Aloja

Izsludināta Jauniešu garantijas papildu uzņemšana 30 profesijās

Profesionālās izglītības iestādēs visā Latvijā līdz 31. augustam izsludināta Jauniešu garantijas papildu uzņemšana jauniešiem vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri ir bez darba. Uzņemšana notiek 30 darba tirgū pieprasītās profesijās, kuras var apgūt 1 gada laikā bez maksas.

 

Jaunieši, kas vēlas pieteikties mācībām, var būt vakarskolas skolēni, iegūt vidējo izglītību tālmācībā vai studēt nepilna laika studiju programmās augstskolā. Potenciālie audzēkņi var būt reģistrējušies arī Nodarbinātības valsts aģentūrā kā darba meklētāji vai bezdarbnieki un vienlaikus saņemt bezdarbnieka pabalstu.

 

Jāņem vērā, ka jaunieši nevar būt nodarbināti, atrasties akadēmiskajā vai bērna kopšanas atvaļinājumā, kā arī būt pilna laika studenti. Lai pieteiktos mācībām, nepieciešama pamatizglītība, vidējā izglītība vai vidējā profesionālā izglītība, taču var būt iegūta arī augstākā izglītība.

 

Mācību laikā jaunieši saņem stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī, ja ir sekmīgi, kā arī nepieciešamos mācību līdzekļus un bezmaksas vietu dienesta viesnīcā. Savukārt kvalifikācijas prakses laikā programma apmaksā ceļa izdevumus un naktsmītni, ja tas nepieciešams.

 

Jauniešu garantijas profesiju klāsts pirms katras uzņemšanas tiek saskaņots ar darba devējiem, un šoreiz to sarakstā ir tādas darba tirgū pieprasītas profesijas kā lietvedis, šuvējs, apdares darbu strādnieks, kokapstrādes iekārtu operators, manikīra un pedikīra speciālists, frizieris, vizāžists, lokmetinātājs, atslēdznieks, virpotājs, zobārsta asistents, māsas palīgs, dārzkopis, fotogrāfs, kā arī pavāra palīgs, konditora palīgs un citas profesijas. 

 

Pieteikšanās norit 21 profesionālās izglītības iestādē visā Latvijā līdz 31. augustam. Ar visām Jauniešu garantijas profesijām, izglītības iestādēm, uzņemšanas noteikumiem un priekšrocībām var iepazīties VIAA mājaslapā: www.viaa.gov.lv/jauniesugarantija.

 

Kopš 2014. gada VIAA īstenotās Jauniešu garantijas projekta profesionālās izglītības programmas absolvējuši jau vairāk nekā 6000 jauniešu. Kā liecina veiktās absolventu aptaujas, Jauniešu garantijā iegūtā kvalifikācija ir pozitīvi ietekmējusi jauniešu konkurētspēju darba tirgū. Pusgadu pēc izlaiduma 72% jauniešu strādā, turklāt puse no viņiem – projektā iegūtajā profesijā. 

 

Projekta Jauniešu garantija aktivitāti “Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros” finansē ar Eiropas Savienības Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas un Eiropas Sociālā fonda atbalstu, kā arī no Latvijas valsts budžeta.

 

Papildu informācija:

Kristīne Keiča
VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67785461

Mob.: 28628088
e-pasts: kristine.keica@viaa.gov.lv