Aloja

Esi atbildīgs par savu nākotni (Staiceles bibliotēka)

Sadarbībā ar Europe Direct punktu Valmierā, Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās un ar jauniešiem tikās Eiropas Kustība Latvijai pārstāvis Kaspars Blūms – Blūmanis. Visi viņu gan atpazīst kā Kašeru, cilvēku, kurš kļuva atpazīstams no O! Kartes akadēmijas šova. Diskusijas tēma bija “Esi atbildīgs par savu nākotni”. Tēma, kura ir ļoti aktuāla gatavojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām 2019. gada 25.maijā. Tieši tāpēc pasākums sākās ar bibliotēkas vadītājas sagatavoto prezentāciju par Eiropas Parlamentu, par tā funkcijām un uzdevumiem. Kopā ar jauniešiem tika atsvaidzinātas zināšanas par deputātu skaitu un personālijām no Latvijas.

 

Turpinājumā Kašers pastāstīja, cik svarīgi ir pašam lemt savu nākotni.  Dalījās ar savu pieredzi profesijas izvēlē – ilgi nav varējis izlemt, kurā kultūras menedžmentā darboties, tāpēc izmēģinājis visu – organizējis koncertus, dziedājis korī, dejojis, kamēr izsijājies, ko patīk darīt un ko ne, ko grib atstāt kā nodarbošanos, ar ko pelnīt naudu. Deva padomu – izmantot visus pieejamos pulciņus, jo tikai tā, darbojoties un gūstot priekšstatu, vari saprast ko dzīvē vēlēties.  

 

Spilgti iezīmēja dzīves pieredzi brīvprātīgā darbā Āfrikā Zambijā. To atbildības sajūtu, ka visi skatās uz tevi un gaida, kādu nākotni tu mums atvedi. Tieši atbildība bija tā, kas Kašeru 22 gadu vecumā  pamudināja rīkoties – savākt finanses un uzcelt vietējiem bērniem skolu. Pārliecināt vecākus, ka bērniem ir jāmācas. Mūsu jauniešus vedināja uz pārdomām – par vietu, kur mēs dzīvojam, par mūsu sadzīvi, par izglītību un kultūru. Lika saprast, ka pasaulē ir vietas, kas ļoti krasi atšķiras no mūsu priekšstatiem par sliktu dzīvi.         

 

Sarunu laikā, viesis daudz stāstīja par savu dzīvi, par pieņemtajiem lēmumiem, kas reizēm nebija saprotami ne ģimenei, ne draugiem. Norādīja, cik daudz ar sevi ir jāstrādā lai saprastu, ka katrā no mums kaut kas ir, tikai nepieciešams mainīt domāšanu, attieksmi pret dzīvi un iespējām, ka jāklausās sevī un jābūt uzticīgam sev.

 

Pasākuma noslēgumā notika ekspress viktorīna par sarunās un diskusijā dzirdēto. Pareizās atbildes tika apbalvotas ar maziem suvenīriem.

 

Anita Strokša/ Staiceles pilsētas bibliotēka