Aloja

Alojas basketbola pavasaris

Atskats uz aizvadīto basketbola sezonu.

Vispirms par biedrības ”Basketbola kluba “Aloja”” aizvadīto 2018./2019.gada sezonu. Vīru komanda turpināja startēt OC “Limbaži” basketbola čempionātā, kas ar katru gadu kļūst aizvien profesionālāks gan organizatoriskajā, gan spēles kvalitātes jomā. Komandas sastāvs, salīdzinot ar pagājušo sezonu, bija gandrīz nemainīgs, sastāvā veiksmīgi iekļāvās pāris Alojas Ausekļa vidusskolas audzēkņi. Droši varu teikt, ka šī bija otra veiksmīgākā kluba sezona kopš 2009./2010.gada sezonas, kad tika izcīnītas vēsturiskās bronzas medaļas jaunajā Alojas sporta hallē. Šajā sezonā komanda izcīnīja 8 uzvaras un piedzīvoja 5 zaudējumus, regulāro čempionātu noslēdzot 6.vietā 14 komandu konkurencē. Līdz ar to trešo sezonu pēc kārtas, iekļūstot izslēgšanas spēlēs. ¼ finālā aizraujošā sērijā ar 1-2 nācās atzīt BK “Lēdurga” pārākumu, pretinieki regulāro sezonu noslēdza 3.vietā, taču atmosfēra visās trīs sērijas spēlēs gan Alojā, gan Lēdurgā bija fantastiska. Pilnas skatītāju tribīnes, varens atbalsts, bezkompromisa cīņa laukumā, neaizmirstamas emocijas. Nākamo sezonu gaidām ar nepacietību.

Diemžēl arī šajā sezonā nenotika Ziemeļvidzemes sieviešu basketbola līgas sezona, iemesli ir gan subjektīvi, gan objektīvi. Līdz ar to BK “Aloja” dāmu komanda palika bez spēļu prakses, bet meitenes radoši atrada iespēju spēlēt Alūksnes novada atklātajā sieviešu čempionātā, kas risinājās 6. un 7.aprīlī. Spēkojoties ar Alūksnes, Cēsu un Rēzeknes novadu komandām meitenes izcīnīja 5.vietu un guva patiesu spēles prieku no aizvadītā turnīra.

Jauns projekts biedrības “Basketbola klubs “Aloja””darbībā ir dāmu senioru kustības uzsākšana. Treniņus uzsākām februāra vidū un lēnām vairojam mūsu rindas. Pamatuzdevums šobrīd ir iegūt kustību prieku, stiprināt veselību, kopā būšana ar agrāko gadu cīņu biedrēm un pozitīvu emociju uzkrāšana. Nākamais mērķis ir senioru komandas radīšana.

Svaiga ideja ir arī  jauna sporta veida pirmais nopietnais starts. Jau kādu laiku basketbols 3×3 vairs nav klasiskā basketbola paveids, bet patstāvīgs olimpiskais sporta veids, kura debija notiks Tokijas 2020.gada spēlēs. Alojas Ausekļa vidusskolas meiteņu komanda 2.aprīlī pirmoreiz pieteicās uz Latvijas skolu kausa basketbolā 3×3 Cēsu posmu. Meitenes startēja U-14 vecuma grupā , kur sacentās ar Siguldas pilsētas viduskolas, Siguldas Valsts ģimnāzijas un Cēsu pilsētas pamatskolas komandām. Pirms spēlēm , protams, bija neziņa un mandrāža, jo nebija īsti skaidras visas jaunās spēles nianses. Bet sākot spēlēt viss nostājās savās vietās ,jo 2 no 3 mūsu meitenēm tomēr ir diezgan nopietna klasiskā basketbola pieredze. Uzvarot visās spēlēs, ceļazīmi uz Latvijas finālu Rīgā, 30. aprīlī,  nopelnīja tieši Alojas meitenes: Kitija Rjabinova, Ance Balode, Elīza Keita Eglīte. Turpināsim trenēties un gatavosimies cīņām finālā.

Taču šī pavasara grandiozākais notikums 5. un 6.aprīlī norisinājās Tallinā. Igaunijas galvaspilsētā notika pirmais jaunās Latvijas-Igaunijas basketbola līgas “Final 4”. Tajā BK “Ventspils” sastāvā spēlēja arī alojietis Mārcis Vītols, kuram šī sezona ir viskarstākā viņa karjerā. Pirmā ārzemju pieredze Ukrainā BK “Odesa” sastāvā, uzaicinājums uz Latvijas valstsvienību rudenī , debija 29.novembrī pret Melnkalni un kontrakts ar Latvijas čempionvienību BK “Ventspils”. Sestdienas vakarā Mārcis ierakstīja jaunu ierakstu ar zelta burtiem savā CV un arī Alojas basketbola vēsturē, izcīnot jaunās līgas čempiona titulu. Vēl šajā pavasarī Mārci gaida cīņa par Latvijas čempionu titulu.

Kaut sezona vēl nav galā,vēlos pateikties mūsu atbalstītājiem: Alojas novada domei, SIA ”Aloja Starkelsen”, SIA ”Mieriņš”, SIA ”Graintech”, SIA “Draugu dārzs” un mūsu uzticamajiem līdzjutējiem tribīnēs.

Basketbols nekad nebeidzas!

Aldis Pinka, BK “Aloja” valdes loceklis