot visus pagriezienus dzīvē, iesaistīties visdažādākajos dzīves izaicinājumos, un pats galvenais, ikvienam sajusties Latvijai nepieciešamam.

Tikšanās noritēja Alojas pilsētas bibliotēkas un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta “Literārās sarunas ar jauniešiem Alojā” ietvaros.

 

Sarmīte Frīdenfelde

Alojas pilsētas bibliotēkas vadītāja

Foto: S.Frīdenfelde