Aloja

Iniciatīva „Latvijas skolas soma” pasākumi 2018. gadā Staiceles pamatskolā

Informācija
par
pasākumu
Apraksts
Laiks:
2018. gada 6.septembris
Vieta: Arēna „Rīga” Klase:  4 pārstāvji no skolas Nosaukums: Iniciatīvas „Latvijas skolas soma” atklāšanas pasākums
Tūkstošiem skolēnu no visiem 119 Latvijas novadiem tikās Rīgā, atklājot Latvijas valsts simtgades lielāko iniciatīvu „Latvijas skolas soma”. Īpašā pasākumā Arēna Rīga skolēni piedalījās radošās darbnīcās un koncertā „100 Latvijas stāsti 100 minūtēs”. Piedaloties atpazīstamiem māksliniekiem, koncertā tika apspēlēta Latvijas vēsture, kultūra, tradīcijas un vērtības šodienas skatījumā, nepieciešamība ikvienam nepārtraukti attīstīties un augt, veidojot nākotnes Latviju.
Laiks: 2018. gada 18. oktobris Vieta: Okupācijas muzejs Rīgā; Kongresa  nams Rīgā Klase: 9. klase Nosaukums:  Muzeja apmeklējums, koncerts „Latviešu dzeja un mūzika toreiz un tagad” Okupācijas muzejā skolēni piedalījās vēstures stundā par dzīvi padomju Latvijā. Koncerts ar dzejas lasījumiem un dziesmām. Dziedātāji Beāte Zviedre, Emīls Kivlenieks, Daumants Kalniņš, džeza kvintets un reperis Edavārdi.
Laiks: 2018. gada 16. novembris Vieta: Staiceles pamatskola Klase: 1.-9. Nosaukums:  Vīru kopas “VILKI” koncertlekcija “Latviešu karavīru dziesmas no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām”   Programmas pamatmērķis ir veicināt Latvijas skolās patriotismu un nacionālās identitātes sajūtu. Koncertlekcija ir izstrādāta tā, lai to varētu pielāgot jebkurai skolēnu vecuma grupai. Latviešu karavīru dziesmas ar attiecīgā laika mūzikas instrumentiem (kokles, ģīgas, dūkas, bungas, stabules, harmonikas, ģitāra, cītara, mandolīna, akordeons) mijas ar vēsturiskiem stāstījumiem par karavīra apģērbu, ieročiem, mūzikas instrumentiem, kaujas taktiku, kultūras un atpūtas dzīvi. Papildus stāstījumiem un dziesmām uz ekrāna ar videoprojektoru tiek demonstrēti gan arheoloģiskā materiāla atdarinājumu tuvplāni, gan 20.gs. latviešu karavīra gaitas fotoattēlos. Vīru kopas “VILKI” dalībnieki koncertlekciju laikā ir tērpušies arheoloģiskajos tērpos.
Laiks: 2018. gada 27. novembris Vieta: Staiceles pamatskola Klase: 1.-4. Nosaukums:  Nodarbība  „Tautas mūzikas instrumentu pasaulē”   Izglītojoša mūzikas nodarbība jaunāko klašu skolēniem, ko vada Ilga Reizniece un Iveta Mielava. Izspēlējot dažādus mūzikas instrumentus, I.Reizniece gan iepazīstas ar auditoriju, gan, improvizējot konkrētos apstākļos, caur melodiju un skaņām vizualizē dažādas dabas norišu un sadzīves ainas. Kad tēlainā domāšana iekustināta, kopā izspēlējam mīklu spēli, kurā pēc kārtas jāuzmin 23 latviešu tautas mūzikas instrumentu nosaukumi, jāatrod to attēls un jāievieto kopīgajā puzles aplī. Īstie mūzikas instrumenti atrodas turpat, apkārt bērniem klasē. Tos nodarbības laikā un pēc tās var aptaustīt un pamēģināt paspēlēt. Spēle, kura saliktā veidā var kalpot arī kā uzskates materiāls (plakāts), paliek skolas īpašumā.

Skolēnu atsauksmes par pasākumiem:


Par „ Latvijas skolas soma” atklāšanas pasākumu 6. septembrī:
Niks:  Interesants un izglītojošs. Tik labu koncertu vēl nebiju redzēji! Ļoti patika!

Regnārs un Ojārs: Ļoti koncerts patika, jo tajā bija liela dažādība, pat lidojoši objekti.


Par pasākumu 18. oktobrī – muzeja un koncerta apmeklējumu :
Ieva:  Muzejā mums paveicās ar gidu. Viņš stāstīja jautri un interesanti.  Daudz uzzinājām par    padomju laikiem. Bet koncertā skanēja foršas dziesmas.

Par vīru kopas “Vilki” koncertu 16.novembrī:

Līga: Tas bija īsts svētku koncerts, kurš radīja svētku sajūtu, jo Vilki dziedāja patriotiskas dziesmas.

Madara: Manuprāt, Vilki bija interesanti, bet smieklīgi, jo mūsdienās ar tādiem tērpiem cilvēki vairs nestaigā.

Amanda: Patika, ka tas bija jautrs koncerts!

Ieva: Pirmoreiz redzēju tik latvisku un patriotisku koncertu. Interesants bija stāstījums par instrumentiem. Ir labi, ja kāds dzied tādas dziesmas!

Viesturs: Pēc pašpārvaldes spēles par Latviju skolā, šis koncerts patiešām radīja svētku sajūtu!

Par mūzikas nodarbību 27.novembrī:

Markuss: Forši! Man patika instruments – rags – ar dīvaino skaņu.

Aivis: Tur bija tik foršas bungas! Es tādas gribētu uztaisīt pats un spēlēt.

Līga: Man patika vijole un lielais dīvainais instruments. Tikai jāuzzina, kur tādus var dabūt.

Dace: Visu laiku bija interesanti, mēs tik daudz uzzinājām par senajiem instrumentiem. Pat paši pamēģinājām spēlēt uz tiem!

Kaspars: Daudzus instrumentus redzēju pirmoreiz. Patika, ka varēja pamēģināt uz tiem spēlēt.

Sagatavoja skolotāja

Maija Andersone