Aloja

Alojā devīto gadu Vasaras saulgriežu gaisotnē Alojas novada pļaušanas svētkos spēkiem mērosies veiklākie un prasmīgākie izkapts pļāvēji

21.jūnijā Alojā pie Jūras ielas 10. nama notiks tradicionālie Alojas novada pļaušanas svētki.

 

No plkst. 17:00 sāksies sacensību dalībnieku pulcēšanās un pieteikšanās, lai plkst.17:30 pēc Alojas novada domes izpilddirektora Ivara Ķikša nopļautā pirmā vāla, sāktos spraigas sacensības par labākā pļāvēja titulu. Sacensībā aicināts piedalīties ikviens. Arī skatītājiem būs iespēja izmēģināt spēkus viena vāla pļaušanā. Sacensības organizē biedrība “Alojas novada attīstība.”

 

Pēc pļaušanas sacensībām SIA  “Tēraudiņi ” piedāvās izmēģināt spēkus kartupeļu lasīšanā, mešanā mērķī un pašiem spēcīgākajiem  – kartupeļu maisu nešanā.

SIA “Draugu dārzs” sniegs iespēju sacensties koku sporta disciplīnā – ripu zāģēšanā no baļķa ar vienroku, divroku vai motorzāģi.

 

Ir padomāts arī par līdzjutējiem. Varēs vērot siera gatavošanu un to arī nogaršot, apgūt prasmi pirts slotu siešanā un iegūt informāciju par zāļu tējām. Mobilajā pirtī slotas varēs  izmēģināt praktiski. Līdzi jāpaņem dvielis. Darbosies kafejnīcas “Mieriņš” bufete.

 

Turpat plkst. 21:00, kā daudzviet visā Latvijas pierobežā,  pēc fonda “1836”  un Imanta Ziedoņa muzeja aicinājuma, tiks iedegts saulgriežu ugunskurs ar devīzi Izgaismo Latviju. Kopā ar Alojas kultūras nama kori “ALE” dziedāsim saulgriežu un spēka dziesmas un pacelsim ugunsmucu.

 

Sacensību uzvarētājus apbalvošanas ceremonijā piedalīsies Vilzēnu tautas nama ritma grupa “Radiridirī” un Alojas kultūras nama deju kolektīvs “Sānsolis”.

Īsi pirms pusnakts cauri pilsētai dosimies lāpu gājienā uz Struņku kalnu, lai no tā ripinātu ugunsratu.

 

Alojas novada pļaušanas svētkus organizē Alojas kultūras nams sadarbībā ar biedrību “Alojas novada attīstība” rīko kopš 2009.gada ar mērķi popularizēt izkapts pļaušanas prasmi un  Vasaras saulgriežu svinēšanas tradicionālās norises, lai saglabātu latviskās svētku svinēšanas tradīcijas, nodotu zināšanas un prasmes jauniešiem un  sniegtu iespēju izbaudīt  kopības sajūtu.

 

Informāciju sagatavoja Ineta Laizāne

Kartupeļu spēļu nolikums

Koku sporta nolikums

Nolikums