Aloja

SALA iegūst 1. vietu ilgtspējīgāko jeb vērtīgāko ēku konkursā

Latvija pagaidām ir vienīgā starp Baltijas valstīm, kur jau sesto gadu pēc kārtas tiek organizēts konkurss par ilgtspējīgāko jeb vērtīgāko ēku. 

 

Konkursa “Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2018” uzvarētāji tika paziņoti svinīgā ceremonijā 19.septembrī Jaunajā Teikā. Par ilgtspējīgāko ēku 2018.gadā tika atzītas divas ēkas. Apakškategorijā “Komercobjekts” par labāko atzina biroju ēku “Place Eleven”, bet apakškategorijā “Publiskās ēkas” – Alojas novada uzņēmējdarbības centru – bibliotēku “SALA”.

 

Konkursa “Ilgtspējīgākā ēka un projekts” mērķis ir meklēt un izcelt objektus, kuru vērtība izpaužas ekonomiskos ekspluatācijas izdevumos, pietiekamā gaisa apmaiņas daudzumā un draudzīgumā videi un cilvēkam, ko nosaka kvalitatīvu materiālu izmantojums. Latvijā ir tādas ēkas un to pasūtītāji ir uzņēmēji, sabiedriskais sektors, kā arī privātīpašnieki. Konkursa devīze – ilgtspējīgs=pārdomāts=pamatots.

 

Labi būvēt nenozīmē būvēt dārgi, lielāka nozīme ir pārdomātiem risinājumiem. Saskaņā ar nekustamo īpašumu attīstītāju datiem, ilgtspējīgās jeb vērtīgākās ēkas ir pievilcīgākas pircējiem un īrniekiem, kā arī izdevīgākas īpašniekiem.

 

Konkursam ir trīs nominācijas: “Ilgtspējīgākā ēka”, “Ilgtspējīgākais projekts”, “Ilgtspējīgākā studentu ideja”. Kopumā tika saņemti 17 pieteikumi, pieteikumu sarakstā bija sabiedriskas ēkas, privātmājas, studentu idejas, ēku ieceres ar īpaši pārdomātiem risinājumiem un “zaļo tehnoloģiju” izmantojumu. 

 

Nominācijā “Ilgtspējīgākā ēka Latvijā 2018” bija iespējams pieteikt ēkas, kuras ekspluatācijā nodotas vismaz pirms gada un izturējušas vismaz vienu apkures sezonu. Objekti tika vērtēti divās kategorijās “Komercobjekts” un “Publiskās ēkas”. 

 

Balvas pasniegšanas brīdī klāt bija Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda, autoruzraugs Ija Rudzīte un pārstāvji būvniecības uzņēmuma SIA “Monum”. V.Bārda pēc balvas pasniegšanas atzina, ka ir pateicīgs bijušajiem un esošajiem Alojas novada domes darbiniekiem, nevalstiskajām organizācijām, kaimiņu pašvaldībām, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un citiem iesaistītajiem, kā arī pašvaldības deputātiem par atbalstu šī skaistā mērķa realizēšanā.

 

Ēkas projekta autori ir SIA „HUMA arhitektu studija”. Ēka tika atklāta 2016. gada rudenī.

 

Konkursu „Ilgtspējīgākā ēka un projekts Latvijā” organizē biedrība “Building Design and Construction Council”, izdevumi „Latvijas Būvniecība”, „Latvijas Architektūra” 2018. gadā konkurss notika pateicoties atbalstītājiem: „BONAVA”, HANNER”, “CEWOOD”.

 

[Not a valid template]